Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ,ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΟΤΑΝ Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ...



Όταν η Δημοσιογραφία γιορτάζει… Οταν η Δημοσιογραφία γιορτάζει την έκδοση ενός βιβλίου, όπως το βιβλίο του Αντώνη Σκαμνάκη “Πολιτική Εξουσία και ΜΜΕ στη σύγχρονη Ελλάδα (1821-1940)” που αποτελεί το πρώτο μέρος μιας τριλογίας… Οταν η Δημοσιογραφία γιορτάζει την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, με πρόσκληση της εφημ. “Χανιώτικα νέα” και των εκδόσεων “Ζυγός”… Εδώ είμαστε Κατάμεστη από κόσμο η μοναδική στο είδος της, μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Καφέ – “Κήπος” της πόλης μας, πριν απ’ την προγραμματισμένη ώρα έναρξης τής προαναφερθείσης παρουσίασης, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής 29 Νοεμβρίου. Ιδιαίτερα αγαπητός στη χανιώτικη κοινωνία ο γέννημα – θρέμμα Νεοχωρίτης συγγραφέας, που είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ τους Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οπως και στους συναδέλφους του και ευρύτερα στους δημοσιογραφικούς κύκλους σε πανελλήνιο επίπεδο και στους φοιτητές του εξάλλου. Και βέβαια ένα απ’ τα “καντούνια” της Μεγάλης των “Χανιώτικων νέων” Σχολής. Αναμενόμενη λοιπόν η προσέλευση του κόσμου, δεδομένο το υψηλό επίπεδο των ομιλιών και απόλυτα δικαιολογημένη η περιρρέουσα συγκίνηση. Η σκέψη που κάνω ενώ ο συντονιστής της εκδήλωσης, δημοσιογράφος του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Μιχαήλ Λαμπαθάκης παίρνει θέση μπροστά απ’ το μικρόφωνο για να ξεκινήσει η διαδικασία…

Και σαν ένα μυθιστόρημα με κυρίαρχο ήρωα σε ρόλο Προμηθέα (λυόμενου και πυρφόρου) τον Ελληνα Τύπο που αντέχει σε πολλές αναγνώσεις και σε πάμπολλες αναλύσεις μπορεί να “ιδωθεί” το περί ου ο λόγος βιβλίο. Η τελική μου σκέψη, αφού άκουσα και τους τέσσερις ομιλητές: Την επίκουρο καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ., δημοσιογράφο Ιωάννα Κωσταρέλλα, τον καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου Γιώργο Μαργαρίτη, τον καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, δημοσιογράφο Νίκο Μπακουνάκη και τον δημοσιογράφο, πολιτικό επιστήμονα, διευθυντή των “Χ.Ν.”, Παρασκευά Περάκη. Και σαν ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για τους φοιτητές αλλά και για όλους τους ενδιαφερόμενους, “είδε” το βιβλίο η πρώτη. «Πρόκειται για μια δουλειά που έχει πολύ ψάξει τις διάφορες εποχές» και που «μας βοηθά να καταλάβουμε πού είμαστε σήμερα», υπογράμμισε ο δεύτερος. «Το βιβλίο του Αντώνη Σκαμνάκη είναι και ένα πολιτικό δοκίμιο το οποίο μας επιτρέπει να δούμε το σήμερα μέσα από την προοπτική του παρελθόντος», τόνισε ο τρίτος. «Σήμερα η κοινή γνώμη είναι αυτή που έχει ανάγκη τις εφημερίδες για να ελέγχει την πολιτική εξουσία και να προωθεί θέσεις και αιτήματα», υπερθεμάτισε ο τελευταίος για να εκφράσει στη συνέχεια την αισιοδοξία του για το μέλλον του Επαρχιακού Τύπου.

Συγκινημένος και συγκινητικός στην αντιφώνησή του ο Αντώνης Σκαμνάκης. Ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον ιδρυτή των “Χ.Ν.” Γιάννη Γαρεδάκη, που άρχισε μέσα από τον Σύνδεσμο Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων πριν από 23 χρόνια και συνεχίζεται στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Κυρίως αυτός μ’ έκανε ν’ αγαπήσω τα Χανιά, περισσότερο απ’ ό,τι τ’ αγαπούσα και να παραμείνω μόνιμος κάτοικός τους, είπε μεταξύ των άλλων. Ανοίγω παρένθεση. Ξεχωριστή η αναφορά και του Βασίλη Σταθάκη, του οικοδεσπότη της βραδιάς, στον Γιάννη Γαρεδάκη, όταν πήρε τον λόγο στο τέλος της εκδήλωσης για να προσφέρει μια ανθοδέσμη στον συγγραφέα. Να μάθουμε να λέμε “ευχαριστώ” στους ανθρώπους που κάνουν καλό στον τόπο, που τον βγάζουν με τα έργα τους, έξω από τα τείχη του, υπογράμμισε, κάνοντας αναφορά στην εφημερίδα, στο Μουσείο Τυπογραφίας και στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου. Κλείνω την παρένθεση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μίλησε ο συγγραφέας τόσο για το συγκεκριμένο βιβλίο, όσο και για τα άλλα δύο που θα ακολουθήσουν για να καλύψουν το ένα την περίοδο 1940-1974, και το άλλο την περίοδο 1974 μέχρι σήμερα. Και στις παρουσιάσεις των με το καλό Αντώνη!

Με το που επιστρέφω στο σπίτι, μετά την εκδήλωση που έκλεισε με παραδοσιακά κεράσματα κι ένα κρασί, νιώθω την ανάγκη ν’ αρχίσω να διαβάζω το 240 σελίδων πυκνοτυπωμένο βιβλίο με το ομιλητικό εξώφυλλο, που επιμελήθηκε η Δέσποινα Βάλλα στα “Χ.Ν.” Στην Ειρήνη, στον Κυριάκο και την Ιωάννα, στα παιδιά του, αφιερώνει το βιβλίο του ο Αντώνης. Και σ’ εμένα και σ’ εσένα και σε όλους τους αναγνώστες του, ωστόσο. Οταν η Δημοσιογραφία γιορτάζει…
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 6.12.2019)
http://www.haniotika-nea.gr/otan-i-dimosiografia-giortazei/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου