Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ... "ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ", ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ

 


 Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

«Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήµερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε».

Τάδε έφη Ουίνστον Τσώρτσιλ!

Εµείς σήµερα αυτό το αποκαλούµε πια “kolotoumba”!

Η ουσία είναι ότι το µελλούµενο που βεβαίως και δεν γνωρίζουµε, πολλές φορές παρουσιάζεται από τους πολιτικούς πασπαλισµένο και σερβιρισµένο µε όλα εκείνα τα “απαραίτητα υλικά” ώστε να φανεί αρκούντως θελκτικό προς εκείνους τους ψηφοφόρους οι οποίοι περισσότερο θα ακολουθήσουν τη δική τους προσδοκία ή ελπίδα παρά την πραγµατικότητα που αδυνατούν ή δεν θέλουν να δουν! Ποιοι είναι εκείνοι  που ξέρουν ότι τάζουν λαγούς µε πετραχείλια και δεν ερυθριούν καθώς µας κοιτούν στα µάτια;

...Ένας σπουδαίος φιλόσοφος, συγγραφέας, ο Αλµπερ Καµύ είχε πει ότι: «Η πολιτική και η µοίρα της ανθρωπότητας διαµορφώνονται από ανθρώπους χωρίς ιδανικά και χωρίς µεγαλείο. Άνθρωποι που έχουν µεγαλείο µέσα τους, δεν ασχολούνται µε την πολιτική».

∆εν είναι απαραίτητο να συµφωνήσει κάποιος µε τα παραπάνω! Απαραίτητο όµως είναι να αναλογιστεί   λίγο! Υπάρχουν πολλοί που ξέβρασε κι αυτούς και τα όνειρά τους το... σύστηµα! Κράτησαν ωστόσο το µεγαλείο της ακεραιότητάς τους, της ειλικρίνειας και της ντοµπροσύνης τους… 

Υπάρχουν εκείνοι που δεν το βάζουν κάτω, κάποιοι θα προσπαθήσουν και πάλι ή για πρώτη φορά να “αναµιχθούν” ως υποψήφιοι και τώρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές! Πολλοί από αυτούς οι ικανοί, καθείς στο πεδίο του αλλά και ως κοινωνικά όντα, ως πολίτες, ως προσωπικότητες, ως Άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν πραγµατικά δίχως να αποβλέπουν στην προσωπική τους ανέλιξη και στο... ίδιον όφελος! Υπάρχει ελπίς έστω και µέσα από αυτές τις ‘‘δυσδιάκριτες’’ περιπτώσεις  και σίγουρα αξίζουν την ψήφο µας!

Αυτών τα όνειρα και τα ιδανικά οφείλουµε να πιστέψουµε και να ακολουθήσουµε, έχοντας κατά νου και αυτό που είχε πει ο Πλάτωνας ότι «ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το συµφέρον του αλλά των υπηκόων του». Ο αγώνας, οι αγωνίες, τα ερωτήµατα, ο έλεγχος δεν τελειώνουν µετά τους «όµορφους προεκλογικούς αγώνες»! Και σίγουρα οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που οφείλουν να ελέγχουν τους υποψηφίους -“νικητές” και “χαµένους”- κυρίως τους εκλεγµένους  που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες µας! Οι πολίτες οφείλουν να αναγνωρίζουν τα εσκεµµένα λάθη, τις παραλείψεις και τα στραβά µάτια που έκαναν εκείνοι στα όποια συµφέροντα! 

Για υστερόγραφο, ο Εµµανουήλ Ροΐδης πριν από 100 και πλέον χρόνια έγραφε ότι: «κόµµα είναι η Οµάς ανθρώπων, ειδότων ν’ αναγιγνώσκωσι και ν’ αρθρογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά µισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούµενοι υπό ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι να αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός µέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα µέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι».

Τέλος και µια ακόµη υποσηµείωση: µαύρο όχι µόνο στους Μαυρογυαλούρους αλλά και στους όποιους.. Γκρουεζαίους ζητούν την ψήφο σας.

Και µη µου πείτε ότι δεν µπορείτε να τους διακρίνετε τουλάχιστον κι εδώ στη δική µας… όµορφη πόλη!

Τώρα αν τους θέτε σώνει και καλά, ψηφίστε τους τι να πω; Τα έχει πει προ πολλού ο Ισοκράτης «Το της πόλεως όλης ήθος, οµοιούται τοις άρχουσιν». «Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο µ’ αυτό εκείνων που την κυβερνούν», τουτέστιν «ήθελές τα κι έπαθές τα»!
 
Χανιώτικα νέα (Τετάρτη. 20.9.2023) 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου