Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Ήλιος- χαρούπια και μάθημα ψαρέματος
Η είδηση έρχεται από την Κύπρο και αξίζει να την αξιολογήσουμε αλλά και να την… εκτιμήσουμε! 
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Ήλιος- χαρούπια και μάθημα ψαρέματος

Η είδηση έρχεται από την Κύπρο και αξίζει να την αξιολογήσουμε αλλά και να την… εκτιμήσουμε! Προ κάποιων ημερών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης δήλωσε πως μια σειρά από έργα που προγραμματίζει το εν λόγω Πανεπιστήμιο, αναμένεται να προσελκύσουν ξένους επενδυτές και ευρωπαϊκά Κονδύλια. Το ενδιαφέρον στην είδηση είναι ότι τα συγκεκριμένα έργα που ήδη προσέλκυσαν τους επενδυτές στηρίζονται αποκλειστικά στο δίπτυχο: “ήλιος και… χαρούπια”. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό ikypros.com ανάμεσα σε αυτά τα έργα είναι και η καλλιέργεια εντός του 2016, 50 χιλιάδων δέντρων χαρουπιάς σε μία ιδιόκτητη έκταση του Πανεπιστημίου.
…Βέβαια τίποτα δεν είναι τυχαίο και τίποτα δεν συνέβη απρογραμμάτιστα. Η απόφαση να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη επένδυση έγινε έπειτα από προηγηθείσες μελέτες του Πανεπιστημίου που κατέδειξαν πως «εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο πάσχουν από παλινδρόμηση και η χαρουπόκρεμα θεωρείται η καλύτερη τροφή για αντιμετώπιση του προβλήματος». Το επόμενο στάδιο λοιπόν ήταν να “ψαχτούν”, να ελέγξουν τις δυνατότητες αλλά και οτιδήποτε διασφαλίζει την επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Τα πράγματα προχώρησαν και πλέον εκεί στην Κύπρο βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν την υλοποίηση της πρωταρχικής ιδέας. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων του εξωτερικού ενώ αναφέρεται ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου ετοιμάζει συνολικά δέκα προγράμματα που θα κινούνται στο ίδιο αυτό πλαίσιο. Π.χ. μία ακόμη κίνηση του Πανεπιστημίου έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συνδεθεί με μονάδα αφαλάτωσης με στόχο την παραγωγή υδραυλικού ηλεκτρισμού, και αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ταμασού.
Ως μια πρώτη ανάγνωση της παραπάνω είδησης, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στη συνεργασία ενός Εκπαιδευτικού Ιδρύματος με την Τοπική Εκκλησία. Εξίσου σημαντική είναι ωστόσο η στάση των αρμόδιων Κρατικών Φορέων που σίγουρα εμπλέκονται, ενώ υπάρχει και η σημαντική παράμετρος των αντικειμενικών πλεονεκτημάτων που δίνει ο ίδιος ο τόπος (γη – περιβαλλοντικές συνθήκες – ήλιος) στα οποία έστρεψαν το ενδιαφέρον τους όλοι οι εμπλεκόμενοι. Κι όλα αυτά προς όφελος των… κι εκεί δοκιμαζόμενων από την κρίση, capital controls, δεινών κ.λπ., κατοίκων του πολύπαθου νησιού. Εξάλλου ξεκάθαρη είναι και η διαφορετική αντιμετώπιση των “ξένων επενδυτών” που προσελκύονται συνδυαστικά με τα ευρωπαϊκά κονδύλια από την  Ε.Ε. .
Υπάρχουν πάρα πολλά που θα μπορούσαν να ειπωθούν απ’ όποιον διαβάσει μια τέτοια είδηση…
Η κινέζικη παροιμία: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε τον να ψαρεύει», ήρθε στο μυαλό του γράφοντος, μεταξύ άλλων.
Είναι ίσως, ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Το θέμα όμως -αναφορικά με τη δική μας περίπτωση- είναι ότι σαν κάτι να μας εμποδίζει, κάτι να μας συγκρατεί και δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την παραπάνω παροιμία…
Τι να ’ναι άραγε;
Χανιώτικα νέα (14.10.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ilios-charoupia-ke-mathima-psarematos/#ixzz3oXflw6ov 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου