«Oι/ Από το βάθος προερχόμενοι/ Εκφράζουν όλα τ’ αδύνατα/ Μέσα στα δυνατά/ Με ασπασμούς και διασπασμούς/ Αναζητώντας ουριότητα/ Για την παράκαμψη/ Λόγου που απειλεί την αυγή/ Με υψωμένο κύμα που φεύγει/ Από το βάθος σκέψης ή θάλασσας/ Για να ζητήσει τον δικό του/ Προσδιορισμό τότε που ο καθένας/ Από το βάθος προερχόμενος/ Ανέρχεται μέσα/ Από το δικό του κύμα» Δημήτρης Κακαβελάκης.
“ΟΙ”, ο τίτλος της τελευταίας (20ης!) ποιητικής συλλογής του και εκλεκτού συνεργάτη της εφημερίδας μας, διακεκριμένου δημοσιογράφου και καταξιωμένου ανά το πανελλήνιο ποιητή Δημήτρη Κακαβελάκη. Δείγμα γραφής το παραπάνω (πρώτο της συλλογής) ποίημα. Δίχως κανένα σχολιασμό.
“ΟΙ”. Ο πληθυντικός αριθμός και του αρσενικού και του θηλυκού προσώπου. Κατ’ αρχάς οι άνθρωποι. Οι όπου γης και κάθε εποχής άνθρωποι. Εμείς, εσείς, αυτοί. Ετούτοι, οι άλλοι και οι παράλλοι… Οι κοντινοί και οι μακρινοί, οι ελάχιστοι γνωστοί και οι πάμπολλοι άγνωστοι, οι καλοί και οι κακοί, οι δικοί και οι ξένοι, οι όποιοι άρχοντες και οι όποιοι αρχόμενοι… Οι “χυδαίοι”, οι “αδύναμοι” και οι “φαέθοντες”, για να τους κατηγοριοποιήσω, όπως και στην ποιητική μου συλλογή “ΚΑΖΟΒΑΡ”… Οι άνθρωποι έτσι όπως και ο συμπολίτης μας εξαίρετος σφαιρικός καλλιτέχνης Γιάννης Μαρκαντωνάκης τους “υποδέχεται” στο φιλοτεχνημένο απ’ αυτόν εξώφυλλο του βιβλίου και στο σκίτσο του της σελ. 8 με τίτλο “Γαλαξιακά σπειροειδή”.
Οι ξεριζωμένοι και αδικοχαμένοι, όλων των αιώνων, ιδιαίτερα των απάνθρωπων τούτων καιρών άνθρωποι, στους οποίους αφιερώνει την ποιητική του συλλογή ο Δημήτρης Κακαβελάκης. “Οι από το βάθος προερχόμενοι”, “Οι στο πλάτος περιστρεφόμενοι”, “Οι κατά μήκος πορευόμενοι” και “Οι από το ύψος κατερχόμενοι και ανερχόμενοι”, όπως ο ίδιος τους κατηγοριοποιεί. Οι άνθρωποι, που, όπως στην προμετωπίδα επισημαίνει ο Ποιητής χρησιμοποιώντας έναν στίχο απ’ την Αποκάλυψη του Ιωάννου «εν ταις ημέραις εκείναις, ζητήσουσιν τον θάνατον […] και ου μη ευρήσουσιν αυτόν, και επιθυμήσουσιν αποθανείν, και φεύξεται απ’ αυτών ο θάνατος»… Οι άνθρωποι στα ύστερα του κόσμου;
“Οι” και “Ο”. Οι άνθρωποι και ο Ποιητής, ο κατ’ εξοχήν πολιτικός ποιητής Δημήτρης Κακαβελάκης που επιμένει και σ’ αυτήν την ποιητική του συλλογή να υψώνει κόντρα στις όποιες “τυραννίες” τη φωνή του και να μάχεται, ακόμα κι όταν μένει μόνος, ακόμα κι όταν αισθάνεται ανέστιος και πένης, για τον εξανθρωπισμό του ανθρώπου. Σε ρόλο Προμηθέα Λυόμενου, Προμηθέα Πυρφόρου, κυρίως όμως Προμηθέα Δεσμώτη. Με πολύ πόνο…
Και για να λειτουργήσουν σαν προκλητική πρόσκληση, αλλά και σαν προσκλητική πρόκληση στην παρουσίαση της περί ου ο λόγος ποιητικής συλλογής αύριο, Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου (ώρα 7.30 μ.μ.) στον και ποιοτικά και ποιητικά “φορτισμένο” αύλειο χώρο της Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα τα παραπάνω. “Ο Κακαβελάκης προκαλεί το ποιητικό αναπάντητο”, ο τίτλος της εκδήλωσης, τον βασικό σχολιασμό της οποίας θα έχει η γιατρός – λογοτέχνις Πηνελόπη Ντουντουλάκη με “συμμέτοχους” τη μουσικό Ζωή Κολλάρου, τον σφαιρικό καλλιτέχνη Γιάννη Μαρκαντωνάκη, τον και πρόεδρο της Ενωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, ιστορικό ερευνητή Δημήτρη Νικολακάκη, τον γράφοντα και, βέβαια, τον ίδιο τον ποιητή. Οσοι πιστοί της ποίησης, προσέλθετε!
Η αλληλογραφία μας
Κώστα Καλαπανίδα, δάσκαλο – σχολικό σύμβουλο – ποιητή, Αθήνα: «Τούτα τα μικρά, απλά ποιήματα επιλεγίκανε και γράφτηκαν έτσι, που να μπορούν να τα απαγγέλουν και να τα κατανοούν το ίδιο, ολιγογράμματοι και καλλιεργημένοι», γράφεις στο οπισθόφυλλο της τελευταίας ποιητικής σου συλλογής με τίτλο “Μικρές ιστορίες” (εκδ. “ΠΑΣΣΑΡΗ”) που είχες την καλοσύνη να μου αφιερώσεις “αντί ανθέων” στη “μακριά φιλία μας”. Θα επιστρέφω συχνά στις 57 μικρές ιστορίες σου φίλε για ν’ ανακαλύπτω στο απλό το σοφό, όπως σ’ αυτήν με τίτλο “Ιωάννης Καποδίστριας”: «Σπούδασε Νομική, Ιατρική/ Φιλοσοφία και διπλωματία/ Μέσα σε σαράντα τέσσερις μήνες/ έστησε Κράτος την Ελλάδα/ Και οι Ελληνες τον δολοφόνησαν».
Χανιώτικα νέα (06.09.2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου