Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ"ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" 

"ΓΕΦΥΡΕΣ"  ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΔΗΜΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Γράφει ο Γιάννης Λιβυάκης 


Γέφυρες με τον απόδημο ελληνισμό “χτίζει” συνεχώς το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” το οποίο τίμησε προχθές το βράδυ απόδημους αλλά και ντόπιους Κρήτες για την πρόσφορά τους.
Mάλιστα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, ανακοινώθηκε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία παραρτήματος του Ιδρύματος στην Αυστραλία.



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εταίροι του Ιδρύματος αναγορεύτηκαν:
•Ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Αντώνης Τσουρδαλάκης για τον οποίο ο πρόεδρος Κρητών Βόρειας Επικράτειας Αυστραλίας, Γεώργιος Μαμουνής, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έχει αφιερώσει πολύτιμο προσωπικό χρόνο στην ομογένεια της Αυστραλίας με στόχο την διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας στις επόμενες γενιές». Την αναγόρευση επίδωσε στον κ. Τσουρδαλάκη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος.
Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το ίδρυμα και σημείωσε την πρόταση ίδρυσης παραρτήματος στην Αυστραλία.
•Ο πρώην Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Μανώλης Κουγιουμουτζής, για τον οποίο το στελέχος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή, Προέδρος του Συλλόγου Κρητών Λουξεμβούργου, Αλεξάνδρα Σαριδάκη, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εργάστηκε ακούραστα και με πάθος για την προβολή της Κρήτης, του τόπου, των προϊόντων, των ανθρώπων, των παραδόσεων και των εθίμων της». Στην αντιφώνησή του ο τιμώμενος, δεν έκρυψε τη συγκινησή του.
•Οι: Σταμάτης Κοτσιφάκης και Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή για τους οποίους μίλησε ο δάσκαλος – λογοτέχνης, Βαγγέλης Κακατσάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ο Σταμάτης και η Χριστίνα Κοτσιφάκη, «όχι μόνο τίμησαν τη μνήμη του προπάππου τους αλλά και ανέδειξαν την εποχή του όπως επίσης και τον γενέθλιο τόπο τους. Ακουγαν μικρά παιδιά τις διηγήσεις από τον πατέρα τους για τον παππού, που πολέμησε πρώτος στη Μακεδονία ακολουθώντας τα χνάρια του χωριανού μας, του Νιππιανού ήρωα, Μανώλη Κατσίγαρη».
Τις αναγορεύσεις επίδωσαν στον Σταμάτη Κοτσιφάκη ο οποίος ανέβηκε στο βήμα με τη σύζυγό του Χρυσούλα, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης και στη Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή η οποία ανέβηκε στο βήμα με τον σύζυγό της Κώστα Σαρρή, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. Οι τιμώμενοι σημείωσαν για την έρευνα σχετικά με τον προπάππου τους ότι επιτέλεσαν το χρέος τους.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 




Μιλώντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με βαθιά τιμή και συγκίνηση αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ιδρύματος και συνέχισε:
«Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνω το λόγο σε εκδήλωση του ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” και δεν μπορώ να μην εξομολογηθώ πως ο γεννημένος στη Σμύρνη το 1914 πατέρας μου λίγο πριν τελειώσει τη ζωή του, είπε στο γιο του: να θυμάσαι δυο πράγματα, πως το σπίτι μας είναι πάντα βενιζελικό και πως στο σπίτι μας δεν παίζουμε ποτέ κουμάρι. Κι αυτά ο γιος του τα προσέλαβε ως υποθήκες…». Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης υπογράμμισε πως η εκδήλωση έστειλε το μήνυμα, «πως υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι που φεύγοντας από την Κρήτη πήραν λίγο χώμα από τη σάρκα της και το έσπειραν όπου Γης, δημιουργώντας τη μεγάλη Κρήτη».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος τόνισε ότι με το Ιδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” το οποίο τιμά τους ομογενείς, η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διατηρεί μια αγαστή και καρποφόρα συνεργασία.
Αναφερόμενος στους απόδημους ο κ. Χρυσουλάκης σημείωσε επίσης: «Είμαι περήφανος για τα 7 εκατομμύρια απόδημων σε όλο τον πλανήτη, τόσους περίπου τους υπολογίζουμε, οι οποίοι όχι μόνο τιμούν την Ελλάδα αλλά την έχουν τόσο βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τους που κάθε φορά που τους επισκέπτομαι το κάνω με ιδιαίτερη συγκίνηση».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών, Γιάννης Νικολακάκης και η πρώην γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο, Παναγιώτα Κωνσταντινουπούλου.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον γενικό διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκο Παπαδάκη, να επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Με αυτή την Κρήτη που λαμπρύνει το ελληνικό όνομα, που θριαμβεύει σε όλες τις ηπείρους και όλα τα μήκη και πλάτη της γης, με αυτή την Ελλάδα, το Ιδρυμα θέλει να στήσει γέφυρες. Γέφυρες που να θυμίζουν τον Βενιζέλο. Και αυτό το εγχείρημα φαίνεται να επιτυγχάνει. Ηδη, οι γέφυρες θεμελιώθηκαν πριν από αρκετά χρόνια ξεκινώντας από τον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης».
«Τιμούμε», συνέχισε, «επιφανείς προσωπικότητες της ομογένειας. Είναι μια εκδήλωση που παραπέμπει στα βήματα του Ελευθερίου Βενιζέλου, του ανθρώπου που παρέλαβε την Ελλάδα διεθνώς απομονωμένη. Στα βήματά του το ίδρυμα ακολουθεί μια εξωστρεφή πολιτική, απευθύνεται στον ελληνισμό όπου γης, έχει ταξιδέψει στον Καναδά, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και σε άλλες περιοχές του κόσμου και έχει συναντηθεί με αξιόλογους Ελληνες και συλλόγους οι οποίοι κρατούν ζωντανή την Ελλάδα. Εκεί, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα η οποία κρατά τα ήθη και τις παραδόσεις, κρατάει την ελπίδα του ελληνισμού έξω από τα σύνορα της χώρας».

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 12.8.2022) 

 https://www.haniotika-nea.gr/gefyres-me-ton-apodimo-ellinismo-apo-to-idryma-quot-eleytherios-k-venizelos-quot/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου