Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ εύκολες οι θύρες/ όταν η χρεία τες κουρταλεί”. Πάλι αυτοί οι στίχοι από τον “Υμνο εις την Ελευθερίαν”, του Διονυσίου Σολωμού, ήρθαν και κατασκήνωσαν στο μυαλό μου, με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας, Γιώργου Παπανδρέου, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.
ΘΑ ΡΙΞΕΙ λέει τη ζαριά ο πρωθυπουργός μας κι ό,τι κάτσει. Ούτως ή άλλως, πάντως, το... τουρνουά ταβλιού θα 'χει συνέχεια. Για να μην πω ότι δεν έχει τέλος κι ότι αλίμονο σ' αυτούς που παίζουν με ξένα ζάρια.
ΩΣΤΟΣΟ Η ΕΛΛΑΔΑ κατά τον Στρος Καν, κι όχι μόνο, βρίσκεται στον σωστό δρόμο. “Για τους δανειστές της προφανώς, γιατί για τον λαό της βρίσκεται σε πορεία ολέθρου”, σχολιάζει στη στήλη του “9 μποφόρ” ο “βοριάς” (βλ. εφ. “Χριστιανική”, Πέμπτη 3.2.11).
ΕΠ' ΕΥΚΑΙΡΙΑ, και πριν πάμε παρακάτω. Κατά λάθος εξεπίτηδες ή εξεπίτηδες κατά λάθος την έριξε τη βόμβα βυθού, θαλάσσης και αέρος, ο φίλος μας ο Ντομινίκ; Ε, όχι και σε ποια βόμβα αναφέρομαι!
ΔΕΝ ΤΗΣ ΒΓΗΚΕ της φλαμανδής γερουσιαστίνας Μέρλιν Τέμερμαν που θέλησε, όπως έγραψα τις προάλλες, να το παίξει... Λυσιστράτη. Μάλλον δεν την άκουσαν οι γυναίκες των Βέλγων πολιτικών που συμμετέχουν στις άκαρπες εδώ και πολλούς μήνες, συνομιλίες, για σχηματισμό κυβέρνησης, ν' απέχουν απ' το σεξ μαζί τους, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος. Σιγά που θα έχαναν το... κοκό!
“ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΕΙ το Βέλγιο, αποτυγχάνει και το ευρωπαϊκό μοντέλο”, γράφει στη σελίδα του στο φέισμπουκ ο φίλος μου ο Παναγιώτης Αλεβαντής, που είναι ανώτερος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Και συμπληρώνει: “Προς μεγάλη χαρά των υπερδυνάμεων”. Σε ρόλο... Κασσάνδρας, Παναγιώτη; ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ, προσώρας τουλάχιστον, ο γάμος της Εθνικής με την Αλφα Μπανκ! Σχεδόν απ' τα σκαλιά της εκκλησίας την κοπάνησε η νύφη! Να δείτε που στο τέλος θα την πληρώσει ο προξενητής!
“ΧΟΧΛΙΟΥΣ ΜΕ τον ξινόχοντρο ανέ μου μαγερέψεις/ θα σου χαρίσω, μάθια μου, ό,τι κι αν μου γυρέψεις”. Μεταξύ μας. Ηθελα να 'ξερα τι θα γυρέψει το “πρόσωπο”, που ο μαντιναδολόγος της στήλης, ο Ηλίας Σταματάκης, αποκαλεί “μάτια μου”, αν του μαγειρέψει χοχλιούς με τον ξινόχοντρο και τι αν τους κάνει μπουμπουριστούς! Ακούτε να δείτε έγνοιες!
ΚΑΙ ΠΟΙΗΜΑΤΑ, εκτός όλων των άλλων, μου στέλνει ο φίλος δημοσιογράφος, τ. γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Κώστας Μπετινάκης για τις ανάγκες της στήλης. Κι όταν λέμε ποιήματα, εννοούμε ποιήματα, όπως αυτό που κλείνω σήμερα. Να 'σαι καλά Κώστα. Ούτε να σε πλέρωνα!
ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ κατέκτησαν την Πριήνη και οι κάτοικοί της έφευγαν πρόσφυγες συναποκομίζοντας τα υπάρχοντά τους, κάποιος ρώτησε τον Βία, που οι πάντες θεωρούσαν σοφό, γιατί δεν έπαιρνε μαζί του τίποτα. “Τα εμά πάντα μετ' εμού φέρω” (“ό,τι έχω μαζί μου τα φέρνω”) απάντησε αυτός.
“[...] δηλώνω άεργος εωθινός - δηλώνω φοροφυγάς ανέσπερων τόκων -/ δηλώνω εικονιστής του αδήλωτου - ανασφάλιστος κηπουρός/ Βαβυλώνας -/ μαύρο - μαύρο - και λίγο χρυσό - ένα στέρνο/ με αλεξίσφαιρο ψαριού - απόγνωση - μέθη -/ μέθη της μεταλήψεως - μέθη χρεωκοπίας -/ βαθύ κρασί - μελάνι πόσιμο -/ δηλώνω μαύρο και κρασί κι ασήμι και σμύρνα -/ δηλώνω αλόη-/ δηλώνω πόρπη Αγίας Ζώνης -/ μαύρο - μαύρο - μαύρο - μαύρο - κατάμαυρο - δηλώνω/ λευκό”.
Από το ποίημα του Στρατή Πασχάλη “Παλιά γραφομηχανή” (www.e-poema.eu).
ΧΑΙΡΕΤΩΣΑΣΚΙΑΓΑΠΩΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (22.02.11)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου