Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Φτάσε όπου δεν μπορείς*
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Αυτή τη φράση σήμερα “θωρώ” εμπρός μου. Και μάχομαι να τη βαστάξω εντός όσο θα διαρκέσει τούτος δω ο λόγος. Να την κρατήσω μες στα μάτια μου, να τη μετρήσω και να αναρωτηθώ τον λόγο της: «Φτάσε όπου δεν μπορείς».
Μια αφορμή η είδηση πως ο Νίκος Καζαντζάκης επανέρχεται με… ορμή στον “σύγχρονο” κόσμο, στα “ορατά του κόσμου τα διάσελα”, σε τούτον εδώ τον τόπο που ’μοιάζει να ’χει κλειστά τα μάτια μπρος στις ιδέες και τα λόγια του Κρητικού στοχαστή.
Ο καζαντζακικός λόγος επανέρχεται στη μεριά της γης που ’χει απωλέσει εν πολλοίς τα βασικά που δεν μετρούνται με το μέτρο, πάει να πει τα σύνεργα τ’ ανθρώπου, της ανθρώπινης φύσης ίσως της ιδανικής, ίσως της κρητικής, ίσως της πανάρχαιας της δοσμένης από τον δημιουργό του σύμπαντος. Κείνης που μπορεί να ορθώσει κάστρα απόρθητα που ’ναι δυνατόν να λειτουργήσουν προς όφελος της ζωής ή του μικροπεράσματος του καθενός μας από τούτη εδω τη ζήση.
…Ο λόγος λοιπόν του Ν. Καζαντζάκη μέσα από το μυθιστόρημά του “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, θα “παρουσιαστεί” προς όλους για να μπορέσουν να τον εννοήσουν· αυτή είναι η είδηση η καλή εν πρώτοις, μια καλή είδηση μέσα στις τόσες και τόσες ασχήμιες. Μια είδηση που δεν πρόκειται αυτόματα να φτιάξει τα πράγματα…
Ωστόσο σε μένα τουλάχιστον έφερε τη δροσινάδα του πνεύματος και την ωραιότητα του σημαντικού· πως κάτι καλό γίγνεται, κάτι καλό συμβαίνει στον τόπο μου/μας, (και βέβαια δεν είναι το μοναδικό), ωστόσο είναι σπουδαίο διότι αντιλαμβάνομαι την “αντίσταση” που φέρει εντός της. Τον σπόρο που θα φυτευθεί ακόμη και σε αρκετά πολλά μυαλά μιας αποχαυνωμένης σύγχρονης συγκυρίας του νεόκοσμού μας.
Ο Καζαντζάκης λοιπόν, ο σύγχρονος προβληματισμός του επανέρχεται και ξεκινά από τον τόπο που τον ανάθρεψε. Και αφουγκράζομαι πως ο λόγος του θα λειτουργήσει σα δυνατό σήμαντρο για όλους μας, έτσι όπως -το εύχομαι- να συμβεί μέσα από την ταινία “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται” που θα φέρει την υπογραφή του “δικού μας” Θοδωρή Παπαδουλάκη με την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά που όλοι θαυμάζουμε.
Τούτο το σπουδαίο μυθιστόρημα του Κρητικού στοχαστή που θα μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης μακάρι να αποτελέσει μια απαρχή για να επαναπροσεγγίσουμε και να ανακαλύψουμε τις δυνάμεις και τις δυναμικές που έχει αυτός ο τόπος και οι άνθρωποί του.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα σίγουρα είναι πολύ μεγάλο και μακάρι να ευοδοθεί, να δικαιώσει – να δικαιωθεί.
\
*Από την “Αναφορά στον Γκρέκο”
του Νίκου Καζαντζάκη.
Χανιώτικα νέα (17.02,2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/ftase-opou-den-boris/#ixzz40RhDoYUm 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου