Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ - ΜΗΤΕΡΑ 

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

 Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!

Για το φετινό τους ταξίδι έξι εβδομάδων στον χώρο και στον χρόνο, των μαθητών που συμμετείχαν στο δίγλωσσο καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στα Εκπαιδευτήρια “ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ - ΜΗΤΕΡΑ”, ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. «Ασχολήθηκαν με πολιτισμούς του παρελθόντος από διάφορα μέρη του κόσμου με έντονο αποτύπωμα στο σήμερα», μας λέει ο γνωστός στους αναγνώστες της στήλης, υπεύθυνος των προγραμμάτων και διευθυντής του Σχολείου, Κώστας Μανωλάκης, στο επισυναπτόμενο σημείωμα του και ευχαριστεί τις δασκάλες Ειρήνη Αγγελάκη και Ρία Θωμαδάκη που οργάνωσαν και εφάρμοσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, καθώς και τους Αρίσταρχο Τζαρτζό και Μαρίνα Αποστολάκη, που το εμπλούτισαν με STEAM και αθλητικές δραστηριότητες. Ενθουσιασμένα τα παιδιά που συμμετείχαν, όπως φαίνεται απ’ τις εργασίες τους. Συγχαρητήρια και στη Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων και στους δασκάλους τους. 

Καλό Σαββατοκύριακο!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος - λογοτέχνης


Ένα ταξίδι έξι εβδομάδων στον χώρο και τον χρόνο έζησαν οι μαθητές που συμμετείχαν στο δίγλωσσο καλοκαιρινό πρόγραμμα για παιδιά δημοτικού στα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα. Ασχολήθηκαν με πολιτισμούς του παρελθόντος από διάφορα μέρη του κόσμου με έντονο αποτύπωμα στο σήμερα. Έπαιξαν, έφτιαξαν, εκφράστηκαν, δημιούργησαν και το ευχαριστήθηκαν όπως φαίνεται από τα όσα δήλωσαν. Ευχαριστούμε πολύ τις δασκάλες Ειρήνη Αγγελάκη και Ρία Θωμαδάκη που οργάνωσαν και εφάρμοσαν το πρόγραμμα με επιτυχία, καθώς και τους Αρίσταρχο Τζατζό και Μαρίνα Αποστολάκη που εμπλούτισαν με STEAM και αθλητικές δραστηριότητες (κολύμβηση) το πρόγραμμά μας.

Κώστας Μανωλάκης


Όταν υπάρχει όρεξη και στην καρδιά μεράκι,

περνάει ο χρόνος γρήγορα και το καλοκαιράκι.


Παιχνίδια, τρέλες, μάθημα, τόσο όσο να φτάνει

με τόση ζέστη τα μικρά, τα έχουμε τρελάνει.


Για διάφορους πολιτισμούς μάθαμε στην πορεία,

για ιθαγενείς, αρχαίους λαούς, ήθη και μεγαλεία!


Ήταν η απασχόληση μια όμορφη εμπειρία

με γέλια, παιχνίδια και χαρές κι ωραία φασαρία!

Ειρήνη Αγγελάκη


Six weeks went by in a flash! We learnt so many new and interesting things about fascinating civilizations from around the globe. We also swam, we danced, we played with robots and ate a lot! We had an amazing summer camp! See you all next year!

Ria Thomadaki

«Η φετινή καλοκαιρινή απασχόληση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ωραία. Έμαθα πολλά πράγματα για αρχαίους πολιτισμούς που δεν ήξερα. Επίσης, πέρασα καλά με τους φίλους μου. Πήγαμε σε πολλές εκδρομές, όπου κάναμε καταπληκτικά πράγματα. Η αγαπημένη μου ήταν εκείνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Επιπλέον, κάναμε δημιουργικές κατασκευές, σαν τα κολιέ με μακαρόνια και τις βεντάλιες. Θα θυμάμαι για πάντα τη μέρα που έφαγα σούπα για πρωινό πρώτη φορά την εβδομάδα που ασχολούμασταν με την Κίνα. Ήταν πεντανόστιμο! Τέλος, πέρασα υπέροχα και περιμένω πώς και πώς την επόμενη απασχόληση». Αλεξάνδρα Π.


«Υπέροχες κατασκευές, εντυπωσιακές χειροτεχνίες και απίστευτες ζωγραφιές φτιάχτηκαν στις ώρες των εικαστικών κατά τη διάρκεια τη φετινής καλοκαιρινής απασχόλησης. Οι δράσεις που κάναμε ήταν εμπνευσμένες από διάφορους πολιτισμούς, κάτι που τις έκανε πιο ενδιαφέρουσες. Η γυμναστική σε εξωτερικό χώρο και η κολύμβηση σε εσωτερικό, αποτελούσαν μερικές από τις πιο διασκεδαστικές δράσεις. Οι δάσκαλοι ήταν ευγενικοί, καλόκαρδοι και νοιάζονταν για εμάς τους μαθητές. Ήταν επίσης και πολύ ελαστικοί σε μερικά πράγματα, δηλαδή επέτρεψαν σε εμένα και τους φίλους μου να πραγματοποιήσουμε ένα θεατρικό έργο με θέμα τη συμφιλίωση των ανθρώπων και τις πράξεις που κάνουν για αυτό οι συνάνθρωποί τους. Η φετινή καλοκαιρινή απασχόληση ήταν ενδιαφέρουσα, εκπληκτική, φοβερή, εντυπωσιακή, απίστευτη και διαφορετική». Αλεξάνδρα Ρ.

«Μου άρεσε πάρα πολύ η καλοκαιρινή απασχόληση, γιατί έκανα πολλούς φίλους και θα ήθελα να ξανάρθω. Επίσης έκανα παραστάσεις και πολλές ζωγραφιές και πολλές κατασκευές. Και έκανα έναν καλό φίλο, τον Γιάννη». Περίανδρος Β.


«Η καλοκαιρινή απασχόληση είχε πολλή πλάκα. Είχα καλή παρέα και κάναμε κατασκευές. Επίσης, παίζαμε σχεδόν όλη την ώρα. Φέτος κάναμε για τους πολιτισμούς, κάναμε για τον κινεζικό, τον αιγυπτιακό, τον αφρικανικό, τον αμερικανικό (για τους αυτόχθονες) και τον αρχαίο ελληνικό. Μάθαμε για τις παραδόσεις και κάναμε κατασκευές σχετικές με αυτούς. Επίσης κάναμε κολυμβητήριο και πέρασα τέλεια. Θέλω να ευχαριστήσω τις δασκάλες μας, την κ. Ρία και την κ. Ειρήνη». Αθηνά Κ.

«Η καλοκαιρινή απασχόληση που έζησα φέτος ήταν μοναδική και μου φάνηκε σύντομη. Περνούσα δημιουργικά τον χρόνο μου, έκανα καινούργιους φίλους και πέρασα καλά μαζί τους. Έμαθα παραπάνω πράγματα στην ρομποτική, στην κολύμβηση και για μερικούς αρχαίους πολιτισμούς. Πήγαμε τρεις πολύ ωραίες εκδρομές. Η αγαπημένη μου ήταν αυτή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, όπου ταξιδέψαμε στο παρελθόν της Κρήτης. Αυτό το καλοκαίρι μου ταίριαξε 100%. Μπορεί να ήμουν καινούργια στο σχολείο, όμως νιώθω παλιά και ακόμα και αν δεν έρθω του χρόνου όλα αυτά θα τα θυμάμαι για μια ζωή». Μαρία Μιχαέλα Γ.


«Η απασχόληση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Το θέμα μας ήταν οι πολιτισμοί. Ο πρώτος ήταν της Κίνας. Για την Κίνα φτιάξαμε βεντάλιες και δράκους. Ο δεύτερος πολιτισμός ήταν οι Αζτέκοι. Για αυτόν τον πολιτισμό φτιάξαμε κολιέ και κάτι άλλο. Ο τρίτος πολιτισμός ήταν για τους ιθαγενείς τη Αφρικής. Για την Αφρική κάναμε κάτι τούμπανα και κάτι ωραίες ζωγραφιές με ζώα. Ο τέταρτος πολιτισμός ήταν η αρχαία Αίγυπτος. Για την Αίγυπτο κάναμε πολύ ωραία πράγματα όπως πάπυρους και σαρκοφάγους. Τέλος κάναμε για την αρχαία Ελλάδα με κολόνες και αγγεία και πήγαμε στο μουσείο». Αλέξανδρος Χ.

«Η φετινή απασχόληση ήταν πολύ δημιουργική. Έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ήξερα. Φέτος το θέμα ήταν οι πολιτισμοί. Ο πρώτος ήταν η Κίνα, κάναμε βεντάλιες και ψεύτικο σούσι αλλά φάγαμε και κανονικό σούσι. Ο δεύτερος πολιτισμός ήταν η Αμερική που κάναμε κολιέ από μακαρόνια και τοτέμ και πήγαμε την πρώτη μας εκδρομή στο παρκάκι του Αγίου Ιωάννη. Ο τρίτος ήταν η Αφρική που κάναμε ντραμς και τη Σαχάρα και πήγαμε στο τυπογραφικό μουσείο. Ο τέταρτος πολιτισμός ήταν η Αίγυπτος, κάναμε μούμιες, πάπυρους και περιδέραια. Ο πέμπτος ήταν για την αρχαία Ελλάδα και πήγαμε μια εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πέρασα φανταστικά σε αυτή την απασχόληση και περιμένω την επόμενη». Δήμητρα Σ. 


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 20. 8. 2022) 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου