Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΧΡΥΣΑ

ΤΟ ΟΑΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
 
 

Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη
Ακούς την είδηση για τα προβλήματα στατικότητας στο ΟΑΚΑ και αναρωτιέσαι: Και γιατί δεν ζητούσαν το manual από τον Ικτίνο και τον Καλλικράτη; Αν δεν γινόταν η πυρπόληση του Παρθενώνα από τους Ερουλους το 267 και αν οι οβίδες από τα κανόνια του Μοροζίνι δεν έπεφταν στο εσωτερικό του το 1687, σήμερα θα θαυμάζαμε το αρχαίο μνημείο σχεδόν όπως ήταν στην αρχική του μορφή.
Κι αυτό γιατί οι αρχιτέκτονες και οι τεχνίτες που το κατασκεύασαν είχαν προβλέψει τα πάντα με εκπληκτική ακρίβεια, ακόμα και την αντισεισμική προστασία. Τόσο ο σεισμός που αναφέρει ο Θουκυδίδης από το ρήγμα της Αταλάντης όσο και οι μεταγενέστεροι ελάχιστες ζημιές προκάλεσαν. Αυτό οφείλεται στις μαθηματικές αναλογίες, στην εφαρμογή της χρυσής τομής και την σωστή επιλογή των υλικών, Δεν ήταν χτισμένος κατ’ ευθείαν πάνω στο χώμα αλλά σε μια επιφάνεια με μαρμάρινες πλάκες και κυβόλιθους που απορροφούσαν τους κραδασμούς. Σημαντικό ρόλο έπαιζαν και οι σπονδυλωτοί κίονες που ταλαντώνονταν αρμονικά στις δονήσεις, χωρίς να απειλούνται από κατάρρευση.
Αστειευόμαστε καμιά φορά ότι εξάγουμε τεχνογνωσία και όμως είναι αληθές στην περίπτωση του Παρθενώνα. Ξένοι επιστήμονες μεταξύ των οποίων και Γιαπωνέζοι είχαν έρθει να ερευνήσουν γιατί ο ναός της Αθηνάς αντέχει επί αιώνες στα Ριχτερ. Όχι βέβαια χάρη στη σοφία της θεάς που κατατροπωσε τον Εγκέλαδο, αλλά των ανθρώπων. Και είναι απορίας άξιον πώς με τα σημερινά προηγμένα μέσα επικρατεί τέτοια τσαπατσουλιά και απουσία ελέγχου και συντήρησης σε βαθμό που ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης θα αναφωνούσαν αγανακτισμένοι: Ελλάς το μεγαλείο σου!
 
ΠΗΓΗ (Η σελίδα της στο ΦΕΪΣΜΠΟΥΚ)  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου