Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΦΟΒΙΚΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΚΑΙ ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΑΝΤΙΠΑΝΙΚΟΥ


Γρἀφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Χειρότερος ίσως από τον ίδιο τον κορωνοϊό είναι ο φόβος και ο πανικός που σιγά-σιγά εξαπλώνεται! Ειδήσεις έρχονται από παντού, από χώρες τώρα πια και εντός Ευρώπης οι οποίες η μία μετά την άλλη αρχίζουν να καταγράφουν τους νοσούντες ακόμη και αυτούς με την πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον ιό!
Την ίδια ώρα μία άλλη πανδημία φόβου έρχεται να εξαπλωθεί ως μία άλλη… 11η Σεπτεμβρίου -για να θυμηθούμε την πρόσφατη ιστορία- και δεν είναι άλλη από αυτή της πτώσης των Χρηματιστηρίων!
Η παγκοσμία οικονομία πλήττεται έτι περισσότερο και επηρεάζει αρνητικά τις ζωές όλων!
Οι δυο φόβοι μαζί και με άλλους που ενυπάρχουν ανάμεσα σε μεγάλες μάζες ανθρώπων, άμεσα συνδέονται μεταξύ τους και λειτουργούν από κοινού ώστε να δημιουργούν πάνω από τον πλανήτη ένα “αγριεμένο σύννεφο αβεβαιότητας” που κυριαρχεί εξαιτίας και όσων από τα ΜΜΕ “παίζουν” τη φοβολαγνία και την τρομολαγνία προς… τέρψιν(!!!) του φιλοθεάμονος κοινού!
Τελικά, είναι όλα μαύρα; Ο πανικός βοηθάει; Υπάρχουν σίγουρα εκείνα τα μέσα αντιμετώπισης αυτής της “ξαφνικής καταιγίδας” που -σύμφωνα με όσα λένε οι ειδικοί- θα φτάσει αργά ή γρήγορα και στη χώρα μας;
Οφείλουμε να εμπιστευθούμε τους ειδικούς και να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και αυτής της κρίσης!
Τουτέστιν, ματζούνια και λοιπές “συνταγογραφήσεις” καθώς και συμβουλές από “γνωστούς” και fora διαδικτυακά, θα ήταν καλό να μην θεωρούνται πανάκεια!
Πρόληψη λοιπόν, προετοιμασία, σύνεση και μη πανικός· κυρίως από τις ομάδες υψηλού κινδύνου που -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο γιατρός παθολόγος και πρόεδρος του ΚΙΦΑΧ, Μανώλης Φραγκάκης (βλ. σελ. 6, “Χ.Ν.” 26/2/2020)- είναι ακριβώς οι ίδιες όπως και σε κάθε άλλη ασθένεια και συγκεκριμένα «ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα (διαβήτη, καριοδοπάθειες, ανοσοκοκαταστολή) αλλά και οι επαγγελματίες υγείας».
Οσο για τον φόβο για την παγκόσμια οικονομία που επηρεάζεται και από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ας ελπίσουμε ότι η άποψη του υπουργού Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας ότι, οι ειδικοί από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως «θα υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές για τον περιορισμό των παγκόσμιων οικονομικών επιπτώσεων» θα αποδειχθεί σωστή!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 26.2.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου