ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΡΟΜΙΧΕΛΑΚΗ
https://www.haniotika-nea.gr/fos-sti-zoi-toy-ethnomartyra-ioanni-koyromihelaki/
Γράφει ο Γιώργος Κώνστας
Πόνημα “ζωής”, γεμάτο διδάγματα και ηθικές αξίες είναι το «Filius Patriae: Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κουρομιχελάκης», το βιβλίο του καθηγητή Αναστασίου Μ. Τάμη που παρουσιάσθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία του Νίππους στον Αποκόρωνα.
Παρουσία πλήθους κόσμου, χωριανών, κατοίκων του Αποκόρωνα, απόδημων, ανθρώπων από κάθε γωνιά του νομού αναδείχθηκε η ζωή και ο θάνατος του Ιωάννη Κουρομιχελάκη αλλά και παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ιστορίας των πρώτων ετών του 20ου αιώνα.
ο Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
Στον όγκο (537 σελίδες), στο δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά), στον τρόπο γραφής «είναι ένα είδος ιστορικού μυθιστορήματος», αλλά κυρίως στην αξία του ««μέγιστο εθνικό μάθημα» αναφέρθηκε αρχικά ο κεντρικός ομιλητής ο καθηγητής κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης. «Έχουμε μια διεξοδική και συναρπαστική μαζί ιστορική αφήγηση των γεγονότων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής που ακολούθησε. Δεν πρόκειται για καθαρώς ιστορικό έργο αλλά για ιστορική ανάπλαση των γεγονότων, με αναφορά και σύνδεση με τη ζωή του εθνομάρτυρα Ιωάννη Κουρομιχελάκη» δήλωσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως σε αυτό το βιβλίο ο Α. Τάμης «με πήρε από το χέρι και μου έδειξε με ζωντανό λόγο, εναργείς περιγραφές, νηφάλιες κρίσεις και πειστικά επιχειρήματα τα θέματα των Βαλκανικών πολέμων, του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως της Μικρασιατικής εκστρατείας σε όλο το δραματικό μεγαλείο της. Έμαθα τόσα πολλά για τόσα σημαντικά θέματα που δεν τα γνώριζα σε τόση έκταση και βάθος. Του το οφείλω! Συνειδητοποίησα το μεγαλείο ζωής και προσφοράς στην πατρίδα, ενός τέκνου της Κρήτης, ενός μεγάλου Έλληνα από ένα μικρό χωριό το Νίππος. Ενός Κρητικού που με το παράδειγμα του μας έδειξε τι σημαίνει θυσία για την πατρίδα, τι σημαίνει αξίες, τι σημαίνει ιδανικά για τα οποία αξίζει να δώσεις και τη ζωή σου. Αξίζει ένα εγκάρδιο ευχαριστώ στους απογόνους του Ιωάννου Ανδρέα Κοτσιφάκη, του εγγονού του Γιάννη Κουρομιχελάκη, καθώς πήραν πάνω τους την ευθύνη της διαιώνισης της μνήμης του ήρωα και της προβολής ενός προτύπου αγωνιστή και ανθρώπου που χρειαζόμαστε κατεξοχήν σήμερα. Στο βιβλίο του Τάμη δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθεί ο δυναμικός ρόλος της οικογένειας του ήρωα, η σπουδαιότητα του τόπου καταγωγής του που έδωσε τέτοιους αγωνιστές. Χωρίς το βιβλίο αυτό θα χάνονταν όλα αυτά στη λήθη του χρόνου!»
Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Παίρνοντας το λόγο, ο συγγραφέας και καθηγητής κ. Αναστάσιος Τάμης μίλησε για το δικό του δίδαγμα από την έρευνα που έκανε για να συγγράψει το βιβλίο. «Το χρέος προς την πατρίδα είναι αυτός ο εθνισμός που μεταβάλλεται σε πατριωτισμό», τόνισε ο συγγραφέας υπογραμμίζοντας πως «τον πατριωτισμό του Κουρομιχελάκη τον νιώθουμε εμείς οι Έλληνες της διασποράς, που ζήσαμε κάτω από φοβερές θυσίες, κάτω από ρατσισμό και ξενοφοβία που χαρακτήριζε τις γενιές των μεταναστών από το 1900 μέχρι το 1920. Άρα έχουμε έναν πατριωτισμό που πρέπει να τον πάρουμε μαζί μας και να τον κάνουμε σημαία, μεταλαμπαδεύοντας τον στα παιδιά μας, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε πατριώτες που να αγαπάνε τον τόπο τους. Για μας τους Έλληνες της διασποράς, η Ελλάδα είναι μια ιδεολογία, αλίμονο, αν τη βλέπαμε ως έθνος-κράτος, θα είχαμε μια αποστασιοποιημένη εικόνα». Τέλος στάθηκε και στο «χρέος προς την πολιτεία. Ο Κουρομιχελάκης δεν έβλεπε το κράτος απέναντι του, όπως το έβλεπαν πολλοί φυγόμαχοι και λιποτάκτες, να μην ξεχάσουμε ότι πάνω από 35.000 ήταν αυτοί που πέταξαν τα όπλα και έφυγαν. Πίστευε ότι έπρεπε να προσφέρει στα κοινά, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “ιδιώτης” να κοιτάξει το τομάρι του και να φύγει».
Ο Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο γεν. διευθυντής του ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης εξήρε τον Γιώργο Μπαμπινιώτη για την «τάξη που έβαλε στο γλωσσικό ζήτημα, κάτι που θα αναγνωριστεί από τις επόμενες γενιές» αλλά και τον Αναστάσιο Τάμη «για το θαυμάσιο βιβλίο». Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης επισήμανε πως «ακούστηκαν τόσα πολλά για τον Ελευθέριο Βενιζέλο που θεωρώ περιττό να τονίσω την προσωπικότητα, το εύρος και το παγκόσμιο κύρος που διέθετε αυτός ο μεγάλος πολιτικός άνδρας». Στον “Τάμειο άθλο” του συγγραφέα αναφέρθηκε ο παρουσιαστής της εκδήλωσης δάσκαλος και λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, ενώ στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης στάθηκε στην προσωπικότητα του Κουρομιχελάκη «ένας άνθρωπος ταπεινής καταγωγής, ολιγογράμματος, εργατικός, τίμιος και οικογενειάρχης. Πιστός στην παράδοση των προγόνων του κατατάχθηκε στον στρατό το 1911, επέστρεψε το 1912, κατατάχθηκε και πάλι το 1915 μέχρι τον Αύγουστο του 1916, εντάχθηκε στην “Εθνική Άμυνα”, και τον Απρίλιο του 1921 επιστρατεύτηκε για 4η φορά και εντάχθηκε στο “Σύνταγμα Ευζώνων” του Πλαστήρα και έπεσε στη μάχη του “Καλέ Γκρότο” τον Αύγουστο του 1921. » Με θερμά λόγια για τον καθηγητή Α. Τάμη μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κρητικών Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης που με τη σειρά του εξήρε τη ζωή και τον ηρωικό θάνατο του Κουρομιχελάκη. Τέλος, τα ευχαριστήρια της οικογένειας του Ιωάννη Α. Κοτσιφάκη (εγγονού του Ιωάννη Κουρομιχελάκη) μετέφερε η κ. Χριστίνα Κοτσιφάκη – Σαρρή. Το παρών έδωσαν επίσης ο βουλευτής Μ. Βολουδάκης, ο δήμαρχος Σφακίων Μ. Χιωτάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί Σύμβουλοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου