Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 Ε΄ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ 

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ "ΒΙΒΛΙΟΧΩΡΑΣ"



Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για τη “Βιβλιοχώρα” τους μας μίλησαν πριν από λίγες εβδομάδες (Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2023) η δασκάλα και τα παιδιά της Ε1 τάξης του 9ου Δημ. Σχ. Χανίων. Για τη δανειστική τους βιβλιοθήκη, δηλαδή, που άρχισαν να τη λειτουργούν για τα παιδιά όλων των τάξεων. Για τα πολλά και ενδιαφέροντα “ταξίδια” που γίνονται “με εισιτήριο ένα βιβλίο” και “αποσκευές την παιδική φαντασία”… Για τη χριστουγεννιάτικη γιορτή που στηρίχτηκε σ’ ένα έθιμο της μακρινής Ισλανδίας… Να ’ναι καλά η δημιουργός και υπεύθυνη της “Βιβλιοχώρας”, γνωστή στους αναγνώστες της σελίδας δασκάλα Γιώτα Μπούρα, όσο και η δασκάλα του άλλου τμήματος της Ε΄ τάξης Χρύσα Τσιακμακλή για τα κείμενά τους και για το άλλο υλικό που μου έστειλαν. Δεν αποπαίδισεν ο Κλάδος των Δασκάλων! Χαρά μεγάλη για μένα να το διαπιστώνω γι’ άλλη μια φορά...

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης



Ακολουθώντας ένα ισλανδικό έθιμο...

Παραμονές Χριστουγέννων, λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία η Βιβλιοχώρα μας, η δανειστική βιβλιοθήκη του 9ου Δ.Σ. Χανίων μεταφέρθηκε νοερά στην παγωμένη Ισλανδία όπου ένα τοπικό έθιμο ζεσταίνει τις ψυχές των παιδιών μέσα από τα βιβλία.

Πρόκειται για το σπουδαίο ισλανδικό έθιμο, Jolabokaflod, της Χριστουγεννιάτικης Βιβλιοπλημμύρας, σύμφωνα με το οποίο εδώ και 80 περίπου χρόνια όλοι σχεδόν οι Ισλανδοί αγοράζουν, ανταλλάσσουν και διαβάζουν βιβλία την παραμονή των Χριστουγέννων. Το έθιμο αυτό έφτασε στη χώρα μας με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού ιστότοπου elniplex με σκοπό να καθιερωθεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο μια τέτοια ημέρα για να υψώσει τη φιλαναγνωσία ως τον ουρανό! Η αφίσα φέρει την υπογραφή της διακεκριμένης εικαστικού και εικονογράφου Φωτεινής Στεφανίδη.

Τι κάναμε λοιπόν αυτή τη μέρα για να γιορτάσουμε το βιβλίο;


Αρχικά τα παιδιά της Ε΄τάξης έκαναν ανταλλαγή βιβλίων παίζοντας secret santa ( μυστικός Αη Βασίλης) δηλαδή δεν ήξεραν ποιος θα τους δωρίσει το βιβλίο. Τα βιβλία δεν ήταν απαραίτητο να είναι καινούρια αρκεί να ήταν αγαπημένα και σε καλή κατάσταση.

Όποια παιδιά ήθελαν, ντύθηκαν εμπνευσμένα από ήρωες αγαπημένων τους βιβλίων!

Η βιβλιοθήκη μας γέμισε από βιβλία που μας χάρισαν τα παιδιά της Στ’ τάξης από το χριστουγεννιάτικο παζάρι που έγινε την προηγούμενη μέρα στη γιορτή του σχολείου.

Οι φοβεροί βοηθοί- βιβλιοφάγοι της βιβλιοθήκης μας διάλεξαν με προσοχή βιβλία για μικρά παιδιά και τα χάρισαν στο νηπιαγωγείο μας για να ενισχύσουν έτσι τη δική τους βιβλιοθήκη.


Την ιδέα μας την μοιραστήκαμε με το άλλο τμήμα της Ε΄ τάξης το Ε2 και η δασκάλα τους κ. Χρύσα Τσιακμακλή μεταφέρει την εμπειρία της και πως αυτή με τους μαθητές της χρησιμοποίησε τη δράση ως άσκηση φιλαναγνωσίας.

Γιώτα Μπούρα (δασκάλα Ε1)

Τα βιβλία μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς…

Επηρεασμένοι από το κλίμα των εορτών που ενθαρρύνει την ανταλλαγή δώρων, αλλά και την γιορτή των Ισλανδών που εδώ και 80 χρόνια την παραμονή των Χριστουγέννων ανταλλάσσουν βιβλία, αποφασίσαμε και εμείς φέτος να συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου, την μικρότερη μέρα του χρόνου!

Έτσι, στις 21 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων, οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 9ου δημοτικού σχολείου Χανίων, βρέθηκαν στη σχολική τους βιβλιοθήκη όπου αντάλλαξαν βιβλία με τους συμμαθητές τους, προκειμένου να τους συντροφεύουν τις ημέρες των χριστουγεννιάτικων διακοπών τους…


Παράλληλα, αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε πρόγραμμα φιλαναγνωσίας με βιβλιοπαρουσιάσεις της τάξης μας, ξεκινώντας άμεσα με τα βιβλία που πήραν οι μαθητές μας ως δώρο. Στόχος του προγράμματος είναι η αγάπη για τα βιβλία και την αναγνωστική διαδικασία, καθώς ένα βιβλίο μας παρέχει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας, συμβάλλει στην συγκέντρωση και την ικανότητα εστίασης. Με την ανάγνωση βιβλίων τα παιδιά συμμετέχουν στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, ταυτίζονται μαζί τους και αναπτύσσουν την δεξιότητα της ενσυναίσθησης, δηλαδή της ικανότητας να «μπαίνουν» στην θέση του άλλου και να κατανοούν τον συναισθηματικό του κόσμο Εκτός όμως απ’ όλα αυτά, ένα βιβλίο μας ταξιδεύει, μας κάνει να ονειρευόμαστε και να δραπετεύουμε από την καθημερινότητά μας…

Το ομαδικό βιβλίο με τις βιβλιοπαρουσιάσεις μας, θα παραδοθεί στο τέλος της χρονιάς με πολλή αγάπη στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης του σχολείου μας κ. Γιώτα Μπούρα, για χρήση και αξιοποίηση από τους υπόλοιπους μαθητές!

Μακάρι η όμορφη και δημιουργική συνήθεια της ανάγνωσης βιβλίων να συνοδεύει την ζωή και την καθημερινότητα των μαθητών μας για πάντα!!!





Μέσα από μια τέτοια δράση προαγωγής του βιβλίου με τρόπο παιδαγωγικό αλλά ταυτόχρονα διασκεδαστικό και κοντά στα ενδιαφέροντα των παιδιών καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός της σχολικής βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη είναι μια μικρή όαση στο σχολείο όπου εκεί τα παιδιά όχι μόνο δανείζονται και διαβάζουν βιβλία αλλά και συνομιλούν με τους συνομίληκούς τους για βιβλία που τους άρεσαν και τους κέντρισαν το ενδιαφέρον. Διαβάζουν κόμιξ αλλά και Graphic novels δηλαδή γνωστά λογοτεχνικά βιβλία που ξαναγράφτηκαν σε μορφή κόμιξ, όπως το ‘’Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ’’ που χρησιμοποιήσαμε ως υλικό της γιορτής της 28ης Οκτωβρίου. Επίσης έρχονται σε επαφή με νέα είδη βιβλίων όπως τα silent books , τα βιβλία χωρίς λόγια όπου ο αναγνώστης χρησιμοποιεί τη φαντασία του και γράφει τη δική του ιστορία όπως το βιβλίο ‘’Το παιδί και το φεγγάρι΄΄ της Αργυρώς Μουντάκη και Δώρας Ανδρεαδάκη για το οποίο η περσινή μας Τετάρτη τάξη έγραψε τραγούδι σε μουσική του δάσκαλου Γ. Τσαραμανίδη.

Με αφορμή την ισλανδική βιβλιοπλημμύρα, ας φυτέψουμε βιβλιοθήκες σε κάθε σχολείο και ας φέρουμε τα παιδιά κοντά στα βιβλία!

Χρύσα Τσιακμακλή (δασκάλα, Ε2)

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 20.1.2024) 

https://www.google.com/url?rct=j&sa=t&url=https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-e-taxi-9oy-dim-sch-chanion-i-christoygenniatiki-giorti-tis-vivliochoras/&ct=ga&cd=CAEYACoUMTM4NjEyNTY5ODc4NzgyNTAxNDMyGjE4MjI4MmM0N2VjZDhjNTU6Y29tOmVsOlVT&usg=AOvVaw0j4x11oef8XqWY3gd6xPOy



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου