Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ε'ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΑΛΕΜΕ
ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ


Φίλες και φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Η Ε’ τάξη μαζεύει κάστανα στα Παλαιά Ρούματα”, ο τίτλος της επιμελημένης εργασίας των μαθητών της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Μάλεμε, μέρη της οποίας φιλοξενήθηκαν στον Παιδότοπο της 20ης Ιανουαρίου τ.ε. “Οι Γενναίοι Πυροσβέστες”, ο τίτλος μιας άλλης εξίσου όμορφης, πλην όμως σε άλλο μήκος κύματος, εργασίας τους, μέρη της οποίας φιλοξενούνται σήμερα. Από εργασία σε εργασία και από έκδοση σε έκδοση (καθοριστική η βοήθεια της “αγαπημένης” τους κυρίας Πόπης Μαραγκουδάκη – Κελαϊδή, που μεταφέρει τα κείμενα και τις ζωγραφιές τους στον υπολογιστή) τα Πεμπτάκια του Μάλεμε, χάριν των οποίων υπάρχει και λειτουργεί ως δάσκαλος ο φίλος μου ο Μύρων Παναγιωτάκης. Πάντα καλοδεχούμενες οι “δημιουργίες” τους!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Οι (πιθανοί μελλοντικοί πυροσβέστες) μαθητές και μαθήτριες: Γιώργος, Πέτρος, Θρασύβουλος, Πάμελα, Ειρήνη, Ντενίσα, Θοδωρής, Μιχάλης, Μαρία, Ανδριάννα, Μαρία, Τσβετελίνα, Κατερίνα, Γιώργος, Ελευθερίτσα.

Ποτέ δεν ξεχνάμε τους πυροσβέστες που έδωσαν τη ζωή τους όταν έσβησαν τις φωτιές στην Ελλάδα και αλλού όπως στους Δίδυμους Πύργους στις Η.Π.Α. στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Αφού μιλήσαμε στην τάξη διαβάσαμε τα “σκέφτομαι και γράφω”, είδαμε βιντεάκια στον υπολογιστή μας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καλέσουμε τους πυροσβέστες στη μεγάλη αυλή του σχολείου μας, να μας δείξουν τον εξοπλισμό τους και εμείς να τους χαρίσουμε το πυροσβεστικό μας περιοδικό, τις κάρτες μας, το κολλάζ μας, τους σελιδοδείκτες μας και τα πυροσβεστικά μας αμαξάκια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Τους Ευχαριστούμε πολύ!!!
Δημοτικό Σχολείο Μάλεμε
Ε’ Τάξη 2017 – 2018

Eνα από τα πιο αγαπημένα επαγγέλματα όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι αυτό του πυροσβέστη και όλοι τους αγαπάμε.
Ο πυροσβέστης είναι πολύ δύσκολο επάγγελμα. Πρέπει να είσαι γενναίος και υπομονετικός για να είσαι πυροσβέστης. Ο πυροσβέστης μπορεί να σβήνει φωτιές και να σώζει ανθρώπους και ζώα. Μερικοί πετάνε με αεροπλάνα για να σβήνουν τις φωτιές.
Αν δεν υπήρχαν πυροσβέστες θα ήμασταν (Κρήτη) ένα κατακαμένο νησί. Μας βοηθάνε και στα τροχαία ατυχήματα γιατί απεγκλωβίζουν τους ανθρώπους.
Μαρία

Πριν λίγο καιρό η Μάνδρα Αττικής καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Σχολεία δεν λειτουργούν κανονικά ακόμα και το χειρότερο είναι ότι κάποιοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ομως οι πυροσβέστες ήταν εκεί κι έκαναν ό,τι μπόρεσαν κι έτσι γλιτώσαμε τα χειρότερα. Ολοι για ακόμα μια φορά τους θαύμασαν!
Ε’ τάξη

Εγώ θα ήθελα να δω από κοντά πυροσβέστες. Υπάρχουν και γυναίκες πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες έρχονται και μετά από σεισμούς. Πάντως στη ζωή μου δεν χρειάστηκε ποτέ η Πυροσβεστική.
Μιχάλης

Οι πυροσβέστες έχουν μεγάλο εξοπλισμό στολές, κράνη, φακούς, τσεκούρια, σκάλες, σχοινιά, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, βάρκες και πολλά άλλα.
Ανεβαίνουν σε βουνά κατεβαίνουν σε πηγάδια, χρησιμοποιούν ανεμόσκαλες, ανοίγουν στοές σε ερείπια, βγάζουν ανθρώπους από ασανσέρ σε πολυκατοικίες ή φίδια απο διαμερίσματα.
Πάντα θαυμάζουμε τους πυροσβέστες όταν είμαστε στις παραλίες και βλέπουμε κοντά μας τα αεροπλάνα ή τα ελικόπτερα να χαμηλώνουν και να γεμίζουν νερό για να σβήσουν κάποια φωτιά.
Ολοι χειροκροτούν τους πυροσβέστες όταν πολλές φορές καταφέρνουν να βγάλουν ανθρώπους από κατεστραμμένα κτήρια μετά από σεισμούς. Σε αυτό βοηθούν και οι πυροσβεστικοί σκύλοι.

Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι επικίνδυνο γιατί πολλές φορές κινδυνεύει και η δική του ζωή.
Σώζει ζωές, σπίτια, δάση και περιουσίες.
Μόνο οι γενναίοι άνθρωποι γίνονται πυροσβέστες. Θα μου άρεσε να ήμουν πυροσβέστης αλλά είμαι μικρός ακόμα και μπορώ να αποφασίσω στο μέλλον.
Το Καλοκαίρι οι Πυροσβέστες έχουν πολλή δουλειά. Πρέπει όμως κι εμείς να προσέχουμε όταν ανάβουμε φωτιές στα δάση και στα χωράφια.
Ολοι προσπαθούν “ν’ ανοίγουν” τους δρόμους όταν ακούνε τις σειρήνες των πυροσβεστικών αυτοκινήτων γιατί ξέρουν ότι πάντα κάποιος κινδυνεύει.
Μπορεί το επάγγελμα του πυροσβέστη να φαίνεται εύκολο όμως στην πραγματικότητα είναι δύσκολο.
Όταν συμβαίνουν πλημμύρες, φωτιές, τροχαία ή Πυροσβεστική είναι πάντα εκεί για να μας σώζει. Είμαι πολύ χαρούμενη που η πυροσβεστική τους σώζει όλους και όλοι πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου