Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ


ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010




Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ σήμερα, τ’ Αγίου Σάββα αύριο, τ’ Αγίου Νικολάου, μεθαύριο! Τα 'Νικολοβάρβαρα' ήρθαν, πλήν όμως ούτε με το κυάλι δεν βλέπουμε βροχή. Βρε, μπας και μας έχουν μετακομίσει, δίχως να το καταλάβουμε, κάπου στο νότιο ημισφαίριο; Δεκέμβρης είναι αυτός ή Ιούνης; Τι Γαστούνη, τι Μελβούρνη!

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ το καθήκον μου θα το κάνω! Την παροιμία που ξέρω θα την γράψω κι ας κάνει ο καιρός του κεφαλιού του. Αγιος Νικόλας φώναξε, Σάββας απηλοήθη/ κι Αγία Βαρβάρα έτρεξε να πάει να λειτουργήσει, πάει την έγραψα!

ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ έρχονταν από την Ανατολή. Τώρα τους περιμένουμε να έρθουν από τη Δύση. Ενας εξ’ αυτών και ο Ντομινίκ Στρος Καν που καταφτάνει οσονούπω φέρνοντας δώρα. Στους τραπεζίτες βεβαίως - βεβαίως. Οπου φτωχός κι η μοίρα του...

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία. Τα γουρούνια, PIGS στα αγγλικά. Από τα αρχικά των τεσσάρων προβληματικών χωρών της Ευρώπης. Κατά τους συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης, λέει. Αν μη τι άλλο πετυχημένο το αιχμηρό λογοπαίγνιο που έκανε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ αισιόδοξος για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εμφανίστηκε, λέει, ο πρωθυπουργός. Μισογεμάτο το είδε το μισοάδειο ποτήρι...

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ οι συνταξιούχοι την Τρίτη που μας έρχεται και στα Χανιά. Οσο το άδικο γίνεται νόμος ο αγώνας είναι καθήκον, όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ, Ηρακλής Αναγνωστόπουλος.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ. Ναι! Στις 25 Δεκεμβρίου θα έχουμε, όπως κάθε χρόνο, Χριστούγεννα. Ανεξαρτήτως καιρού. Ακουσα τζιτζίκους ή μου φάνηκε; Τέλος διαλείμματος.

ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ υπάρχει θέμα αν είναι ακριβότερο ή φτηνότερο το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, κύριε διευθυντά. Υπάρχει όμως κι ένα άλλο σπουδαιότερο θέμα. Αν υπάρξει εφέτος χριστουγεννιάτικο τραπέζι για κάποιους...

ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ απ’ όξω! Το θέμα είναι ποιοι θα το πούνε πρώτοι. Εμείς οι... Γήινοι στους... Αρειανούς ή οι... Αρειανοί σ’ εμάς τους... Γήινους!

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΛΕΟΝΤΗ - ΔΕΜΕΡΤΖΗ, Σάμος: Να, λοιπόν, που τα 'Χανιώτικα νέα' φιλοξενούν, εκτός των άλλων και... σαμιώτικα νέα! Με αφορμή το τόσο ευγενικό ευχαριστήριο γράμμα σας για κάποια δημοσιεύματά μου αυτό. Κατάπολλα ευχαριστώ για τα βιβλία που μου στείλατε. Για το 'Φωτογραφικό Λεύκωμα' της 29χρονης δράσης του Συλλόγου Κυριών Παγώνδα, του οποίου είστε πρόεδρος και για το 'Λαογραφικό Μουσείο' του, όπως και για τις δύο ποιητικές σας συλλογές, 'Στιγμές' και 'Σπαραγμούς'. Τι προϊόντα ουσιαστικής ευαισθησίας!

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ κάποτε ο Οκταβιανός Αύγουστος τα ποιήματα ενός Ελληνα ποιητή που απαιτούσε δώρα για τους στίχους του, έγραψε κάποιους στίχους και του τους έδωσε. Ο ποιητής απήγγειλε τους στίχους, επαίνεσε φωναχτά τον αυτοκράτορα και του είπε δίνοντάς του κάποια μικρής αξίας κέρματα: 'Θα σου έδινα περισσότερα αλλά δεν έχω άλλα'.

'Με φρίκιασε η γλώσσα σου/ η κρεμασμένη!/ Με ικέτευσε το βλέμμα σου/ και το χέρι σου το τεντωμένο./ Το κορμί σου αναδεύτηκε/ στη σκέψη πως/ κι εγώ θα σε πατήσω!/ Η ταχύτητα του καιρού μου/ η δικιά μου ανημποριά/ η ταχύτητα της ρόδας/ ξαναπλήγιασαν/ το ματωμένο κορμί σου/ με λουρίδες ντροπής/ της πολιτισμένης ζωής μας'.
Το ποίημα 'Μια γάτα στο δρόμο'
της Αγγελικής Βαλεοντή - Δεμερτζή

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου