Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Βαγγέλης Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΧΘΕΣ, αλλά και η επόμενη μέρα του... Παραλυτικού. Παρέλυσε στην κυριολεξία η χώρα από τη γενική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα των εργαζομένων, προχθές. Επεται συνέχεια. Δεν καταπίνεται το χάπι, παραείναι μεγάλο...

ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ δρόμους ο λαός, όλοι τους απεργούνε/ την κρίση δεν αντέχουνε, μα δίκιο πού θα βρούνε; Η μαντινάδα που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα, την ημέρα της απεργίας, ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης. Μια μικρή διόρθωση στο τέλος, αν μου επιτρέπεις, Ηλία. Αντί 'μα δίκιο πού θα βρούνε', να βάλουμε 'το δίκιο τους ζητούνε';

ΑΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ, όμως, στην Τσικνοπέμπτη. 'Είντα μέρα πέφτει η Τσουκνοπέφτη;', τον ρώτησε, λέει, προ... αμνημονεύτων ετών, όταν πήγαινε Δευτέρα Δημοτικού, μια γριά γειτόνισσά του στο χωριό. 'Ούλα τ' άλλα χρόνια πέφτει Πέφτη, οφέτος, όμως, πέφτει Παρασκή', της απάντησε δίχως καθυστέρηση.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 'ΠΕΤΑΧΤΟ' δεν το έγραψα, για να σας εξηγήσω τι πάνε να πούνε οι ομόηχες λέξεις 'πέφτει' και 'Πέφτη'. Αυτό δα έλειπε. Είναι φανερό. Απλώς να σας θυμίσω την παροιμία που λέει 'εκατό χρονώ η αλεπού κι εκατό δέκα το αλεπουδάκι' ήθελα. Κι άντε να βρείτε τι θέλει να πει... ο ποιητής.

ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ! Της Αιγύπτου! Της Αλγερίας! Τίποτα δεν είναι αυτά που έγιναν στις αραβικές αυτές χώρες με αυτά που εξακολουθούν να γίνονται στη Λιβύη. Υπάρχουν δικτάτορες και δικτάτορες. Αλλοι αρκούνται να πλένουν τα χέρια τους με αίμα κι άλλοι αρέσκονται να κάνουν το λουτρό τους στο αίμα...

'ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ περιουσίας: Ούτε πανάκεια για το χρέος ούτε κατάρα για το έθνος'. Ο τίτλος του άρθρου του Νίκου Χριστοδουλάκη που δημοσιεύθηκε προχθές (23.2.11) στην εφημερίδα μας. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν ψύχραιμες φωνές στον τόπο μας;

ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ σαν... δηλωμένος ΑΕΚτζής δεν κάλυπτα τον Κατσουράνη, όταν πέτυχε το γκολ, που ακυρώθηκε σαν οφσάιντ στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου, εναντίον του Ολυμπιακού. Με την έννοια αυτή το γκρουπ που δημιουργήθηκε στο φέισμπουκ με τίτλο 'κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη' με αφήνει... ακάλυπτο.

'ΤΥΧΑΙΑ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ'. Ετσι ονομάζει τα ποιήματα της τελευταίας ποιητικής της συλλογής, που μόλις κυκλοφορήθηκε, η γνωστή νηπιαγωγός (και σύζυγος του Χανιώτη ζωγράφου Βασίλη Κελαϊδή), Αρετή Παπαχρήστου - Κελαϊδή. 'Εχοντας κατά νου αναμετρήσεις διάφορες στο διάβα του ψυχολογικού χρόνου', κατά δήλωσή της, ψυχή ραγισμένη εκ κατασκευής και έσχατα υποψιασμένη η ψυχή των ποιητών. Αρετή! Κατάπολλα ευχαριστώ!

ΜΙΑ ΦΟΡΑ σε μια διάλεξη που έκανε ο διάσημος Γερμανός παθολόγος Ράντολφ Βίρχοφ αφαίρεσε από έναν βάτραχο το μεγαλύτερο μέρος του μυαλού του. Ο βάτραχος έκανε μερικές σπασμωδικές κινήσεις κι ενώ όλοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε τρανταχτά γέλια, ο Βίρχοφ τους είπε: 'Τώρα βλέπετε κι εσείς, πόσο λίγο μυαλό χρειάζεται για να διασκεδάζεις ολόκληρη αίθουσα'.

'Κόσμος γνωρίζεται στο περίμενε/ Συναντήσεις προσώπων στους σταθμούς που αλλάζουν/ και σ' αυτούς που θ' αλλάξεις/ άλλα τόσα τα πρόσωπα/ Ενδιάμεσα/ οι πολλές στιγμές γνωριμίας/ θα γεμίσουν πνοή το ταξίδι/ Τα νέα; Κάθε κιόλας φορά/ παλιά θωρούνται/ και τα πρόσωπα ίδια στο πλατύ τους χαμόγελο/ Επιστρέφουν και φεύγουν/ Μια μικρή παρουσία στο χρόνο/ Φώτα των φώτων σε μάτια άδεια... όσο/ οι σταθμοί/ δένουνε τη ζωή με τον άπληστο χώρο τους [...]'.
Από το ποίημα 'Περίμενε' της Αρετής Παπαχρήστου - Κελαϊδή.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

www.haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου