ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ - (ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, 3.8.2013)
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΚΑΙ ΜΗΝΑΣ κάθε λογής εκδηλώσεων ο Αύγουστος. Μήνας επιστροφής στις ρίζες. Επιστροφής στις μνήμες. Επιστροφής στις μνήμες που σταυροδένονται με τις ρίζες. Με τους ήχους της λύρας, του βιολιού και του λαγούτου. Βραδιά Κρητικού Συρτού, αφιερωμένη στον συγγραφέα και πρόεδρο του Συλλόγου Προβολής της Κισάμου Αθανάσιο Δεικτάκη, για παράδειγμα, στις Λουσακιές, απόψε.
ΠΟΥ ΝΑ πρωτοπάει κανείς! Κι εδώ κι εκεί και παρακεί δεν γίνεται να βρίσκεται την ίδια μέρα και την ίδια ώρα. Επιλέγεις, αναγκαστικά, λοιπόν. Ευτυχώς που τώρα, μέρες Δεκαπενταύγουστου, δεν γίνονται γάμοι και βαφτίσεις...
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ζωντανοί! Και θα μείνουμε για πάντα ζωντανοί! Καταναλώνοντας, αλλά και παράγοντας, πολιτισμό. Είναι ξεκάθαρο το μήνυμα που στέλνει, κυρίως η ύπαιθρος χώρα του τόπου μας, προς πάσαν κατεύθυνση. Κόντρα στην κρίση που απειλεί με πλήρη εξάρθρωση τον κοινωνικό ιστό. Κόντρα στα μνημόνια που μας έχουν επιβάλει.
ΝΑ ?ΤΑΝΕ, λέει, πάντα Αύγουστος! Οχι δυο και τρεις φορές τον χρόνο, όπως ευχόμαστε με τη σχετική παροιμία, αλλά και τους δώδεκα μήνες του χρόνου! Να καταργούνταν όλοι οι άλλοι μήνες. Η ζέστη φαίνεται να με χτύπησε κι ό,τι θέλω γράφω... Αν είναι δυνατόν!
Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ παραμονεύει. Πάντα παραμονεύει ο Σεπτέμβρης. Πού θα μου πάτε, θα ?ρθει κι εμένα η σειρά μου και θα δείτε 'τι εστί βερίκοκο', μουρμουρίζει, ακονίζοντας τα δόντια του!
ΚΑΙ ΜΕΣΑ στον Αύγουστο υπάρχει ο Σεπτέμβρης! Ετσι, όπως μου το είπε... στο ξαφνικό ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος μου φάνηκε παραδοξολογία. Οχι, όμως, κι όταν μου εξήγησε τι εννοούσε. Ολα όσα θα βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβρη, όπως τις απολύσεις για παράδειγμα, τώρα τον Αύγουστο, τα σχεδιάζουν στα Υπουργεία οι παρατρεχάμενοι, μου είπε.
'ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ καμιά βαθιά οικονομική σκέψη ή γνώση για να συνειδητοποιηθεί η αλήθεια. Ρίξτε μια ματιά στο σαλόνι, την κουζίνα, το ψυγείο, το μπάνιο σας! Αναλογισθείτε καθώς το βλέμμα σας περνοδιαβαίνει από αναλώσιμα και μη, τι σας κόστισε το καθένα και σκεφθείτε, αν το τίμημά του είναι δικαιολογημένο, εύλογο'. Από το κείμενο του Κ.Μ. Μάστρακα με τίτλο 'Το κέρδος' (β. Περιοδικό 'Διορθώσεις', Μάιος 2013).
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ Μαντινάδας, με θέμα 'Η αθρωπιά', διοργανώνει ο Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χαρασού Ηρακλείου. 'Μολύβια, μπένες και στυλοί κι εσείς καλαμαράδες/ γράψετε για την «ανθρωπιά» ξέκορφες μαντινάδες'. Η μαντινάδα με την οποία μου γνωστοποίησε τον Διαγωνισμό ο γνωστός και ως μαντιναδολόγος Ηρακλειώτης ποιητάρης Κωστής Λαγουδιανάκης.
'ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ αιώνα και φαίνεται κανείς Κρητικός δεν έκοβε το μουστάκι του. Ο παλιολλαδίτης ενωματάρχης που πήγε να υπηρετήσει σε κάποιο κισαμίτικο χωριό εντυπωσίασε το γερω-Κρητικό με το ξυρισμένο μουστάκι του. Αρεσε του γέρω το κρασί, άρεσε λίγο και στο όργανο της τάξης και τα κουτσόπιναν στο καφενείο. Σε κάποια στιγμή εκειά που πίνανε, έπεσε ένα κουνούπι στο ποτήρι του ξένου. Κι ενώ εκείνος προσπαθούσε να το βγάλει του κάνει ο γέρος: «Ας το κουνουπάκι, καπετάνιο, μ? αυτό άμα πίνεις το κρασί θα... στραλίζει το μουστάκι σου»'. (Από το βιβλίο 'Γελάτε κρητικά Νο1' του Αθαν. Δεικτάκη).
'Του Μυρτίλου αναπνέεις τις πνοές/ τα σπιτάκια σου καθάρια καθρεπτίζει/ και ο ήλιος που προβάλλει στις κορφές/ τ? απαλόγραμμα βουνά σου αντικρίζει./ Τα αμπέλια σου ζωγράφου πινελιές/ το κρασί για το βαρέλι ετοιμάζουν/ και απέραντες του τόπου σου πλαγιές/ το ανήσυχο το μάτι ξεκουράζουν./ Βασιλεύουν ασημόφυλλες ελιές/ στα ατέλειωτα καλλίγραμμα πεζούλια/ και στα σπίτια στις ευρύχωρες αυλές/ ευωδιάζουν οι βραγιές με τα ζουμπούλια./ [...]/ Στα μεγάλα πανηγύρια ξακουστές/ με φιλόξενα αισθήματα γεμάτες/ ξεχωρίζουν και σ? αυτό οι Λουσακιές/ το γνωρίζουνε καλά οι στρατολάτες'.
Από το ποίημα 'Λουσακιές' του Αθανασίου Δεικτάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (03.08.2013)
https://petaxta.blogspot.com/2013/08/blog-post_3.html?fbclid=IwAR3t91IZhKJQRChAhql7XeSQ1RiyRh0fCFwfB8WoAtp4HVs6Zr_c2l8904I
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου