Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ο… Λόγος των Μαθητών στο Γυμνάσιο Βάμου συνεχίζεται. Για το 11ο τεύχος του γνωστού στου αναγνώστες της στήλης μαθητικού εντύπου με τίτλο “Μαθητών Λόγος” που κυκλοφορήθηκε κι εφέτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η αναφορά.  Πάμε για μια πρώτη, γενική… γεύση σήμερα, αφού συγχαρώ από καρδιάς, τόσο τους μικρούς δημοσιογράφους, όσο και τις καθηγήτριες  τους που τους συμπαραστέκονται, τις κυρίεςΑρκολάκη Πηνελόπη, Γαλλικής Φιλολογίας, Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, Φυσικό και την Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Πληροφορικής..
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Καλοί μου φίλοι, Καλό Σαββατοκύριακο!
Ο… Λόγος των Μαθητών στο Γυμνάσιο Βάμου συνεχίζεται. Για το 11ο τεύχος του γνωστού στου αναγνώστες της στήλης μαθητικού εντύπου με τίτλο “Μαθητών Λόγος” που κυκλοφορήθηκε κι εφέτος με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η αναφορά. Τουλάχιστον δύο παιδότοπους πρέπει ν’ αφιερώσω σ’ αυτό, σκέφτομαι, ενώ περιδιαβάζω τις 32 ιδιαίτερα επιμελημένες και διανθισμένες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σελίδες του, αφού στάθηκα πρώτα στον πίνακα των περιεχομένων του. Πάμε για μια πρώτη, γενική… γεύση σήμερα, λοιπόν, αφού συγχαρώ από καρδιάς, τόσο τους μικρούς δημοσιογράφους, όσο και τους δασκάλους τους που τους συμπαραστέκονται, με πρώτο, βέβαια, τον διευθυντή τους Περικλή Μαχαιρά, αρχιτέκτονα – μηχανικό. Για το άλλο Σάββατο, βλέπουμε…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος

Περιεχόμενα
Σελ. 2    Η άποψη του Διευθυντή μας για το περιοδικό
Σελ. 3     Σχολικός εκφοβισμός (bulling)
Σελ. 6    Κανονικός Συμπεριφοράς των μαθητών του Γυμνασίου Βάμου ενάντια στο Σχολικό εκφοβισμό
Σελ. 7    Εχουμε γνώμη με την πρώτη ματιά;
Σελ. 9    Εφηβεία
Σελ. 10    Μετά το Γυμνάσιο τι;
Σελ. 12    Τροχαία ατυχήματα
Σελ. 13    Φρούριο Ιτζεδίν
Σελ. 13    “Μορίς” Βέλγος δημιουργός κόμικς
Σελ. 16     Φωτογραφίες για συζήτηση
Σελ. 17     Περιβάλλον:     Η ιστορία μιας μικρής σταγόνας
Ζώα υπό εξαφάνιση
Σελ. 19    Ψήγματα ιστορίας: Το Τείχος του Βερολίνου
Η περίοδος της κατοχής
Σελ. 22    Ρυθμική Γυμναστική
Σελ. 23    Βιβλιοπαρουσιάσεις: Καιρός για ήρωες
Για την πατρίδα
Σελ. 24    Γνωμικά
Σελ. 25    Δραστηριότητες στο Γυμνάσιο Βάμου:
Εκπαιδευτική εκδρομή στην 115 Πτέρυγα Μάχης
Σελ. 26    Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
Σελ. 27    Η επίσκεψη του σχολείου μας στη δημοτική βιβλιοθήκη Χανίων
Επίσκεψη στο Μ.Α.Ι.Χ.
Σελ. 28    Εφηβικός ραδιομαραθώνιος
Σελ. 29    Επίσκεψη στη Βουλή 2015

Εφηβεία
Ολοι έχουμε προβλήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να κλεινόμαστε στον εαυτό μας, χωρίς να θέλουμε να μιλήσουμε σε κανέναν. Αυτό είναι λάθος καθώς και εμείς σαν έφηβοι, θα πρέπει να μιλάμε στους άλλους για να ανακουφιζόμαστε. Αρχικά θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε με τους γονείς μας, οι οποίοι είναι πιο έμπειροι και θα μας βοηθούσαν να βρούμε την λύση του προβλήματος μας. Επίσης θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε φίλους ή φίλες ή ακόμη σε ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Επειτα εάν το πρόβλημα είναι σχολικό θα μπορούσαμε να το λύσουμε με την βοήθεια των καθηγητών μας. Εάν όμως το πρόβλημα μας είναι περίπλοκο και δύσκολο θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε έναν άνθρωπο με περισσότερη εμπειρία ίσως έναν ειδικό.
Γουνάκη Σοφία Α1, Μπότση Κρισέτα Α2, Μπέντο Σταυρούλα Α2

Υπεύθυνες Καθηγήτριες
Αρκολάκη Πηνελόπη, Γαλλικής Φιλολογίας
Γκαγκαδέλη Αικατερίνη, Φυσικός
Συμμετοχή: Καλαϊτζάκη Ειρήνη, Πληροφορικής
Συντακτική Επιτροπή
Γαυγιωτάκη Εμμανουέλα, Δρακουλάκη Εμμανουέλα, Κοτρωνάκη Μαρία, Σταυρουλάκη Ζαχαρένια, Χαιρετάκη Αργυρώ.
Βιβλιοπαρουσιάσεις


Καιρός για ήρωες



Το εφηβικό βιβλίο του κ. Πολυχρονάκη Κουτσάκη “Καιρός για Ήρωες” μας μιλάει για μία υπόθεση μυστηρίου και έρευνας. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Γιώργος Δάντης ο οποίος είναι εδώ και πολύ καιρό ερωτευμένος με τη Ρέα αλλά εκείνη δεν του δίνει καμία σημασία διότι είναι ερωτευμένη με τον κολλητό του τον Νικ (το ομορφόπαιδιο της τάξης) ή τουλάχιστον έτσι νομίζει ο ίδιος. Η Ρέα γίνεται αυτόπτης μάρτυρας μίας απόπειρας δολοφονίας με θύμα μία συμμαθήτρια τους. Νομίζοντας πως ο δολοφόνος θα κάνει κακό και σε εκείνη, μέσα στον πανικό της κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, και το μόνο που πετυχαίνει είναι να σπάσει τα χέρια και τα πόδια της. Και εδώ αρχίζει το κυνήγι δολοφόνων, διότι μόλις το μαθαίνουν αυτό τα αγόρια, αποφασίζουν να προστατεύσουν τη Ρέα και να βρουν τι απέγινε με την απόπειρα δολοφονίας της συμμαθήτριάς τους (Χρύσας). Τέλος οι ήρωες ανακαλύπτουν τι συμβαίνει πραγματικά χωρίς οι αναγνώστες να περιμένουν ένα τέτοιο αναπάντεχο τέλος. Ωστόσο μπορεί αυτό το κυνήγι να τελειώνει, ο συγγραφέας όμως με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο μας ωθεί να διαβάσουμε και το επόμενο βιβλίο του που συνδέεται άμεσα με το πρώτο.
Δρακουλάκη Εμμανουέλα Β1

Φρούδιο Ιτζεδίν




Το φρούριο Ιτζεδίν βρίσκεται στο Καλάμι Χανίων. Κτίστηκε το 1872 από τον Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας του Ενετούς έχτισαν τον Πύργο. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζίζ Ιτζεδίν.
Από τη βόρεια πλευρά είχε 12 πυροβόλα σε περίπτωση που τους έκαναν επίθεση από τη θάλασσα. Στην αρχή, στα κελιά του φυλακίζονταν βαρυποινίτες του κοινού ποινικού δικαίου αλλά τις δύσκολες πολιτικά περιόδους της χώρας φυλακίζονταν εκεί οι περισσότεροι πολιτικοί κρατούμενοι.
Το 1903, ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε για 15 ημέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών. Κατά τη δικτατορία του Θεόδωρου Πάγκαλου το 1924, κρατήθηκε στις φυλακές μεγάλος αριθμός πολιτικών αντιφρονούντων.
Βολικάκη Ραφαηλία Β1

Τροχαία ατυχήματα




Τροχαία ατυχήματα αποκαλούνται αυτά που συμβαίνουν επί του οδικού δικτύου. Μπορεί να προκαλέσουν υλικές ζημιές ή τραυματισμό ανθρώπων ή ζώων.
Τα τροχαία ατυχήματα δεν τα προκαλεί η κακιά ώρα ή η κακοτυχία. Είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως το ανθρώπινο λάθος, η αμέλεια, η απερισκεψία, η περιφρόνηση του κινδύνου, η άγνοια, το αλκοόλ κ.λπ.
Στην Ελλάδα κάθε χρόνο σκοτώνονται στους δρόμους μας περισσότεροι από 1600 άνθρωποι, δηλαδή οι κάτοικοι μιας μικρής κωμόπολης. Τουλάχιστον 20.000 τραυματίζονται και πολλοί από αυτούς μένουν δυστυχώς μόμινα ανάπηροι.
Στην Ελλάδα έχουμε τους διπλάσιους νεκρούς από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η χώρα μας είναι πρώτη στη λίστα με τα περισσότερα θύματα από θανατηφόρα τροχαία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το τροχαίο ατύχημα οφείλεται σε τέσσερις λόγους:
α) τον άνθρωπο και την ανευθυνότητά του
β) το όχημα και η κακή συντήρησή του
γ) το οδικό δίκτυο
δ) το περιβάλλον
Το 80% των τροχαίων ατυχημάτων, οφείλεται στον παράγοντα άνθρωπο, το 3% στο όχημα, το 6% στο οδικό δίκτυο και 11% οι καιρικές συνθήκες.
Τζαμαργιουδάκης Δημήτρης,
Χαβαλεδάκη Λυδία Β3

Χανιώτικα νέα (22.08.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/o-logos-ton-mathiton-sinechizete/#ixzz3jXTdefiG 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου