Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 23 Αυγούστου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΙΠΠΙΑΝΗΣ ΑΥΛΗΣ 

https://www.youtube.com/watch?v=55A1QBdlHXE&t=176s

Μνήμες και ρίζες… Μνήμες σταυροδεμένες με τις ρίζες… Με άρωμα βασιλικού, βασιλικού νιππιανής αυλής, ασπρισμένης με ακράτο ασβέστη από το χέρι παλιάς αλλά και σημερινής νοικοκυράς.

Καλώς βρεθήκαμε, απόψε, ετούτο το αυγουστιάτικο βράδυ «που στάζει το φεγγάρι Θεού μάλαμα», στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Αναστάσιου Μ. Τάμη «Filious Patriae: Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κουρομιχελάκης», ως προσκεκλημένοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και του Δήμου Αποκορώνου στο χωριό μας, στο Νίππος, στις ρίζες των ολοχρονίς τον χρόνο ωραίων στους αιώνες Λευκών Ορέων. Στο Νίππος, που ο Ξανθουδίδης σχετίζει το όνομά του με το Ίππος και υποθέτει ότι στην περιοχή θα ήταν ιερό εις Ίππον και Κόρην, και όπου τώρα υψώνονται τα καμπαναριά του Τιμίου Σταυρού, που βιγλίζουν τον Ψηλορείτη, σε μια σπηλιά του οποίου λένε ότι μεγάλωσε ο Κρητογενής Δίας.

Στο Νίππος των θρύλων, της ιστορίας και των παραδόσεων. Στο Νίππος του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Στο Νίππος ή στον Νίππο, με ένα ή δύο “πι”, που επιμένει να υπάρχει στους αιώνες. Από τη μινωική εποχή και τα αρχαϊκά χρόνια, επί ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, επί Σαρακηνών, επί Βυζαντίου, επί Ενετών, επί Τουρκοκρατίας, επί Κρητικής Πολιτείας, από την Ένωση της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Δίπλα «στην Άνιτσα, στην Μπάνιτσα», όπου ο κρυμμένος παντοαιωνίως θησαυρός. Στην πατέ του Διγενή και στην κάθε πατέ. Στον Παγά και στον Άσπρουγα. Στα βγαλμένα απ’ τους Τούρκους μάτια των Αγίων στον Άγιο Αθανάση, στα Βιγλιά και στο Μούρος, στις καντουνάδες των παλιών μας «στο ώριο περβόλι τ’ όμορφο» που μας άφησαν οι πατεράδες και οι μανάδες μας με την εντολή να το παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας. Στα μαύρα πουκάμισα που κρύβουν λευκές ψυχές.

Καλώς βρεθήκαμε στην πλατεία του χωριού, που επιμένουμε να τη λέμε Πλατέα. «Στον ίσκιο της Μαδάρας», ενώπιον των ηρώων μας, που ζουν την αθανασία στο μεγαλόπρεπο μνημείο που έστησαν γι’ αυτούς οι χωριανοί και που δίπλα του συνυπάρχουν εδώ και λίγα χρόνια τρεις απ’ τους πολλούς επώνυμους καπετάνιους των αρμάτων του. Ο πρώτος εξ ιδιωτών αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Μανόλης Κατσίγαρης, ο οπλαρχηγός των τελευταίων Κρητικών επαναστάσεων Θεοκλής Κακάτσης και ο ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κουρομιχελάκης, «ο φίλος της πατρίδας», όπως τον αποκαλεί στο βιβλίο που έγραψε ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης και θα μας παρουσιάσει ο κορυφαίος των Ελλήνων Γλωσσολόγων καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης -τι τιμή για το χωριό μας η παρουσία τους, όπως και η παρουσία όλων σας και βέβαια των εκπροσώπων του Ελληνισμού της Αυστραλίας.

Στο Νίππος κάνουν σύναξη συγκέντρωση μεγάλη… Και ο πρώτος στίχος από μια παλιά ρίμα στον νου μου με αφορμή την αποψινή εκδήλωση και μαζί μ’ αυτήν μια φράση, εν είδει επιγράμματος, την οποία και στην ομιλία μου στην τελετή αναγόρευσης σε εταίρους του Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» πριν από λίγες μέρες του Σταμάτη Κοτσιφάκη και της αδελφής του της Χριστίνας, χρησιμοποίησα. Με τη διευκρίνηση ότι αφορά και τους συντρόφους της ζωής τους. Τη σύζυγο του Σταμάτη τη Χρυσούλα και τον σύζυγο της Χριστίνας τον Νίκο Σαρρή. Όπως και ο γενικός διευθυντής του Νίκος Παπαδάκης υπογράμμισε. Του πατέρα τους τις διηγήσεις ακούσαντες τη μνήμη του προπάππου τους ετίμησαν και την ιστορία της εποχής του και της γενέθλιας γης του ανέδειξαν…. Άξιοι, υπεράξιοι! Και ο Σταμάτης, προπάντων για την προτομή και η Χριστίνα που δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στη Μελβούρνη, προπάντων για την έκδοση του βιβλίου, όπως και οι συν αυτοίς…

Σημείωση: Τιμή για μένα ο ρόλος του συντονιστή που είχα στην παρουσίαση του βιβλίου, ενός τόμου 540 σελίδων (!) του καθηγητή Αναστάσιου Μ. Τάμη (έκδοση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικών Ερευνών, υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος») που έγινε προχθές Κυριακή 21 Αυγούστου στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού μου. Ένα μέρος των όσων είπα εισαγωγικά στην εν λόγω εκδήλωση οι σημερινές «Στάσεις»…

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 23.08.2022) 

https://www.haniotika-nea.gr/me-aroma-vasilikoy-nippianis-aylis/


https://www.facebook.com/photo/?fbid=6125309850813627&set=pcb.6125580190786593



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου