Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ



ΤΟΙΟΥΤΟΣ ΕΠΡΕΠΕΝ ΗΜΙΝ ΑΡΧΙΕΡΕΥΣ




«Δεν είμαι άξιος εγώ τέτοιας τιμής, δεν την ήθελα και δεν την επιθυμούσα… Δεν είμαι εγώ εκείνος που έχω κάνει αυτά που ακούστηκαν… Αν κάτι έκανα, έργο του Θεού είναι…». Αυτά είπε, στο περίπου τα λόγια του, εκτός χειρογράφου, ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος Αθανασιάδης, με το που ανέβηκε στο βήμα της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, αμέσως μετά την ανακήρυξή του σε Εταίρο του Ιδρύματος, το βράδυ της 10ης Μαΐου. Για να ακολουθήσει, ο χαιρετισμός του: «Χαιρετίζω όλους εσάς, τους οποίους θεωρώ μόνον ως αδελφούς μου. Χαίρομαι που έχω την ευλογία του Θεού, να ευρίσκομαι εις την Ορθόδοξον Ακαδημίαν μας»… «Θέλω να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη», λέει σ’ ένα ποίημά του ο Γιώργος Σεφέρης. Την έχει κι αυτή τη χάρη, τη χάρη να μιλάει απλά, δοσμένη απ’ το Θεό, ο από Κυδωνίας και Αποκορώνου νυν Αρχιεπίσκοπος Κρήτης…
Κατάμεστη από κόσμο, κληρικούς και λαϊκούς, “επίσημους” και “ανεπίσημους”, η τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας στην περί ου ο λόγος τελετή που έγινε μετά τον εσπερινό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, Φωτιστών των Σλάβων, στη μνήμη των οποίων έχει αφιερωθεί το Παρεκκλήσι του Ιδρύματος, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου και συγχοροστατούντων των άλλων αρχιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης και του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου Χατζηνικολάου. Αναστάσιμη η όλη ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκειά της, που άρχισε με το “Χριστός Ανέστη” το όποιο έψαλλε στα ελληνικά, στα σλαβικά και στα πολωνικά μια χορωδία νέων από την Εκκλησία της Πολωνίας για να ακολουθήσει ο χαιρετισμός του γεν. διευθυντή της Ακαδημίας Κωνσταντίνου Ζορμπά, η ομιλία του και προέδρου του Ιδρύματος, ως εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη, μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και ο χαιρετισμός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου που απηύθυνε ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας. Πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα, ο ορισμός του αναστάσιμου ανθρώπου, είναι ο Αρχιεπίσκοπος, σκεφτόμουν, ενώ τους άκουγα…  Ειρηναίος, ο καλύτερος μαθητής του Παππού Ειρηναίου… Ειρηναίος ο Απλούς… Ειρηναίος ο Ανθρωπος του Θεού… Ειρηναίος ο Επίσκοπος της Ανύστακτης Εγνοιας… Ειρηναίος ο Αναστάσιμος…
«Ενωτικός, αγωνιστής και άνθρωπος με χάρη/ ευχαριστούμε τον Θεό που σ’ έχουμε μπροστάρη». Με κρητικό τρόπο, με μια μαντινάδα δηλαδή, άρχισε τον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας. Προφανής η παραπομπή στη μεγάλη αγάπη του Αρχιεπισκόπου στην Κρήτη και “στο πρώτο” πληθυντικό πρόσωπο του Ενεστώτα, το οποίο υπηρετεί και αρέσκεται να χρησιμοποιεί όταν μιλεί. Η Κρήτη μας… Η Ελλάδα μας… Ο κόσμος μας… Και, βέβαια η Ορθόδοξος Ακαδημία μας… Μας λέει πολλά μ’ αυτό το “μας” του ο Αρχιεπίσκοπός ΜΑΣ!
Το «να ομιλήσεις για το πρόσωπό του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, είναι ωσάν να θέλεις να σκιαγραφήσεις την εικόνα και τον τύπο του ιδανικού Αρχιεπισκόπου», τόνισε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου. Αγαπητική λίαν αλλά και εμπεριστατωμένη η ομιλία του για το πρόσωπο και το έργο του τιμώμενου. Του «αξίως και διαχρονικώς» εκ μέρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Τιμώμενου «για την εμμονή του στη θυσία για τη διακονία του ανθρώπου» και για την κοινή του πορεία με το Ιδρυμα, απ’ τη θεμελίωσή του, εν έτει 1968 (εμπνευστές και δημιουργοί του ο Παππούς, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης και ο για χρόνια γενικός διευθυντής της Αλέξανδρος Παπαδερός) μέχρι σήμερα.
«Τοιούτος έπρεπεν ημίν αρχιερεύς»… Και ο λόγος αυτός του Αποστόλου Παύλου στον νου μου, ακούγοντας τον κ. Αμφιλόχιο να μιλά για τον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο. Τι ευλογία κι αυτή για μένα η γνωριμία μαζί του στα Ιδρύματα του Παππού στο Καστέλι. Τι ευλογία για όλους όσοι τον γνωρίζουν!

          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου