Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΑ 16α "ΕΙΡΗΝΑΙΑ" ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ




Γράφει ο Ηλίας Ι. Κάκανος

Τα 16α “Ειρηναία” στη μνήμη του αείμνηστου γέροντα μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο Νεροχώρι Αποκορώνου σε μία εκδήλωση όπου στη διάρκειά της τιμήθηκαν επίσης προσωπικότητες για την πολυσχιδή προσφορά τους στον τόπο.
Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τελέστηκε πανηγυρικός εσπερινό στον κεντρικό Ιερό Ναό του χωριού, αφιερωμένος στην Αγία Μαρίνα προς τιμήν της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη προεξάρχοντος του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Καρυδίου πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Ιερεμία Χλιαρά ο οποίος ο οποίος αναπλήρωνε τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό.

Συντονιστής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αττικής, ήταν ο κ. Σταύρος Νικηφοράκης, ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στην πολυδιάστατη διακονία του Ειρηναίου. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Αγία Σοφία Μάρκος Σελλιανάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αττικής Άγιοι Πάντες, Παϊδοχώρι, Νεροχώρι “Η Παναγία”, Παντελής Μαριακάκης, ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κωνσταντίνος Ζορμπάς, οι συνταξιούχοι δάσκαλοι Βαγγέλης Κακατσάκης και Πέτρος Πανηγυράκης, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης καθώς επίσης ο αρχιμανδρίτης Ιερεμίας.

Ακολούθησαν η κεντρική ομιλία και τέσσερις απονομές εκ των οποίων οι τρεις είναι με μία χειροποίητη εικόνα του αγίου Ειρηναίου όπου τιμήθηκαν για την πολυσχιδή προσφορά τους ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης, ο ομιλητής Μιχάλης Γαλανάκης και ο συνταξιούχος δάσκαλος Πέτρος Πανηγυράκης στον οποίο απονεμήθηκε ένα δίπλωμα από το Ίδρυμα.

Η ΟΜΙΛΙΑ 
Πολυσέλιδη και ιδιαίτερα σημαντική η ομιλία του κ. Μιχάλη Γαλανάκη, ανιψιού του Ειρηναίου, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε για τον αείμνηστο θείο του τα εξής: «Μακάριοι όσοι φέρνουν την Ειρήνη στους ανθρώπους, γιατί αυτοί θα ονομαστούν παιδιά του Θεού, γράφει ο Ευαγγελιστής Ματθαίος. Ένα τέτοιο παιδί του Θεού αναδείχθηκε ο μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης που από μικρή ηλικία μέχρι και τα βαθιά του γεράματα αφιέρωσε τη ζωή του στο όραμα της Ειρήνης κάνοντας το πράξη στη ζωή τη δική του και των συνανθρώπων του. Η πρώτη του ποιμαντορία εκφράστηκε με έργα ειρήνης στη Μητρόπολη του. Όμως, η διακονία του στην Κίσσαμο – Σέλινο διεκόπη γιατί εκλέχτηκε Μητροπολίτης Γερμανίας χωρίς τη θέληση του. Στη νέα του Επισκοπή συνέχισε τους αγώνες για την Ειρήνη και για την απελευθέρωση του λαού από την τυραννίδα των συνταγματαρχών.

Όμως, ο λαός της Κρήτης πραγματοποίησε μια ειρηνική επανάσταση για την επανεκλογή του στη Μητρόπολη που αγάπησε και τον αγάπησε. Μέσα από ένα ειρηνικό αγώνα του λαού έγινε η επανεκλογή και η ενθρόνιση του. Ήταν θρίαμβος της Εκκλησίας, του λαού του Θεού. Το Καστέλι, η Κάντανος, το Κολυμπάρι με την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, οι Βουκολιές, η Καληδωνία, έγιναν κέντρα σύγχρονου προβληματισμού και δράσης. Έγινε συστράτευση προσωπικοτήτων από όλη την Κρήτη αλλά και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ήταν μια μεγάλη συνέγερση ψυχών που πήρε τη μορφή της “Επανάστασης των Συνειδήσεων”, με βάση την ομότιτλη διακήρυξη του Επισκόπου».

https://www.haniotika-nea.gr/16a-eirinaia-sto-nerohori-apokoronoy/

https://eparxiakofos.gr/eirinaia-2022-panigyrikos-esperinos-kai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου