ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗΣ
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ
Ο γνωστός ποιητής τής Κρήτης Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, εκπαιδευτικός που ζει στα Χανιά, με δημιουργική ευαισθησία αλλά και με επαγγελματική γνώση τού μηχανισμού τής γλώσσας (λεξιλογίου, γραμματικής, σύνταξης) εισάγει στην ποίησή του την «μεταγλώσσα»: μιλάει με την γλώσσα (τής ποίησης) για την γλώσσα, αξιοποιώντας τα πιο «πεζά» στοιχεία τής γραπτής σημειολογίας, τα σημεία στίξεως.
Υπενθυμίζω επ’ ευκαιρίᾳ ότι υπάρχουν δύο είδη σημείων στίξεως : τα ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ (κόμμα, τελεία, άνω τελεία, δίστιγμο, ενωτικό, παύλα, παρενθέσεις, αγκύλες, εισαγωγικά) και τα ΣΧΟΛΙΑΣΤΙΚΑ/ΚΕΙΜΕΝΙΚΑ (θαυμαστικό, ερωτηματικό, αποσιωπητικά, εισαγωγικά). [Αναλυτικά μιλώ γι’αυτά στην Γραμματική μου: «Σύγχρονη Σχολική Γραμματική για όλους», Β΄ έκδοση 2019, σελ. 311-322]
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Μια από τις προσεγγίσεις του κορυφαίου Δασκάλου της Ελληνικής Γλώσσας, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη στην ποίηση μου. Με αφορμή τον ερχομό του στον Νίππο Αποκορώνου, το χωριό μου, πριν από λίγες μέρες, η κοινοποίηση! ΠΑΝΤΑ ΩΡΑΙΟΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ!
https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid0kvDsK38MNnYW6gYv5qnhPJ9PScg8ezKMkFMHZcYRtRE3aHTEN3gyAzYArSsY8dqnl
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου