Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 Δ2 ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΤΗΝ "ΤΙΜΗΜΕΝΗ"

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για την ελιά, την ελιά την “τιμημένη” ο λόγος από τα παιδιά της Δ2 τάξης του 9ου Δημ. ΣΧ. Χανίων στον σημερινό Παιδότοπο. Δυο στροφές από το γνωστό και στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους ποίημα του Κωστή Παλαμά για το “τιμημένο” δέντρο στη μέση της σελίδας. Οι δικές τους εργασίες, τα κείμενά τους και οι ζωγραφιές τους, αλλά και μια ομιλητική φωτογραφία γύρω-γύρω. Οι ομαδικές εργασίες που έκαμαν στην τάξη τους στο στάδιο της έκφρασης, όταν τέλειωσαν την ενότητα για την ελιά και το λάδι στο μάθημα της Γλώσσας. Ειλικρινά δεν έχω λογια να εκφράσω τον θαυμασμό μου γι’ αυτές, αλλά κυρίως, για τον τρόπο που έχουν μάθει να δουλεύουν στην τάξη χρησιμοποιώντας το “κεφάλι” τους την “καρδιά” τους και το “χέρι” τους τα τρία “h” των Αγγλων (head, heart, hand) δηλαδή. Από καρδιάς τα συγχαρητήριά μου και στα ίδια προπάντων όμως στη γνωστή και από άλλες εργασίες μαθητών της δασκάλας τους, Αντωνίας Αθανασάκη -Γαλανάκη!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Οπου κι αν λάχω κατοικία
δε μ’ απολείπουν οι καρποί·
ώς τα βαθιά μου γηρατεία
δε βρίσκω στη δουλειά ντροπή·
μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη,
κι είμαι γεμάτη προκοπή·
είμ’ η ελιά η τιμημένη.
***
Εδώ στον ίσκιο μ’ αποκάτου
ήρθ’ ο Χριστός ν’ αναπαυθεί,
κι ακούστηκ’ η γλυκιά λαλιά του
λίγο προτού να σταυρωθεί·
το δάκρυ του, δροσιά αγιασμένη,
έχει στη ρίζα μου χυθεί·
είμ’ η ελιά η τιμημένη.

Κωστής Παλαμάς





Η θεά Αθηνά και ο Ποσειδώνας ήθελαν να δώσουν τ’ όνομά τους στην Αττική. Ο Ποσειδώνας τους πρόσφερε αλμυρό νερό, ενώ η Αθηνά τους έδωσε την ελιά. Οι πολίτες διάλεξαν την ελιά γιατί κατάλαβαν πως ήταν πολύ χρήσιμη. Σήμερα η εκκλησία μας ευλογεί το σιτάρι και το λάδι και είναι απαραίτητο στο μυστήριο της βάφτισης και στο ευχέλαιο, ενώ χρόνια τώρα καίγεται στα καντηλάκια.
Κατερίνα Σπανουδάκη
Χρυσή – Νεφέλη Αναστασάκη
Ξανθίππη Καλαϊτζάκη

Η φροντίδα και η καλλιέργεια της ελιάς είναι η βασικότερη εργασία των γεωργών της Κρήτης.
Ο περισσότερος πληθυσμός των χωριών της, ασχολείται με αυτή. Στη διάρκεια των χειμερινών μηνών οι αγρότες πρέπει να συλλέξουν τον καρπό της, εργασία που είναι ιδιαίτερα κουραστική από όσο καταλάβαμε. Οσο λάδι περισσέψει, οι καλλιεργητές  το εξάγουν σε άλλες χώρες αφού δεν ευδοκιμεί παρά μόνο στη Μεσόγειο. «Το λιόλαδο θέλει να βγεί… ίδρω πολύ και κόπο, μα ’ναι τροφή και γιατρικό… στσι πόνους των ανθρώπω».
Σταύρος Μπουζουνιεράκης
Αλέξανδρος Ματαράγκας
Στέφανος Κοκολογιάννης

Το βασικότερο συστατικό στη διατροφή μας είναι το λάδι. Το λάδι το χρησιμοποιούμε στις σαλάτες, στα λαδερά, στα κοκκινιστά, στα φαγητά φούρνου, στα τηγανιτά και στα περισσότερα γλυκά. Τις ίδιες τις ελιές τις τρώμε ως ξιδάτες, παστές, λεμονάτες, νερατζάτες και συνοδεύουν καταπληκτικά τις σαλάτες και όλα τα φαγητά μας.
«Αμα ‘χω ‘γω στο σπίτι μου.. κρασί, ψωμί και λάδι
Ρήγας με τη γυναίκα μου… κοιμούμαι κάθε βράδυ»
Πάρης Παπαγρηγοράκης
Άγγελος Κοντογιάννης
Γιάννης Ζαμπέτης






Το λάδι έχει τεράστια θρεπτική και θεραπευτική δύναμη, βοηθάει την υγεία μας και νοστιμίζει τα φαγητά μας. Με αυτό φτιάχνουμε καλλυντικές κρέμες και σαπούνια.
«Δίνω γεύση στο φαΐ σου, βιταμίνες στο κορμί σου τη σαλάτα νοστιμίζω και υγεία σου χαρίζω. Τί είναι;».
Περογαμβράκης Εμμανουήλ
Μαρκαντωνάκης Θανάσης
Παπουτσάκης Μανόλης

Το στεφάνι από κλαδί ελιάς, ο κότινος, σύμβολο ειρήνης κι ελευθερίας, ήταν από την αρχαιότητα το έπαθλο για τους ολυμπιονίκες, μαζί με λίγο λάδι. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, στην Αθήνα, η ελιά στεφάνωσε ξανά τους παγκόσμιους πρωταθλητές, διακόσμησε τις ανθοδέσμες τους, πρωταγωνίστησε στην αφίσα των αγώνων αλλά και στη δάδα, που τότε ήταν ένα έργο τέχνης που σχηματιζόταν από φύλλα ελιάς.
Εμμανουέλα Βολικάκη
Ελένη Πολυχρονάκη
Αντρέας Κακούρης







Εδώ και δύο μήνες περίπου ασχοληθήκαμε με το λάδι και την ελιά. Εκτός από την ενότητα στο μάθημα της γλώσσας διαβάσαμε ποιήματα, βιβλία και μύθους γι’ αυτήν. Επίσης βρήκαμε σχετικές μαντινάδες και αινίγματα όπως: «Τη βρίσκεις καμιά φορά στο πιάτο ή σε μάγουλο δροσάτο». Είδαμε πολλούς ζωγραφικούς πίνακες, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα και αφίσες με θέμα την ελιά. Επειτα ζωγραφίσαμε ελιές και φτιάξαμε σουπλά με κολλάζ από φύλλα ελιάς. Μαζέψαμε τις ελιές από τα δέντρα που βρίσκονται στην αυλή του σχολείου μας, τις παστώσαμε και τις φάγαμε ύστερα από 3-4 βδομάδες, μαζί με τυρί, ψωμί, παξιμάδι και ντομάτα. Τέλος, φτιάξαμε υπέροχα λαδοκούλουρα. Από όλο αυτό το πρόγραμμα καταλάβαμε ότι πράγματι η ελιά είναι το πιο χρήσιμο φυτό στη ζωή του ανθρώπου.

Αφροδίτη Καρκαβάτσου
Βασιλική Κορωνάκη
Ειρήνη Γελασάκη

Υπάρχουν πολλοί πίνακες γλυπτά και αγγεία που έχουν σχέση με την ελιά. Σε ένα μελανόμορφο αγγείο έχουμε δει την Αθηνά να δωρίζει στην Αθήνα ένα δέντρο ελιάς και σε ένα άλλο αμφορέα το ράβδισμα και το μάζεμα. Ζωγράφοι όπως ο Βανγκόγκ έχουν κάνει πολλούς πίνακες με δέντρα και κλαδιά ελιάς. Επίσης, γλύπτες και κατασκευαστές κοσμημάτων έχουν εμπνευστεί απ’ αυτήν.

Γιώργος Παπαμανουσάκης
Μανώλης Γεωργιακάκης
Γιάννης Φραγκιουδάκης
Χανιώτικα νέα (24.02.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου