«ΑΝ ΜΕ ΔΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΩ ΜΕ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ...»
«Τα χελιδόνια πα στα σύρµατα/ του τηλεγράφου αραδιασµένα,/ έτοιµα πια για το ταξίδι τους,/ λένε τραγούδια µεθυσµένα.// Αύριο το αγέρι του φθινοπώρου/ στη θέση τους θα σκούζει µόνο/ κι εµείς βαθιά µας θα αισθανόµασθε/ της Εγκατάλειψης τον πόνο./ Γιατί φτερά κι εµείς δεν έχουµε;/ Γιατί, γιατί να µην µπορούµε,/ όπως αυτά πέρ’ απ’ τη Μοίρα µας/ την Άνοιξη ν’ ακολουθούµε;» Το ποίηµα “Φθινόπωρο” του Σωτήρη Σκίπη.
«Τι να σου πω, φθινόπωρο, που πνέεις από τα φώτα/ της πολιτείας και φτάνεις ως τα νέφη τ’ ουρανού;/ Ύµνοι, σύµβολα, ποιητικές, όλα γνωστά από πρώτα,/ φυλλοροούν στην κόµη σου τα ψυχρά άνθη του νου.// Γίγας, αυτοκρατορικό φάσµα, καθώς προβαίνεις/ στο δρόµο της πικρίας και της περισυλλογής,/ αστέρια µε το πρόσωπο, µε της χρυσής σου χλαίνης/ το κράσπεδο σαρώνοντας τα φύλλα καταγής. […] Ενοσταλγούσα, ριγηλό φθινόπωρο, τις ώρες,/ τα δέντρα αυτά του δάσους, την έρηµη προτοµή.// Κι όπως πέφτουνε τα κλαδιά στο υγρό χώµα οι οπώρες,/ ήρθα να εγκαταλειφθώ στην ιερή σου ορµή». Από το ποίηµα “Τι να σου πω φθινόπωρο” του Κώστα Καρυωτάκη.
«Γυρίσαµε πάλι στο φθινόπωρο, το καλοκαίρι/ σαν ένα τετράδιο που µας κούρασε γράφοντας µένει/ γεµάτο διαγραφές αφηρηµένα σχέδια/ στο περιθώριο κι ερωτηµατικά, γυρίσαµε/ στην εποχή των µατιών που κοιτάζουν/ στον καθρέφτη µέσα στο ηλεχτρικό φως/ σφιγµένα χείλια κι οι άνθρωποι ξένοι/ στις κάµαρες στους δρόµους κάτω απ’ τις πιπεριές/ καθώς οι φάροι των αυτοκινήτων σκοτώνουν/ χιλιάδες χλωµές προσωπίδες./ Γυρίσαµε· πάντα κινάµε για να γυρίσουµε/ στη µοναξιά, µια φούχτα χώµα, στις άδειες παλάµες...». “Ένας λόγος για το καλοκαίρι”, από τα “Ποιήµατα” (εκδ. Ίκαρος, 1989) του Γιώργου Σεφέρη.
«Ένα κίτρινο φύλλο σου, φθινόπωρο,/ σ’ έναν άνεµο ράθυµο κάθισε/ και µ’ ακολούθησε επίµονα./ Το πήρα και το κρατώ/ σαν κάτι συµβολικό από µέρους σου,/ σαν φιλικό αυτόγραφο,/ ίσως σαν ένα ‘‘ευχαριστώ’’/ που διόλου µέρος δεν έλαβα στο καλοκαίρι τούτο.../ Το πήρα/ κι εξιχνιάζω/ τις φετινές προθέσεις σου/ απέναντί µου». Το ποίηµα “Αυτόγραφο” της Κικής ∆ηµουλά. (Από τη συλλογή “Ερήµην” 1990).
ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΥΓΟΠΑΤΗΜΑΤΑ Στα τρυγοπατήµατα “πατά” και στις σηµερινές της ερωτικές µαντινάδες η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Αµπέλι µοιάζει ο σεβντάς, σταφύλια τα φιλιά σου,/ το νέκταρ της αγάπης µας θα πιω στην αγκαλιά σου», µας λέει στην πρώτη. «Απ’ του σεβντά σου το κρασί, ένα ποτήρι µόνο/ ανέ µου δώσεις µάτια µου, ξεχνάω κάθε πόνο», µας λέει στη δεύτερη. Να το γράψω και σήµερα γι’ άλλη µια φορά. ∆εν παίζεται η µαντιναδολόγος µας στις ερωτικές µαντινάδες!
'ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ" «Κι αν δεν µπορείς να κάµεις την ζωή σου όπως την θέλεις,/ τούτο προσπάθησε τουλάχιστον/ όσο µπορείς: µην την εξευτελίζεις/ µες στην πολλή συνάφεια του κόσµου,/ µες στες πολλές κινήσεις κι οµιλίες./ Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,/ γυρίζοντας συχνά κι εκθέτοντας την/ στων σχέσεων και των συναναστροφών/ την καθηµερινή ανοησία,/ ως που να γίνει σαν µια ξένη φορτική». Το ποίηµα “Όσο µπορείς” του Κ.Π. Καβάφη. Στον καθένα µας χωριστά απευθύνεται ο Αλεξανδρινός Ποιητής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου