Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ




Να λοιπόν, που δίχως να το πολυκαταλάβουμε …φλεβάρισε., μπήκε ,δηλαδή ο Φλεβάρης. Καλό μήνα κι όπως μας βρήκε ο Κουτσοφλέβαρος! Ο καλύτερος κατά μίαν έννοια, μήνας για μισθωτούς και συνταξιούχους, αφού ενώ έχει 28 και κάθε τέσσερα χρόνια 29 ημέρες , αυτοί πληρώνονται για 30!

ΤΙ ΗΘΕΛΑ εγώ να το γράψω! Έχει γούστο να το διαβάσει κανένας …τροικάνος και να κόψουν από τον μισθό του Φλεβάρη το αναλογούν ποσό των δύο ημερών. Εδώ πάνε να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι!

Φλιάρης, Ληψομήνας, κουτσός, Κουτσούκης, μικρός και Κούντουρος γιατί έχει κοντή ουρά, αφού έχει λιγότερες μέρες από τους άλλους και Κλαδευτής γιατί οι αμπελουργοί συνεχίζουν το κλάδεμα των αμπελιών και Μεθυσμένο γιατί έχει άστατο καιρό! Από ονόματα ο Φλεβάρης για τον λαό μας, άλλο τίποτα!

ΜΕΝΩ σ’ αυτά για να πάμε παρακάτω. Αρκετά με τον Φλεβάρη που όσο κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει!

Όταν οι τζαγκάρηδες έπρεπε να κάνουν αρβύλες αυτοί έκαναν πέδιλα. Από τον φίλο μου τον γέρω-δάσκαλο η διαπίστωση. Για το πώς φτάσαμε ως χώρα στη σημερινή κατάσταση κουβεντιάζαμε κι αυτός το γύρισε στο …σιβυλλικό.

Να υπερβούμε την κρίση διοργανώνοντας παρελάσεις ομοφυλοφίλων που θα προσελκύουν τουρισμό πρότεινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. «Όλη η Ελλάδα Μύκονος», σχολίασε ο «Βοριάς» στα «9 μποφόρ»(βλ. εφ. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ»,20 Ιαν. 2011)
Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη! Δώστε στο θαυμαστικό όποια ερμηνεία θέλετε! Πρότυπο ανάπτυξης η Κρήτη; Και στο ερωτηματικό δώστε επίσης όποια ερμηνεία θέλετε.

Ήθελα να ‘μουν πάντα νιος σήμερα και ταιτέρου\ να ΄χα τη δύναμη του νιου και τα μυαλά του γέρου. Ας ήμουνα εγώ πάντα νιος, Ηλία Σταματάκη, κι ας μην αποκτούσα ποτέ τα μυαλά του γέρου. Θ’… αγόραζα εν ανάγκη έναν και θα πορευόμουν.

ΤΑΙΤΕΡΟΥ! Να μια ξεχασμένη λέξη της κρητικής διαλέκτου. Προέρχεται από τη γεν. «ταχυτέρου» με συγκοπή της συλλαβής -χυ- και ανάπτυξη ευφωνικού «ι». (Βλ. Λεξικό ερμηνευτικό και ετυμολογικό του δυτικοκρητικού ιδιώματος» του Αντώνη Ξανθινάκη)

«Επήραμε επήραμε φλουρί κωνσταντινάτο». Έν χορώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. «Επήρατε επήρατε βαρέλι δίχως πάτο». Εν χορώ οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Στην ένταξη του Τσιμπούρ στην ομάδα του Πειραιά, αναφέρονται και οι μεν και οι δε. Αν και αεκτζής θέση δεν παίρνω. Δεν ξέρεις καμιά φορά τι γίνεται.

Ένας σχολαστικός θαυμαστής του ποιητή Χάινριχ Χάινε τον ρώτησε κάποτε πως πέρασε την ημέρα του πριν απ’ το γεύμα και μετά από το γεύμα. «Πριν από το γεύμα ξαναδιάβασα το ποίημα που έγραψα κι έβαλα ένα κόμμα» του απάντησε ο ποιητής. « Και μετά το γεύμα», επέμεινε ο θαυμαστής. «Μετά το γεύμα ξαναδιάβασα το ποίημα που έγραψα και αφαίρεσα το κόμμα που είχα βάλει, γιατί το βρήκα περιττό», απάντησε ο ποιητής.

«Αφήστε το να κοιμηθεί\ τι σας πειράζει το παιδί\ αφήστε το να κοιμηθεί στο έρημο σοκάκι\ και ρίχτε του να ζεσταθεί\ γιατί ‘ναι κρίμα το παιδί\ και ρίχτε του να ζεσταθεί και τούτο το σακάκι\ Και συ Φλεβάρη μου, διώξε το χιόνι\ κάντο για χάρη μου να μην κρυώνει.\ Αφήστε το να ονειρευτεί\ γιατί έχει πίκρα το παιδί\ αφήστε το να κοιμηθεί όσο διψάει η καρδιά του\ πως τάχα έπιασε δουλειά\ και στου σπιτιού του τη γωνιά\τον περιμένει μια αγκαλιά\ να πάρει τα φιλιά του»
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος Μουσική: Βασίλης Κουμπής Πρώτη εκτέλεση: Ρένα Κουμιώτη

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ
http:\\petaxta.blogspot.com
Χανιώτικα νέα(01.02.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου