Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

“ΠΑΙΔΙΚΗ ΦΩΛΙΑ" ΠΑΓΩΝΔΑ ΣΑΜΟΥ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ




Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Αφιερωµένο στη Γιορτή του Πατέρα και της Μητέρας το τελευταίο (114ο), 16 έγχρωµων σελίδων, τεύχος της γνωστής στους αναγνώστες της στήλης τρίµηνης παιδικής εφηµερίδας “Παιδική Φωλιά Παγώνδα Σάµου” που επιµένει να κυκλοφορεί ο τοπικός Σύλλογος Κυριών και ∆εσποινίδων “ΟΜΟΝΟΙΑ”. Απ’ αυτό η άντληση του υλικού για τον σηµερινό Παιδότοπο. Κατάπολλα τα ευχαριστώ µου στην υπεύθυνη εκ µέρους του Συλλόγου για την έκδοση πρόεδρο του Αγγελική Βαλεοντή - ∆αµερτζή, που µου το έστειλε. «Παράδειγµα προς µίµηση ο Σύλλογος του Παγώνδα που πρωτοπορεί µε τις δράσεις του», είχα γράψει παλιότερα στη στήλη. Πράγµατι το µέγεθος του ρόλου δεν εξαρτάται από το µέγεθος της σκηνής!.. Συγχαρητήρια για όλα που κάνετε, έτσι όπως το “Εµείς του Παγώνδα”, σας υπαγορεύει να κάνετε, κυρία Αγγελική! Και βέβαια στους µικρούς δηµοσιογράφους της “Παιδικής Φωλιάς”.
 Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης







Ολοκλήρωση εκδήλωσης ‘‘Γιορτής Πατέρα - Μητέρας’’

Παρά τις δυσκολίες των ηµερών, την Κυριακή 30 Ιουνίου 2024, έγινε η εκδήλωση του Συλλόγου µας στην πλατεία του Παγώνδα «Γιορτή του Πατέρα που έκλεισε τα 45 χρόνια της και της Μητέρας», αφού της Μητέρας δεν µπόρεσε να γίνει και πάλι στην ειδική µέρα της, µια και οι πληγές του κτηρίου του Πολιτιστικού Κέντρου από τον σεισµό δεν έχουν γιατρευτεί ακόµα. 
Οι δηµοσιογράφοι της Εφηµεριδούλας «Παιδική Φωλιά Παγώνδα» που κατάφερε να συνεχίσει τη ζωή της µε την ιδιαίτερη βοήθεια του ∆ήµου, πολλοί από αυτούς και ηθοποιοί τα προηγούµενα χρόνια συµµετείχαν και φέτος στην εκδήλωση. 
Παρουσίασαν κείµενα γεµάτα από αγάπη για τον Πατέρα και τη Μητέρα, απάγγειλαν σχετικά ποιήµατα και δέχθηκαν ευχές και ιδιαίτερα δωράκια για την προσπάθεια τους. 
- Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Αγγελική Βαλεοντή ∆εµερτζή. [...]
Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. 
Στη συνέχεια συντόνισαν την παρουσίαση των ποιηµάτων και των κειµένων των δηµοσιογράφων τρεις από αυτούς. 
- Ο Βαγγέλης Γράψας, η Νίκη Σµυρναίου, και η Άντζελα Πυργιώτη.
Στο τέλος της παρουσίασης µοιράστηκε από τους µικρούς δηµοσιογράφους Στους Πατέρες και τις Μητέρες που παρευρέθηκαν µια ιδιαίτερη καρτούλα µε ευχές και ένα γλυκάκι.
Τέλος η εκδήλωση έκλεισε µε τα τραγούδια της ορχήστρας «Γιώργου Κουκούλη» που έδωσε την ευκαιρία σε όσους παρευρέθηκαν να απολαύουν ωραία τραγούδια και να χορέψουν. 
Φυσικά και µε τις ευχές για όλους τους Πατεράδες και τις Μαµάδες. 


Μαµά και Μπαµπά
Με τον µπαµπά παίζουµε ωραία Παιχνίδια, µε βοηθάει στα µαθήµατα, µε µαθαίνει πολλά πράγµατα και βλέπουµε µαζί ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Ενώ µε τη µαµά, πάµε στην πλατεία µας αγοράζει παγωτά, µε βοηθάει κι αυτή στα µαθή µατά, µου µαθαίνει Αγγλικά και µας διαβάζει ιστορία πριν κοιµηθούµε. Μαµά και Μπαµπά σας αγαπώ πάρα πολύ, επειδή µε αγαπάτε, µε φροντίζετε και µε προστατεύετε.
Είσαστε οι καλύτεραι γονείς του Κόσµου.
Γιάννης Λεωνίδου
Β΄ ∆ηµοτικού


Οι Γονείς µου

Για όλους τους ανθρώπους οι γονείς τους είναι το πιο σηµαντικό πράγµα στον κόσµο.
Για µένα λοιπόνείναι ο θησαυρός µου και δεν τους αλλά- ζω µε τίποτα, επειδή µε έφεραν στη Ζωή και µε υποµονή κι αγάπη µου µαθαίνουντη Ζωή.
Μαµά- Μπαµπά είστε τα µόνα άτοµα που εκτιµάω και λατρεύω πιο πολύ σε όλο τον Κόσµο. Σίγουρα δεν φτάνει µόνο µια συγνώµη για όλες τις φορές που σας έχω στεναχωρήσει
Να ξέρετε όµως ότι καθηµερινά προσπαθώ να σας κάνω περήφανους και ελπίζω να το έχω καταφέρει έστω και στο ελάχιστα. θέλω να σας πω και κάτι τελευταίο!
Μαµά µου και Μπαµπά µου, µπορεί να είµαι µικρή, όµως σίγουρα να ξέρετε ότι όποια δυσκολία κι αν περνάτε στη ζωή σας, θα σταθώ δίπλα σας µε το δικό µου τρόπο.
Σας λατρεύω και ευχαριστώ που µε αγαπάτε και µε φροντίζετε τόσο!! Και σε όλους εσάς που µε ακούτε αυτή τη στιγµή θέλω να πιω.
Να αγαπάτε τους γονείς σας και να τους το δείχνετε συνεχώς, επειδή δεν θα είναι πάντα κοντά σας.
Νίκη – Κωνσταντίνα Σµυρναίου
Στ΄ τάξη ∆ηµοτικό Σχολείο Παγώνδα



Μητέρα - Πατέρα

Η Μητέρα µου και ο Πατέρας µου είναι οι πιο σηµαντικοί άνθρωποι που έχω στον Κόσµο. Παίζουµε µαζί, πηγαίνουµε βόλτες, µε βοηθούν όταν έχω δυσκολίες µε τα µαθήµατά µου και περνάµε πολύτιµο χρόνο µαζί
Είναι εκείνοι οι οποίοι µας φροντίζουνε, µας εµψυχώνουνε, µας µαθαίνουν πράγµατα, αλλά επίσης µαθαίνουν και αυτοί από µας.
Επίσης οι γονείς κάθε παιδιού αναγκάζονται να δουλεύουν σχεδόν όλη µέρα για να µην λείψει στο παιδί τους τίποτ
Πιστεύω πως οι γονείς είναι το πολυτιµότερο πράγµα ενός παιδιού στον Κόσµο.
Χρόνια Πολλά Μητέρα - Χρόνια Πολλά Πατέρα
Βαγγέλης Γράψας
Τάξη Α’ Πυθαγόρειο Γενικό Λύκειο Σάµου


Σας αγαπώ µέχρι τον ουρανο
και πίσω µαµά και µπαµπά


Ήθελα να σας δροσίσω µε κάτι λιγάκι διαφορετικό, αντί να σας λέω όλα τα συνηθισµένα πράγµατα που κάνουν οι γονείς µου για τα αδέρφια µου και µένα θα ήθελα να σας µιλήσω για κάτι που γίνεται συχνά στο σπίτη µου και είναι εξαιρετικό.
Όλα άρχισαν όταν ήµασταν ποιο µικροί και οι γονείς µου µας διάβαζαν ένα βιβλίο µε τίτλο «µάντεψε πόσα σε αγαπώ». Ένα παιδί µε τον πατέρα του έκαναν αγώνα να δουν ποιος αγαπά τον άλλο περσότερο. τερο.
Στη τελευταία σελίδα του βιβλίου ο πατέρας νικάει το παιδί του λέγοντας «σε αγαπώ 600 είναι να πας στο φεγγάρι και να γυρίσεις πίσω». Μερικά χρονιά µετά το ξανασκέφτηκα το βιβλίο και αποφάσισα να αρχίσω ένα µικρό αγώνα µε τη µαµά µου και το µπαµπά µου, για να δούµε ποιος µπορεί να δείξει ποιο πολύ την αγάπη του.
Ποιο συχνά χάνω από τη µαµά µου η οποία λέει «σε αγαπώ µέχρι τον ουρανό και πίσω».
Για χρόνια τώρα αυτή η φράση έχει «κολλήσει» και την λέω κάθε βράδυ στη µαµά µου  και τον µπαµπά µου λίγο πριν πάµε για ύπνο.
Αυτή η φράση που λέµε κάθε βράδυ είναι κάτι ιδιαίτερο και για µένα είναι ένας υπέροχας τρόπος να εκφράσω πόσο αγαπώ τους γονείς µου. «σας αγαπώ µέχρι τον ουρανό και πίσω µαµά και µπαµπά»,
Βερονίκη ∆εµερτζή 
Β΄ Τάξη Γυµνασίου

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 5.10.2024) 
 
 

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ*…

ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ (;) ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΝΟΣ ΜΥΑΛΟΥ






Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 
 «Σ’ ένα λιβάδι άσπρα άλογα τη χαίτη τους τινάζουν./ Κοίτα και πες µου αν έχεις δει ποτέ σου κάτι/ οµορφότερο απ’ αυτό./
Σ’ ένα ρεφρέν των τραγουδιών µου θα τα κλείσω/ κι ας καλπάζουν πριν κάποιοι τα προλάβουνε/ γιατί σκοτώνουν τ’ άλογα, µωρό µου, όταν γεράσουν. […]
∆ε µε πειράζει αν δε µε κάλεσαν στο πάρτι τους/ δεν ήρθα εδώ νια να χαλάσω τη γιορτή τους/ θα χαραµίσω δυο ζεϊµπέκικα για πάρτη τους/ κι ώρα καλή τους./ […]
Γι’ αυτό σου λέω να θυµάσαι τα παιχνίδια σου/
τα παιδικά τραγούδια, τις εικόνες, το άρωµά τους/
το άσπρο φόρεµα που κέντησε η µάνα σου/ 
και τα χεράκια σου στα χέρια του µπαµπά σου.[…]»*

…Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν…
Σκοτώνουν τα άλογα ακόµη κι όταν είναι νέα και όµορφα και καλπάζουν προς τα όνειρά τους!
Στόχος τους τα άλογα! Στόχος τους το… ανάστηµα, το αειθαλές και περήφανο βλέµµα τους, η ευθυτενής κορµοστασιά, η µοναδικότητα!
Πολλοί οι “εραστές” τ’ αλόγου! Πολλοί όµως κι οι  δολοφόνοι τους!
Για τους τελευταίους· είναι όλοι εκείνοι οι κριτές των πάντων που έχουν ως φελλοί βγει στην επιφάνεια και νιώθουν στην απεραντοσύνη ενός ωκεανού... σηµαντικοί που επιπλέουν!
Είναι όλοι εκείνοι που τροµοκρατούνται µην αναγνωρίζοντας τη µικρότητά τους που καθρεφτίζει ο καθρέπτης τους, εκείνοι που εξαϋλώνονται µές στη σκιά ενός αλόγου που αντικρίζουν µπροστά τους! 
…Κλείστε τα µάτια, ονειρευτείτε µικρά και µεγάλα παιδιά...! Κλείστε τα µάτια, ονειρευτείτε τον κόσµο σας! Φτιάξτε και ζήστε τους πόθους τους κρυφούς, τους φανερούς σας, την οµορφιά, την ωραιότητα!
Ευσεβείς οι πόθοι µου; ∆εν θα πάψω ποτέ µου να τους κρατώ σταθερά εντός µου! Κι αν µπορέσω να σας κάνω να πιστέψετε στο όνειρο, πως εσείς θα µπορέσετε να κυριαρχήσετε µε τη δική σας οµορφιά πάνω στην ασχήµια αυτού του κόσµου, θα νιώσω µια κάποια ευτυχία!

Σηµ.: Αφιερωµένο σε όλα τα όµορφα άλογα, τα… µιας κάποιας ηλικίας µα και τα “νεογέννητα”!

*Απόσµασµα από το τραγούδι “Σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν”, στίχοι/µουσική ∆ιονύσης Τσακνής.

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024