Στο Ακρωτήρι
Ο ασπασμός των αγγέλων προς τα άστρα
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Στο Ακρωτήρι
«Τεμάχιον σφαίρας κατέρριψε την σημαίαν, αλλ’ ο γενναίος οπλαρχηγός Μιχ. Καλορρίζικος διέταξε ν’ αναστηλώσωσιν αυτήν. Πάραυτα ο ατρόμητος οπλίτης Σπύρος Καγιαλεδάκης εν τω μέσω της χαλάζης των βολιδοφόρων οβίδων ήρπασε τον κοντόν και ανεστήλησε την σημαίαν εις την προτέραν αυτής θέσιν». Μνημειώδες το απόσπασμα του Ημερολογίου του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου που αφηγείται το συγκεκριμένο περιστατικό (Ημερολόγιον Ακρωτηρίου, επιμέλεια: Γ.Α. Σήφακα, εκδ. περ. “Κρητικής Εστίας”).
Η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για την επέτειο βομβαρδισμού του Επαναστατικού Στρατοπέδου Ακρωτηρίου, μεθαύριο, Κυριακή 14 Φλεβάρη, στα Φρούδια του Ακρωτηριού. Ας μας οδηγήσει εκεί όλους, γύρω στις 11 το πρωί, χωρίς καμιά εξαίρεση η σκέψη μας, αν δεν μας οδηγήσουν τα βήματά μας. Εστω για ένα λεπτό. Εκεί όπου ο “ατρόμητος οπλίτης” Σπύρος Καγιαλεδάκης στις 9 του Φλεβάρη 1897, έκαμε το κορμί του κοντάρι για να αναστηλώσει την ελληνική σημαίαν “εις την προτέραν αυτής θέσιν”. Εκεί όπου 39 χρόνια αργότερα αναπαύθηκε ο Μέγας Ελευθέριος Βενιζέλος. Για να ατενίσουμε, έστω και νοερά, τον ανδριάντα του Ηρωα, έργο του Γιάννη Μαρκαντωνάκη, που ύψωσε η αγάπη της Παγκρητικής Ενωσης Αμερικής, με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Χαλιβελάκη, για τη γενέθλια γη.
«Στο Ακρωτήρι!/ Στα φρύδια των βράχων/ όπου η αιμάτινη σφραγίδα/ των προγονικών βημάτων/ έχει σημαδευτεί και σημαδεύει/ Στο Ακρωτήρι!/ Στου ενός λεπτού τη σιγή/ όπου, στις πλεξούδες του θυμιάματος, η αυστηρή ευωδία της δάφνης/ ανοιχτή μνήμη γίνεται./ Στο Ακρωτήρι! Στο Αγιο Ορος της Κρήτης/ Στο Αγριο Οριο/ της των Κρητών Μεγαλοσύνης./ Στο Ακρωτήρι/ Εδώ σε συναντούμε/ να υψώνεται καθ’ εκάστην/ στο κοντάρι του κορμιού σου/ που φτάνει μεσούρανα/ την πληγιασμένη ψυχή/ του Τόπου μας!». Το ποίημα του γράφοντος “Στον Σπύρο Καγιαλέ” (βλ. ποιητική συλλογή “Οταν γίνεις ποίημα”, εκδ. “Πολιτιστική εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης, Χανιά 2013).
Ο ασπασμός των αγγέλων προς τα άστρα
«Η Πούλια σε ζωγράφισε στου φεγγαριού τον δίσκο/ το βάζω μαξιλάρι μου κι έρχομαι και σε βρίσκω». Και βέβαια επιμένει να γράφει μαντινάδες και να τις δωρίζει στους φίλους του, ο γνωστός “τοις πάσι” και από τη στήλη μου “στα πεταχτά”, Ηλίας Σταματάκης. Επί παντός επιστητού, κυρίως όμως ερωτικές. Δεν παίζεται στο συγκεκριμένο είδος ο άνθρωπος, όπως έχω ξαναγράψει. Μια ακόμα απόδειξη του ισχυρισμού μου η παραπάνω, που μου υπαγόρευσε από τηλεφώνου πριν από μια βδομάδα κι είπα να τη φυλάξω για σήμερα ημέρα των ερωτευμένων, του Αγίου Βαλεντίνου σε δύο μέρες γαρ.
Γιορτή που μας ήρθε απ’ τη Δύση και μας “επεβλήθη” απ’ τις “αγορές” η μεθαυριανή. Στο κενό οι όποιες προσπάθειες του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ύστερα από πρόταση του μακαριστού Γιάννη Χατζηφώτη, να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων, η γιορτή του Αγίου Υακίνθου που τιμάται στις 3 Ιουλίου, για το ευρύ κοινό. Μην το πάρουμε κατάκαρδα ωστόσο. Είχαν και οι αρχαίοι Ελληνες μια ανάλογη γιορτή, τα θεογάμια, προς τιμή του Δία και της Ηρας, αυτές τις μέρες, τον μήνα Γαμηλιώνα που αντιστοιχούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και το πρώτο του Φεβρουαρίου, άλλωστε.
Ερωτας είναι ο ασπασμός των αγγέλων προς τα άστρα. Απ’ τους πιο γνωστούς αφορισμούς του Βίκτωρα Ουγκώ κι αυτός για τον έρωτα ισχύει για όλες τις μέρες και όχι μόνο για σήμερα. Ακόμα και την εποχή της κρίσης.
Χανιώτικα νέα (12.02.2016)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sto-akrotiri/#ixzz3zyPDcBKo
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου