Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 "ΠΑΙΔΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΜΟΥ... "  

                         (ΦΩΤΟ: Νίκος Παπαμιχαλόπουλος ΤΟ ΗΡΩΟ ΤΟΥ ΝΙΠΠΟΥ) 

«Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις, όπως το βρεις κι όπως το δεις να μην το παρατήσεις». Μαζί με τους στίχους του Κωστή Παλαμά από το ποίημά του “Πατέρες” και μια φράση, εν είδει επιγράμματος, στον νου μου. Σαν πρόλογος στη σύντομη ομιλία μου για την αναγόρευση σε εταίρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” των χωριανών μου του Σταμάτη Κοτσιφάκη και της αδελφής του της Χριστίνας. Με τη διευκρίνιση ότι αναφέρεται και στους συντρόφους του. Τη σύζυγο του Σταμάτη, τη Χρυσούλα το γένος Μανταδάκη, απ’ τα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνης και τον σύζυγό της Χριστίνας, τον Κώστα Σαρρή απ’ τη Θεσσαλονίκη, μόνιμους κατοίκους της Μελβούρνης όπου δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία ως επιχειρηματίες- αξέχαστη η φιλοξενία τους όταν είχαμε πάει εκεί με το Ίδρυμα, τον Νοέμβριο του 2018. Του πατέρα τους τις διηγήσεις ακούσαντες, τη μνήμη του προπάππου τους ετίμησαν και την ιστορία της εποχής του και της γενέθλιας γης του ανέδειξαν…

Αρωμα βασιλικού, νιππιανού βασιλικού. Όπως αυτόν που είχα μυρίσει κι εγώ στα μικράτα μου, κάποια χρόνια πριν. Μνήμες σταυροδεμένες με τις ρίζες. Σπαράγματα ιστορίας. Με κεντρικό ήρωα τον προπάππου τους, τον Ιωάννη Γεωργίου Κουρομιχελάκη, ο οποίος με το που γύρισε απ’ τη Μακεδονία, όπου πήγε ακολουθώντας τις πατημασιές του χωριανού μας του Μανόλη Κατσίγαρη, του πρώτου εξ ιδιωτών αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα, έφυγε για τη Μικρασία, μαζί με άλλους χωριανούς, αφήνοντας γυναίκα και κόρη, εντάχθηκε στο σύνταγμα 5/42 του Μαύρου Καβαλάρη, για να τον βρει ο θάνατος στο πεδίο της Μάχης, ένα χρόνο πριν τη Μικρασιάτικη καταστροφή, 25 Αυγούστου το 101ο συναπάντημά του.

Μια προτομή του ήρωα στην πλατεία του χωριού το όνειρο του για χρόνια κοινοτάρχη μας, που πήρε και τίμησε το όνομα του πάππου του, του πατέρα της μητέρας του, του Γιάννη Ανδρέα Κοτσιφάκη. Δεν αξιώθηκε να το δει να πραγματοποιείται ενόσω ζούσε, όμως, δύο χρόνια μετά το φευγιό του για τον Επουράνιο Νίππο, έγινε. Και για να κρατά συντροφιά στον Κατσίγαρη και στον οπλαρχηγό των Κρητικών Επαναστάσεων, Θεοκλή Κακάτση έγινε. Χάρις στον Σταμάτη και στη Χρυσούλα και με τη βοήθεια της Χριστίνα και του Κώστα και των άλλων αδελφών έγινε – πριν 3 χρόνια η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων της με διοργανωτή το Ίδρυμα “Βενιζέλος” και τη συμπαράσταση του δήμου Αποκορώνου, ο απόηχος της καλά κρατεί…

Οπως έγιναν κι άλλα, η ανακαίνιση του οικογενειακού τάφου του ήρωα στο νεκροταφείο του χωριού, η ανακαίνιση του ρημαγμένου σπιτιού του, που μπορεί να λειτουργείται και σαν μουσείο, με κορυφαίο την έκδοση υπό την αιγίδα του Ιδρύματος “Βενιζέλος” ενός ογκώδους βιβλίου 540 σελίδων με τίτλο “Filius Patriae”: Ανθυπολοχαγός Ιωάννης Κουρομιχελάκης” – συγγραφέας του ο διεθνώς καταξιωμένος καθηγητής Αναστάσιος Τόμης – Την Κυριακή 21 Αυγούστου η παρουσίαση του στον Νίππο, από τον κορυφαίο καθηγητή Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτη. Και τζι και τζι και τζι και τζι η μνήμη του Ιωάννου Κουρομιχελάκη πάντα ζωντανή. Ολονυχτία θα έχουν εκείνο το βράδυ τα τζιτζίκια.

Ποιος είπε ότι δεν πραγματοποιούνται τα όνειρα θερινής νυκτός, όπως αυτά που βλέπουν τα γειτονάκια μου! Όπως αυτά που βλέπει για παράδειγμα η Χριστίνα στη Μελβούρνη τον Δεκέμβρη, όπου αποφανίζει με την όλη δράση της το κρητικό ήθος διδάσκοντας αμισθί κρητικούς χορούς και στον Νίππο, όπου κάθε χρόνο επιστρέφει πάντα Αύγουστο μήνα για να πάρει δυνάμεις ατενίζοντας τις κορφές των ολοχρονίς τον χρόνο ωραίων Λευκών Ορέων

Ο παλμός της Κρήτης στον κόσμο. Τιμή σε απόδημους και ντόπιους Κρήτες το θέμα της αποψινής εκδήλωσης του Ιδρύματος “Βενιζέλος” Δεν θα το κρύψω ότι νιώθω ξεχωριστά περήφανος, όπως και όλοι οι Νιππιανοί άλλωστε, για την απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης του στον Σταμάτη και τη Χριστίνα. Ωστόσο και για τον Αντώνη Τσουρδαλάκη τον πρόεδρο της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και για τον Μανόλη Κουγιουμουτζή, πρώην πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που επίσης τιμήθηκαν νιώθω περήφανος. «Είναι ευθύνη να είσαι Κρητικός», προσταγή για τους όπου γης Κρητικούς ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη.

Παιδιά, το περιβόλι μας που θα κληρονομήστε/ όπως το βρείτε κι όπως το δείτε να μην το παρατήστε! Σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο, παραλλαγμένος οι στίχοι του Ποιητή!

Σημείωση: Η ομιλία μου για την αναγόρευση σε εταίρους του Ιδρύματος “Βενιζέλος” του Σταμάτη και της Χριστίνας Κοτσιφάκη (10.8.2022)

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 16.8.2022) 

 (https://www.haniotika-nea.gr/paidi-to-perivoli-moy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου