Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δ΄ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ, ΒΑΡΥΠΕΤΡΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ


Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο και καλή Παναγιά!

Προπάντων μήνας της Παναγίας, της Μάνας όλων μας, ο Αύγουστος. Στην Χάρη της είναι αφιερωμένος ο σημερινός, δεύτερος Παιδότοπος του μήνα, με αφορμή τον εορτασμό, την μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της, σε λίγες μέρες. Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου στην δασκάλα της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου Χανίων Αναστασία Κοκμοτού, που ύστερα από πρόταση του διευθυντή του Βαγγέλη Παγωνίδη, ετοίμασε το σχετικό υλικό με τους μαθητές της, πριν τις διακοπές και μου το έστειλε.

Βοήθεια μας η Χάρη της Μεγάλης Μάνας!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος - λογοτέχνης






Παναγία, μια λέξη και μια μορφή που υπάρχει μέσα μας απ΄ την πρώιμη παιδική ηλικία και πορευόμαστε μαζί σε όλη μας τη ζωή.

Συνώνυμο της μάνας, του πρώτου πιο αγαπημένου προσώπου. Κι όπως είναι ιερή κι ακατάλυτη η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο παιδί και στη μάνα του, έτσι ακριβώς είναι κι η Παναγία για τους ορθόδοξους Έλληνες. Ο Φώτης Κόντογλου την αποκαλεί Μητέρα της Ορθοδοξίας.

Τι όμορφη που είναι η εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας που ενώνει το μάγουλό της με το μάγουλο του Γιου της! Δεν υπάρχει μάνα που να μην έχει κρατήσει με τον ίδιο τρόπο το παιδί της.

Η μάνα μου φοράει τσεμπέρι σαν τις μανάδες τις παλιές.\

Παίρνει Την Παναγιά απ’ το χέρι και τρέχουνε στις γειτονιές\

Και σμίγουνε με τον κοσμάκη που λέει το ψωμί ψωμάκι.\

Κι όταν γυρνάνε κούτσα κούτσα σαν δυο σκιές μες στην βραδιά\

Με τα φτωχόρουχά τους λούτσα από βροχή και λασπουριά\

Δεν ξέρω να τις ξεχωρίσω ποιανής το χέρι να φιλήσω.” (Λευτέρης Παπαδόπουλος)

Σε οποιοδήποτε δυσκολία συναντάμε, μικρή ή μεγάλη, αυτήν επικαλούμαστε να μας συνδράμει για να αντέξουμε και να τα καταφέρουμε. Σ’ αυτήν προσευχόμαστε, λέμε τις πράξεις και τις σκέψεις μας, ζητάμε συγχώρεση, αλλά και βοήθεια για να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες μας. Τη νιώθουμε ότι είναι παρούσα παντού και ζητάμε παρηγοριά απ’ αυτήν όπως θα ζητούσαμε από τη μάνα μας.


Εκατοντάδες τα προσωνύμιά της που αποδίδουν τα χαρίσματά της (Γοργοεπήκοος), ή τον τόπο που βρέθηκε (Παναγία η Θαλασσινή) ή δείχνουν την τεχνοτροπία του ναού της (θολοσκέπαστη) ή τον τρόπο της παράστασής της (Γλυκοφιλούσα, Βρεφοκρατούσα)

Πολλές οι θεομητορικές γιορτές το χρόνο με αποκορύφωμα το Πάσχα του καλοκαιριού, την Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Δεκαπενταύγουστο, τότε που ο Θάνατος γίνεται γιορτή γιατί υπάρχει η ελπίδα της αιώνιας ζωής. Η Γιορτή Της Παναγίας-επίσημη αργία του κράτους- δίνει χαρά και ψυχική ανάταση σε όλους τους Έλληνες. Απανταχού σε όλη την επικράτεια αναρίθμητα είναι τα προσκυνήματα της. Οι πιστοί τρέχουν σ’ ένα ξωκλήσι, σε κάποιον ναό ή σ’ ένα μοναστήρι για να τιμήσουν την Χάρη της.





Δεσπόζει όλων το προσκύνημα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο. Χιλιάδες πιστών πολλοί γονατιστοί, ανηφορίζουν με θρησκευτική ευλάβεια προς τον Ναό της Ευαγγελίστριας για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Μάλιστα η περιφορά του Επιταφίου και η λιτάνευση της εικόνας σε ολόκληρη την πόλη δημιουργούν θρησκευτικό δέος και συγκίνηση. Άλλα κορυφαία προσκυνήματα είναι η Παναγία Σουμελά, η μητέρα των Ποντίων και η Παναγία της Αγιάσου στη Λέσβο.

Ας μην ξεχνάμε και τα εννιάμερα της Παναγίας στις 23 Αυγούστου. Πάρα πολλά χωριά στην Ελλάδα έχουν το πανηγύρι τους στις 15 Αυγούστου και κάποια στις 23 Αυγούστου, στα Εννιάμερα της…

Αναστασία Κοκμοτού, δασκάλα



ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Η Παναγία για μένα είναι ένας άγγελος. Γιατί όταν νιώθω τρομαγμένη, πάντα όπου κι αν είμαι με βοηθάει. (Κάλλια Αποστολάκη)

Η Παναγιά είναι η γέφυρα που συνδέει τους ανθρώπους με το παιδί της, Τον Χριστό. Είναι μητέρα όλων των παιδιών του κόσμου. Προστατεύει,φροντίζει,συμπάσχει αλλά και παρηγορεί. (Βαλεντίνα Μπαλαντινάκη)



Η Παναγία είναι ένα ιερό πρόσωπο που έχει σώσει πολλούς ανθρώπους και άλλες μικρές ψυχές. Μακάρι να ήταν εκεί να σώσει τον παππού μου που με καμαρώνει από εκεί ψηλά. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν έχει σώσει όλους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας, γι’ αυτό πρέπει να κάνεις ένα βήμα στη ζωή. (Γιώργος Αποστολάκης)

Η Παναγιά είναι ευλογία, είναι χαρά, είναι δύναμη. Είναι πάντα στο πλευρό του κάθε ανθρώπου, στις λύπες και στις χαρές. Και σε βοηθάει να ηρεμήσεις. (Ελπίδα Γιανναράκη)


Η Παναγία για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό γιατί μπορεί να είναι εκεί πάνω αλλά με προσέχει. Την αγαπάμε από μικρά παιδιά. (Κατερίνα Σηφάκη)

Η Παναγία είναι κάτι πολύτιμο για όλους. Όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, σ’ αυτήν προσευχόμαστε κι αυτήν παρακαλούμε για κάτι καλύτερο. Πιστεύω ότι είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς. (Δανάη Αλυγιζάκη)


Η Παναγία είναι η μάνα των παιδιών και των ανθρώπων. Σώζει και φωτίζει τις καρδιές των ανθρώπων. Μας έχει ευλογήσει όλους και μπορώ να πω πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι τη βάζουν συνέχεια στα λόγια τους (Μανώλης Κλειδουχάκης)

Η Πίστη, η αγάπη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του πιο απλού πιστού προς την Παναγία φαίνεται και από τις προσωνυμίες που της έχουν δώσει. Η Παναγία αγαπάει όλα τα παιδιά και τα ευλογεί με αγάπη και πίστη. (Μαρία Κουρνιδάκη)

Χανιώτικα νέα (Σάββατο,10.8, 2024) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-aygoystos-o-minas-tis-panagias-d-taxi-dim-sch-varypetroy-chanion/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου