Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟΝ ΦΡΕ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗ: "Ο ΦΡΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"


Βαγγέλης Κακατσάκης, Μαρία Μαράκη, Ιωάννης Κριαράκης και όρθιος ο συγγραφέας Μανώλης Μακριδάκης



 Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Μανώλη Μακριδάκη: “ Ο Φρες στο διάβα των αιώνων…” Η ιστορία του Φρε που συνέγραψε ο συγγραφέας Μανώλης Μακριδάκης παρουσιάστηκε το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία του χωριού του μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έχοντας τίτλο: “Ο Φρες στο διάβα των αιώνων - τόμος Γ’ έργα και ημέρες”, που συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τους συλλόγους Φρεδιανών Αττικής “Η Ευαγγελίστρια” και Φρε “Η Παναγιά των δύο βράχων”. Περισσότερα εδώ: https://www.haniotika-nea.gr/o-fres-sto-diava-ton-aionon-paroysiasi-vivlioy-man-makridaki/ και (https://eparxiakofos.gr/to-vivlio-toy-manoli-makridaki-o.../ )

Η εκδήλωση άρχισε με καλωσόρισμα και προσφώνηση του δημοσιογράφου Ιωάννη Κριαράκη που παρουσίασε το βιβλίο, λέγοντας ότι “ Το βιβλίο που παρουσιάζεται απόψε του Μανώλη Μακριδάκη είναι ένα πόνημα πολλών ετών που περιγράφει, αναλύει, τεκμηριώνει και αποδεικνύει την ιστορία του Φρε, τους αγώνες των ανθρώπων του και επί πλέον καταγράφει με αλήθεια ότι οι άνθρωποι έζησαν τα παλιά χρόνια από το 1800 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιόλογο πόνημα, ένα βιβλίο που πρέπει να βρίσκεται σε κάθε Κρητική βιβλιοθήκη γιατί μέσα εκεί ο καθένας μπορεί να βρει ομοιότητες με τους γονείς του, τους προγόνους του αλλά και με τον εαυτό του”. 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η φιλόλογος – τέως λυκειάρχης, Μαρία Μαράκη, ενώ  ανάγνωση αποσπασμάτων έκανε ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης, για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον Περιφερειακό σύμβουλο κ. Στρατή Φλεμετάκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης, τον εφημέριο της Ενορίας Βρυσών π. Εμμανουήλ Βαλσαμάκη  εκ μέρους του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φρε κ. Ανδρέα Στυλιανακάκη.  

Στη συνέχεια, ο δάσκαλος – λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης διάβασε μέσα από το βιβλίο αποσπάσματα από τα ακόλουθα τρία κεφάλαια. “ Ο Φρες στα σκολόβραδα” ένα κείμενο του Ειρηναίου Γαλανάκη, “Ο Γολγοθάς του παπά Τετέλη” και “Κοτσοβίτσα ο πατρογονικός μας τόπος”, ενώ με δήλωσή του στα “Χ.ν.” σημείωσε ότι “ η τριλογία των έργων του βιβλίου για τον Φρε του Μανώλη Μακριδάκη είναι για μένα ότι καλύτερο σε πανελλήνιο επίπεδο και αξίζει πραγματικά βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Ο Μανώλης Μακριδάκης είναι μια ζωή αφιερωμένος στη γενέθλια γη, στη γη του Φρε και τη γη του Αποκόρωνα”. 

Από μεριάς της η φιλόλογος – πρώην λυκειάρχης κυρία Μαρία Μαράκη, κεντρική ομιλήτρια υπογράμμισε: “Ο Μανώλης Μακριδάκης στρατευμένος σε ρόλο ιστορικού ερευνητή, εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια, χαρίζει γενναιόδωρα στους συγχωριανούς του τον πνευματικό του κόπο υπηρετώντας με ασίγαστο πάθος, ψυχή τε και σώματι, από το φρεδιανό μετερίζι την τοπική ιστορία και το λαϊκό πολιτισμό της Κρήτης. Απόψε έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε τον Γ΄ τόμο της σειράς : « Ο Φρες Χανίων στο διάβα των αιώνων» με υπότιτλο: « Έργα και ημέρες» . Αχνοπατώντας, λοιπόν , τα μονοπάτια των παιδικών του χρόνων ο συγγραφέας με ευαισθησία, λυρισμό και συναίσθημα, ανασύρει πολύτιμες μνήμες και αξιοποιεί και εδώ, όπως και στα προηγούμενα βιβλία του , αναμνήσεις από γεγονότα αλλοτινών καιρών που έχουν σηματοδοτήσει τη ζωή του. Στη συνέχεια, ως ακοίμητος φρουρός της παράδοσης του χωριού, καταγράφει με τρόπο απλό και ειλικρινή, άλλοτε ως αυτόπτης μάρτυρας και άλλοτε μέσα από ακούσματα, αφηγήσεις παππούδων και λόγια που θα είχαν γίνει έπη πτερόεντα, αν δεν τα αιχμαλώτιζε η χαρισματική του πένα, διασταυρώνοντάς τα ως πληροφορίες με τις απαραίτητες , όπου υπάρχουν βιβλιογραφικές πηγές.Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια του ακάματου ερευνητή, είναι επίσης το πλήθος των υπέροχων φωτογραφιών που στολίζουν τις σελίδες και αυτού του ιδιαίτερα επιμελημένου βιβλίου – λευκώματος. Ένας ανεκτίμητος φωτογραφικός πλούτος που από μόνος του θα ήταν αρκετός για να αποδείξει τη μεγάλη προσφορά του συγγραφέα στον πολιτισμό και στην πνευματική ζωή του Φρε”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου