Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ,,, Ο ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ



Καλοί μου φίλoι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ναι! Και εφημερίδα “βγάζουν” από τη φετινή σχολική χρονιά, οι γνωστές στους αναγνώστες του Παιδότοπου δασκάλες του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων Μαρία Σκορδύλη, Ελένη Βλησίδη και Μαρία Φωτάκη, εκτός όλων των άλλων πολλών και ωραίων που κάνουν, υπηρετώντας τη Δασκαλοσύνη. Για “το εφημεριδάκι μας” ο λόγος, μία ιδιαίτερα καλαίσθητη, έγχρωμη τετρασέλιδη έκδοση, που αναδεικνύει το “όλον πολυποίκιλον σχολικόν έργον” και αποδεικνύει το “ρηθέν” ότι χάριν των μαθητών τους υπάρχουν οι δάσκαλοι! Στ’ αλήθεια συλλεκτικά τα δύο πρώτα τεύχη που κυκλοφόρησαν το πρώτο τον Φεβρουάριο και το δεύτερο τον Ιούνιο, αντίτυπα των οποίων έφτασαν στα χέρια μου. (να ’ναι καλά η και καλή μου φίλη προϊσταμένη του σχολείου Μαρία Σκορδύλη). “Οταν η μάθηση είναι διασκέδαση και παιχνίδι” ο τίτλος που χρησιμοποίησα για να παρουσιάσω στη στήλη (“Χ.Ν.”, 11.02.17) μία απ’ τις άλλες ξεχωριστές δουλειές του 11ου Νηπιαγωγείου, το λογότυπο της σχολικής σύμπραξης που δημιούργησαν στο πλαίσιο ενός διεθνούς προγράμματος. “Και χαρά μεγάλη ο… Γουτεμβέργιος”, ο τίτλος που χρησιμοποιώ σήμερα, που φιλοξενούνται “δείγματα” από τα δύο τεύχη του “εφημεριδακιού”… Καλή συνέχεια, καλές μου συναδέλφισσες!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος



Γιορτάζουμε την Ευρώπη


Σήμερα στο νηπιαγωγείο συναντηθήκαμε στον υπολογιστή με τα παιδάκια από την Ιταλία, την Τουρκία και την Πετρούπολη. Και μίλαγαν ιταλικά! Δεν ήξεραν ελληνικά να μας μιλήσουν! Μας είπαν ένα τραγούδι στα ιταλικά. Δεν ακουγόταν όμως πολύ καλά γιατί δυσκολεύονταν τα καλώδια. Ήταν μακριά! Μίλησε και η δασκάλα μας. Εμείς χαιρετίσαμε και ήμασταν όλοι καθισμένοι στα καρεκλάκια μας. Μου έκαναν εντύπωση οι εργασίες που έφτιαξαν τα παιδιά από την Ιταλία. Ζωγράφισαν δέντρα και χιόνι. Ο Φίλιππος, ο Γιάννης, η Ζωή και άλλα παιδάκια ζωγράφισαν στον υπολογιστή. Ζωγραφίσαμε το πουλάκι της ειρήνης με το ξυλαράκι της ελιάς και γράψαμε λέξεις που μας έμαθε η κυρία. Δημοκρατία, ελευθερία, ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κανόνες δικαίου, ισότητα και ειρήνη. Ειρήνη είναι όταν δεν υπάρχει πόλεμος!






Μουσείο Σχολικής Ζωής
Το Σάββατο στις 20 Μαΐου 2017 πήγαμε μαζί με την κυρία μας στο Μουσείο Σχολικής Ζωής. Είναι ένα μέρος που μοιάζει με σχολείο. Εχει θρανίο, ένα μεγάλο πίνακα αληθινό, μια μεγάλη βέργα που με αυτήν χτυπούσαν οι δάσκαλοι τα χέρια των παιδιών που δεν ακούγανε τι τους έλεγαν, πολλά βιβλία και τσάντες που είχαν παλιά τα παιδιά και μία πολύ ωραία μεγάλη αυλή.
Ενας κύριος μας έδωσε μαξιλάρια για να κάτσουμε και να ακούσουμε τι λέγαν οι δασκάλες. Μας είπαν μπράβο για το εφημεριδάκι μας και μας έδιναν βραβείο που το κράτησα και το έδειξα στα παιδιά και ένιωσα πολύ όμορφα. Μετά βγήκαμε στην αυλή. Μας κέρασαν χυμό και παίξαμε με τα παιδιά στην πολύ μεγάλη αυλή. Θέλω πάρα πολύ να ξαναπάω, να διασκεδάσω και να μάθω και άλλα πράγματα που θα μας πούνε. Εύχομαι στα παιδιά που δεν έχουν πάει, να πάνε να δούνε το μέρος και όλα αυτά που είδαμε και να μάθουν ό,τι μάθαμε και εμείς!
Μιχάλης Καμπούρης



3η διεθνής συνάντηση του σχεδίου
Erasmus+/KA2 Quality- 3c Child στα Χανιά
Επισκέπτες από άλλες χώρες
Μια μέρα, ήρθαν στη τάξη μας άνθρωποι από άλλες χώρες που δουλεύουμε μαζί τους. Μας χαιρέτισαν στα αγγλικά, μας φωτογράφισαν και κάθισαν στα καρεκλάκια μας για να δουν πώς κάνουμε μάθημα.
Μιλήσαμε για τα πουλιά και τα έντομα.
Η κυρία μας έδωσε φωτογραφίες να τις δούμε και να βρούμε πού μοιάζουν τα πουλιά με τα έντομα. Διαλέξαμε τις σωστές εικόνες και τις κολλήσαμε με ταινία σε ένα χαρτόνι που είχε η κυρία ζωγραφίσει ένα σχηματάκι με δύο κύκλους που ενώνονταν και το λένε Venn. Επειτα οι άνθρωποι μας χαιρέτισαν και βγήκαμε διάλειμμα στην αυλή, μαζί τους.
Συντάκτες: Ναταλία Ζίου, Μελίνα Πενταράκη, Στάθης Αθητάκης, Φίλιππος Μανούσακας




Το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων σε Ευρωπαϊκό Σχέδιο
“Quality -3C Child (cheerful, courageous, creative child)” είναι ο τίτλος του σχεδίου Erasmus+/KA2 που εγκρίθηκε από τον Εσθονικό Φορέα και την Ευρωπαϊκή Ενωση και συμμετέχει το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων με συντονίστρια την Ενωση Προσχολικής Εκπαίδευσης Εσθονίας για τη διετία 2016-2018. Εταίροι μας η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Πανεπιστήμιο Τάρτου της Εσθονίας, το Jarun Kindergarten της Κροατίας, Stampes pirmsskolas izgirt-rbas iestade “Pienen-rte”/Stampes PII” Pienenlte” της Λετονίας και το Cref-Centro de Recursos Educativos e Formacao CREF Education φορέας εκπαίδευσης της Πορτογαλίας.
Από τις 51 αιτήσεις που κατατέθηκαν στην Εσθονία στην κατηγορία αυτή, εγκρίθηκαν 11 και μόνο 2 στη γενική εκπαίδευση. Ενα από αυτά το σχέδιο που θα υλοποιήσουν από το 2016 έως το 2018 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων.
Το νέο αυτό σχέδιο Erasmus+/KA2 με τίτλο “Quality -3C Child (cheerful, courageous, creative child)” προβλέπει τις νέες δυνατότητες που μπορούν να διασφαλίσουν τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης και της μαθησιακής διαδικασίας στη βασική εκπαίδευση υποστηρίζοντας την επιτυχία και σωστή ανάπτυξη του παιδιού.


Τα παιδιά του βασικού τμήματος 2
λένε για το Νηπιαγωγείο


Το Νηπιαγωγείο μας ονομάζεται 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων Βρισκεται στην περιοχή ΣΟΔΥ Χανίων. Είναι ένα κτήριο ψηλό με δυο ορόφους. Εχει σκεπή με κεραμίδια. Είναι βαμμένο με μπλε και κίτρινο χρώμα. Μαζί με το σχολείο μας είναι και το 11ο Δημοτικό και το 27ο Νηπιαγωγείο. Στην αυλή μας έχουμε δέντρα, χορτάρι, μια τσουλήθρα μια κάμπια, παγκάκια, ρόδες και ένα κήπο με αρωματικά φυτά. Από το σχολείο μπορούμε να δούμε τη θάλασσα και το παλιό λιμάνι με το φάρο.
Τα παιδιά του Βασικού Τμήματος 2
Αγγελος, Αλίκη, Αντώνης, Αντωνία, Δημήτρης, Εύα, Λευτέρης, Λητώ,
Μελίνα, Μίκης, Νταλία, Οδυσσεας, Σταθης, Φίλιππος


Η βράβευση της εφημερίδας μας


«Το Εφημεριδάκι μας» η πρώτη εκδοτική προσπάθεια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, βραβεύτηκε στον 3ο Παγκρήτιο διαγωνισμό δημοσιογραφικών δεξιοτήτων “Τύπος και Ουσία – Λευτέρης Δασκαλάκης 2016-2017”.
Κέρδισε το βραβείο μαθητικού εντύπου και όλοι οι συντελεστές της, νήπια, γονείς κι εκπαιδευτικοί είμαστε πολύ υπερήφανοι. Ευχαριστούμε θερμά το Σύλλογο Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία” για την τιμή της διάκρισης.


Μια μέρα με λίγο χιόνι
Ένα πρωί πήγα να ξυπνήσω τη γιαγιά και μόλις κατεβήκαμε κάτω είδαμε ότι χιόνισε. Βγήκαμε έξω και παίξαμε χιονοπόλεμο αλλά δεν είχε πολύ χιόνι να φτιάξουμε χιονάνθρωπο. Την άλλη μέρα, ήτανε Δευτέρα, ήρθαμε στα Χανιά και όταν ήμασταν στο αμάξι είδαμε ότι έχει χιόνι και μόλις φτάσαμε στο σπίτι είπα στον μπαμπά να βγούμε λίγο έξω να παίξουμε με το χιόνι. Παίξαμε χιονοπόλεμο αλλά δεν φτιάξαμε χιονάνθρωπο γιατί το χιόνι έλιωνε. Μόλις φύγαμε πετάξαμε στο αμάξι χιόνι και ο μπαμπάς έριξε χιόνι στο παράθυρο μπροστά. Όταν γυρίσαμε σπίτι βάλαμε σε έναν κουβά το χιόνι και το πιάσαμε με τη Χριστίνα με τα γάντια.
Γιώργης Σμυρναίος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου