Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

E2 ΤΑΞΗ 9ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Οπως τα λουλούδια του Μάη…

Καλοί μου φίλoι, Καλό Σαββατοκύριακο!Όπως τα λουλούδια του Μάη “μυρίζουν” (μεταφορικά το γράφω) οι εργασίες των παιδιών της Ε2 τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων για την Πρωτομαγιά που φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά και αυτά και βέβαια η γνωστή και από άλλες εργασίες μαθητών της, καλή τους δασκάλα Βάσω Νυσταζάκη που ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό στην πρότασή μου. Κατά τη δασκάλα και οι μαθητές, να το γράψω και σήμερα!
Καλό μήνα, έστω και με λίγων ημερών καθυστέρηση.
Σας χαιρετώ όλους με αγάπη!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Η  Πρωτομαγιά, η πρώτη μέρα του Μάη, είναι αργία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Γιορτάζει η φύση, η άνοιξη, τα λουλούδια αλλά και οι εργάτες.
Ενα έθιμο της Πρωτομαγιάς είναι να φτιάχνουμε ένα στεφάνι από λουλούδια και να το κρεμάμε στην εξώπορτα του σπιτιού μας. Η οικογένειά μου τηρεί πάντα αυτό το έθιμο. Στην κατασκευή του στεφανιού βοηθάμε όλοι αν και την περισσότερη δουλειά την κάνει πάντα η μαμά μου.
Στο στεφάνι βάζουμε κάθε λογής λουλούδια: τριαντάφυλλα, μαργαρίτες, γεράνια, αγγελικούλες που μυρίζουν θαυμάσια, αμάραντους που διατηρούνται πολύ καιρό και διάφορα αγριολούλουδα. Εκτός από λουλούδια βάζουμε στο στεφάνι ένα σκόρδο για το “μάτι”, ένα αγκάθι για τους εχθρούς, στάχυα κι ένα κουκί για να έχουμε στο σπίτι μας αφθονία αγαθών.
Μόλις ολοκληρωθεί η πολύχρωμη μυρωδάτη σύνθεσή μας η μαμά συνηθίζει να μας φωτογραφίζει με το στεφάνι γύρω από το κεφάλι μας. Μετά κρεμάμε το στεφάνι στην πόρτα μας μέχρι τις 23 Ιουνίου, του Αϊ Γιαννιού που το καίμε.

Ρένια Χαραλαμπάκη

Η  Πρωτομαγιά πλέον είναι η αγαπημένη μου μέρα του χρόνου, όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Οταν ήμουν μικρός δεν καταλάβαινα γιατί γιορτάζουμε την αναγέννηση της φύσης. Ομως η μαμά μου, μου εξήγησε ότι τα παλιά χρόνια η ζωή των ανθρώπων βασιζόταν στον ερχομό της άνοιξης και γι’ αυτό τον γιόρταζαν. Από τότε είμαι πάντα ο πρώτος που μαζεύω λουλούδια για να έχουμε το πιο όμορφο μαγιάτικο στεφάνι.
Σωτήρης Αρνέλος


Μαντινάδες
Εφέτος την Πρωτομαγιά
που η φύση όλη γιορτάζει
εύχομαι κάθε σας στιγμή
με άνοιξη να μοιάζει…
Σε όλους μας αρέσουνε
του Μάη τα λουλούδια
γιατί είναι ωραιότερα
το λένε τα τραγούδια…
Γιώργος Κελάκης

Κάθε χρόνο γιορτάζουμε την πρωτομαγιά με τον ίδιο τρόπο και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Ξυπνάω νωρίς το πρωί και βοηθάω τη μαμά μου να ετοιμάσει το καλαθάκι του πικνικ. Συνήθως μαγειρεύει ένα σωρό φαγητά την προηγούμενη μέρα ικανά για να ταΐσουν όλη την οικογένεια. Κατά τις δώδεκα το πρωί ξεκινάμε να πάμε σε μια μικρή εκκλησία στο χωριό του παππού που περιτριγυρίζεται από λιβάδι.
Ερχονται τα ξαδέλφια μου και τρώμε και παίζουμε όλοι μαζί στη φύση. Μαζεύουμε πολλά πανέμορφα λουλούδια και όταν γυρνάμε σπίτι το απόγευμα η μαμά μου ετοιμάζει το στεφάνι. Το βράδυ είναι έτοιμο και το κρεμάμε στην πόρτα μας, όπου ζει για τους επόμενους δύο μήνες περίπου.
Δήμητρα Δοκιμάκη- Πενταράκη

Μου αρέσει η πρωτομαγιά γιατί συνηθίζουμε να πηγαίνουμε εκδρομή στην εξοχή. Μαζευόμαστε μια μεγάλη παρέα και πηγαίνουμε στο χωριό μου, που έχουμε ένα χωράφι με ελιές. Εκεί παίζουμε, διασκεδάζουμε, τρώμε τις λιχουδιές που έχουμε φέρει μαζί μας και βέβαια φτιάχνουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.
Μερικές φορές βέβαια αν ο καιρός είναι καλός συνδυάζουμε την πρωτομαγιάτικη εκδρομή μας, με τη θάλασσα και κάνουμε το πρώτο μπάνιο του χρόνου.
Νίκος ΜαλεκάκηςΤο Αλφαβητάρι του Μάη
Απεργία
Βλάστηση
Γεωργός
Διεκδίκηση
Εργάτες
Ζέστη
Ηλιος
Θάλασσα
Ιδεολογία
Κλείδωνας
Λουλούδια
Μάιος
Νερό
Μαγιόξυλο
Οχτάωρο
Πρωτομαγιά
Ρόδα
Στεφάνι
Τριαντάφυλλα
Υμνος
Φύση
Χλωρίδα
Ψαθάκι
Ωράριο
Οδυσσέας Ραϊλάκης, Αλέξανδρος Γουρλέας, Ιάσονας Αναστασάκης, Αγγελος Πατεράκης

Η ακροστοιχίδα της πρωτομαγιάς
Π _ _ _ _
Ρ _ _ _ _ _ _ _
Ω _ _ _ _ _
Τ _ _ _ _ _ _
Ο _ _ _ _ _
Μ _ _ _
Α _ _ _ _ _
Γ _ _ _ _
Ι _ _ _ _ _
Α _ _ _ _ _ _ _
1. Τότε τσουγκρίζουμε τα αυγά
2. Είναι φρούτο της Ανοιξης
3. Διεκδίκησαν οι εργάτες οχτάωρο
4. Λουλούδι σύμβολο της Ολλανδίας
5. Διάσημος μουσικός
6. Απ’ αυτή τη θεότητα πήρε το όνομα του ο Μάιος
7. Σ’ αυτή την εποχή ανήκει ο Μάιος
8. Μας φέρνει τύχη
9. Τον καίμε το Πάσχα
10. Ο μήνας πριν απ’ το Μάιο
Λύση: 1. Πάσχα, 2. ροδάκινο, 3. ωράριο, 4. τουλίπα, 5. Ορφέας, 6. Μαία, 7. Ανοιξη, 8. Γούρι, 9. Ιούδας, 10. Απρίλιος
Δήμητρα Δοκιμάκη, Νικολέτα Αυγουστίου,
Ειρήνη Φραγκιουδάκη, Μαρία Κασιμάτη

Σταυροπλεξούδα
ΜΠΟΥΚΕΤΑ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
ΕΥΩΔΙΑΣΤΑ
ΣΤΕΦΑΝΙΑ
ΟΜΟΡΦΑ
ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΝ
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΕΝΝΟΥΝ
ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΑΦΗΝΟΥΝ
Χάρης Σκορδύλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου