Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

7ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 

ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για τη συµµετοχή του 7ου Πειραµατικού ∆ηµ. Σχ. Χανίων στον εορτασµό της 11ης Πανελλήνιας Ηµέρας Σχολικού Αθλητισµού πριν από λίγες µέρες, στις 27 Σεπτεµβρίου, ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο. Για µια πρωτότυπη σκυταλοδροµία, µε αφετηρία και τερµατισµό το Σχολείο, στη γειτονιά και γενικότερα στην πόλη µας. Να  ‘ναι καλά η γνωστή στους αναγνώστες της στήλης δασκάλα - ποιήτρια Γιώτα Μπούρα για το κείµενο και τις φωτογραφίες που µου έστειλε. Συγχαρητήρια, βέβαια, και στα παιδιά και στους δασκάλους τους, ιδιαίτερα στην υπεύθυνη για τη διοργάνωση της δράσης, δασκάλα Γυµναστικής Ιωάννα Μητράκου…
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος- λογοτέχνης





Α Μια διαφορετική Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού είχαν την ευκαιρία να ζήσουν εκπαιδευτικοί και παιδιά του 7ου Πειραματικού Σχολείου Χανίων. Μια σκυταλοδρομία θετικής ενέργειας που έδωσε έμφαση στη βασικότερη έννοια του αθλητισμού, την ομάδα και τη συνεργασία. Η δασκάλα Γυμναστικής του Σχολείου , υπεύθυνη για τη διοργάνωση της δράσης Ιωάννα Μητράκου μας εξηγεί:

‘’Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου το 7ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων συμμετείχε στον εορτασμό της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού με δράσεις, που εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και θα συνθέσουν τη συμμετοχή του στη φετινή Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία με κεντρικό σύνθημα το «Τρέχω για το ΣΥΝ».


Με γνώμονα τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην προαγωγή της φυσικής δραστηριότητας, η Πανελλαδική Σχολική Σκυταλοδρομία διεξάγεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με σκοπό να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά τη σπουδαιότητα του Ευ Αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας, της συμμετοχής και της ομαδικότητας, καθώς και όλες τις Ολυμπιακές Αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός και που συμβάλλουν τα μέγιστα στη βελτίωση της κοινωνίας μας. Κατά το φετινό έτος, θα έπρεπε να επιλέξουν ένα από τα παρακάτω ΣΥΝ: ΣΥΝεργασία - ΣΥΝεννόηση – ΣΥΝύπαρξη – ΣΥΝαδέλφωση – ΣΥΝθεση και να τρέξουν για να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι το ΣΥΝ είναι η επιδιωκόμενη στάση ΖΩΗΣ που μέσα από τις αξίες του αθλητισμού, πρέπει να κατακτάται με προσπάθεια,στοχοπροσήλωση και ηθική ακεραιότητα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχοντας επιλέξει τη ΣΥΝεργασία, μοιράστηκαν σε ηλικιακές ομάδες τάξεων και πραγματοποίησαν μια πρωτότυπη σκυταλοδρομία ,με αφετηρία το Σχολείο,στις γειτονιές γύρω του και στην πόλη τους γνωρίζοντας ανθρώπους, οργανισμούς, συλλόγους και συμμετέχοντας οι ίδιοι σε κοινωνικές,αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις εντός κι εκτός σχολείου.


Αντί σκυτάλης κρατούσαν χαρτόνια με πολύχρωμες λέξεις και θετικά πρόσημα ,που άλλαζαν χέρια όσο εξελισσόταν η όλη δράση και μετέφεραν μηνύματα και θετική ενέργεια στους σταθμούς και στη διαδρομή της σκυταλοδρομίας τους

Αντάλλαξαν καλημέρες. Έμαθαν να φωνάζουν και να χειροκροτούν χωρίς ήχο. Τραγούδησαν για την ειρήνη. Έχτισαν φιλίες, γνώρισαν και μοιράστηκαν. Δήλωσαν την ύπαρξή τους και την ανάγκη συνύπαρξης. Συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, εκθέσεις και φεστιβάλ, που εξελισσόταν στη διαδρομή τους.

Συγκινήθηκαν και ΣΥΝ-κίνησαν δασκάλους, γονείς, εργαζόμενους κι επισκέπτες και τέλος βίωσαν αισθήματα ενθουσιασμού και χαράς κι έγιναν αποδέκτες σεβασμού ,αναγνώρισης κι αγάπης και συναισθάνθηκαν τη μοναδικότητα και το δικαίωμα του καθένα στη συμμετοχή και την αποδοχή.

Φτάνοντας στον τερματισμό,που ήταν ο κοινός τόπος συνύπαρξης της σχολικής μας κοινότητας, όλοι ήταν χαρούμενοι, αν και κουρασμένοι και σίγουρα ο απολογισμός της μέρας έφερε θετικό πρόσημο!’’



Β. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Μουσείο Ποδοσφαίρου Εθνικής Ελλάδος,να ενημερωθούν για το σημαντικό έργο του Συλλόγου Κωφών, να επισκεφτούν το Στέκι Μεταναστών και να δουν από κοντά τη συμβολή των συσσιτίων της Σπλάντζιας στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Όλα αυτά κρατώντας πολύχρωμα συνθήματα που έφτιαξαν τα ίδια με τη βοήθεια της δασκάλας Εικαστικών του Σχολείου μας Αμαλίας Καρκούλια. Πέρασαν από το θέατρο Μίκης Θεοδωράκης και είδαν από κοντά την έκθεση κόμιξ του Chani artoon Festival και εκεί στο χώρο του θεάτρου παρακολούθησαν δύο ταινίες μικρού μήκους με θέμα την ενσυναίσθηση.

Στη συνέχεια κατέληξαν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου όπου είδαν την εικαστική έκθεση της Αντωνίας Παπατζανάκη με τίτλο “Μονοπάτια αναπνοής”



Το αποκορύφωμα αυτής της όμορφης ‘’σκυταλοδρομίας’’ ήταν όταν μαθητές και εκπαιδευτικοί στάθηκαν στα σκαλιά έξω από το ΚΑΜ και τραγούδησαν κρατώντας τα συνθήματά τους,το τραγούδι των Beatles ‘’Give eace a chance’’ που είχαν προετοιμάσει μαζί με την καθηγήτρια των Αγγλικών Άντας Παλαιογιάννη και του Μουσικού Νίκου Περάκη.

Όλοι επέστρεψαν στο σχολείο όπου εκεί έγινε και επίσημα η‘’υιοθεσία’’των μαθητών της Πρώτης τάξης από τα παιδιά της Πέμπτης και της Έκτης με ένα παιχνίδι στην αυλή του σχολείου. Μικρά και μεγάλα παιδιά συνεργάστηκαν με στόχο όχι τη νίκη αλλά τη συμμετοχή και τη θετική ενέργεια που πηγάζει από το ‘’εμείς’’ της ομάδας.


Γ ‘’Με χαρά το σχολείο μας συμμετείχε για δεύτερη χρονιά στη δράση αυτή για την Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που φέτος είχε διαφορετικό χαρακτήρα με περισσότερη έμφαση στη συνεργασία και την αξία της ομάδας, απαραίτητο κομμάτι και της σχολικής ζωής. Ευχαριστώ όλους τους αρμόδιους που μας υποδέχτηκαν στον χώρο τους και μας ξενάγησαν στις δράσεις τους, τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν για να βγει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα.’’, δήλωσε η διευθύντρια του Σχολείου Αναστασία Καστρινάκη.

Σημείωση: Σε ρόλο δημοσιογράφου η δασκάλα της Ε΄ τάξης Γιώτα Μπούρα


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-trechontas-gia-to-syn-tis-synergasias-7o-peira-atiko-i-sch-chanion/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου