Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Δ2 ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ.ΚΑΛΥΒΩΝ               ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: ΜΕ ΛΕΝΕ ΕΛΠΙΔΑ                                          Τις εντυπώσεις των παιδιών της Δ2 τάξης του Δημ. Σχ. Καλυβών Αποκορώνου, από το διάβασμα του βιβλίου της Ευδοκίας Σκορδαλά – Κακατσάκη “Με λένε Ελπίδα” που έγινε τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης και από την παράσταση κουκλοθεάτρου που έδωσαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς με θέμα ένα απ’ τα κεφάλαιά του (“Το συνέδριο των παιδιών”), φιλοξενούμε στον σημερινό Παιδότοπο. Διάχυτος στα γραφτά ο ενθουσιασμός των παιδιών για την ενασχόλησή τους αυτή, πολλά τα “ωφέλη” που απεκόμισαν. Σπουδαία υπόθεση η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις αίθουσες διδασκαλίας! Το ξέρει καλά αυτό η δασκάλα των συγκεκριμένων παιδιών, η Χριστίνα Γρηγοράκη. Και, βέβαια, ξέρει να το υποστηρίζει με “γνώση και με τρόπο” όπως φαίνεται μέσα από τις εργασίες των μαθητών της. Καθρέφτης της δουλειάς της οι εργασίες τους… Καλό καλοκαίρι, κυρία Χριστίνα και καλά μου Τεταρτάκια (διορθώνω Πεμπτάκια) των Καλυβών!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος
Νιώσαμε μεγάλη χαρά που η Ελπίδα κατάφερε να θέλει και τελικά μπόρεσε να πάει στο Συνέδριο των παιδιών και ανυπομονησία για να δούμε αν η Ελπίδα ξαναδεί την Αχνα, όμως και απορία επειδή η Αχνα ήταν φανταστική φίλη της Ελπίδας, οπότε η Αχνα πως εμφάνισε ένα χρυσαετό για να πάει την Ελπίδα στο χορό των αγγέλων. Μας άρεσε η λέξη σιδηρόδρομος “αγγελοπουλοπαιδοσυννεφοπανηγύρι”. Γιατί δεν έχουμε ακούσει πότε τόσο μεγάλη λέξη. Διαλέξαμε το βιβλίο “Με λένε Ελπίδα” γιατί μας εντυπωσίασε ο τίτλος του με τη λέξη “Ελπίδα”.
Χατζησταύρου Θεοδώρα, Σπαθαράκης Παύλος, Κριστιάνα Μεμισαχάι, Εύα Νικολουδάκη
Μας άρεσε πολύ και το ξεχωρίσαμε από το κοριτσάκι που έμαθε να πετάει με τη φαντασία της, που γινόταν ψάρι, αέρας και πουλί, αρκεί να πιστέψει στον εαυτό της και να φωνάξει αποφασιστικά “Μπορώ”! Μας έκανε εντύπωση το συνέδριο των παιδιών και περισσότερο μας άρεσε που την πρωτοέμαθε να ταξιδεύει με την φαντασία της και έκανε αμέτρητες σκανδαλιές στο χιόνι! Επιλέξαμε αυτό το βιβλίο διότι μιλούσε για ένα κορίτσι που δεν πίστευε στον εαυτό της μέχρι που ήρθε η Αχνα που της έδινε ελπίδα και χαρά και έδιωξε τον θυμό από μέσα της! Νιώθαμε συγκίνηση, ευτυχία, χαρά, στενοχώρια, λύπη και ανυπομονησία… είχε τόση ησυχία που δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα! Μετά το Πάσχα αποφασίσαμε να φτιάξουμε κούκλες! Με πολλή διασκέδαση καταφέραμε να φτιάξουμε και τους ρόλους. Επειτα κάναμε πολλές πρόβες και στις 13 Ιουνίου παρουσίασαμε την παράστασή μας. Ηταν μια συναρπαστική εμπειρία!
Ζωή Σαρτζετάκη – Γκούστη
[…] Μας εντυπωσίασε που η Ελπίδα για να παίρνει κουράγιο και δύναμη δημιούργησε τη φανταστική της φίλη την Αχνα που ζούσε στο τζάκι του σπιτιού τους.
Επιλέξαμε το βιβλίο “Με λένε Ελπίδα” γιατί έχει έναν ιδιαίτερο τίτλο. Μας εντυπωσίασε η λέξη “αγγελοπουλοπαιδοσυννεφοπανηγύρι” που έμοιαζε με σιδηρόδρομο!
Μας άρεσε το γέλιο της Αχνας που η Ελπίδα το παρομοίαζε με νερό που βράζει στην τσαγέρα!
Φτιάχναμε κούκλες και μας ήρθε η ιδέα να το παίξουμε σε θέατρο. Περάσαμε τέλεια όταν φτιάχναμε τις κούκλες! Το διασκεδάσαμε…
Μετά μοιράσαμε τους ρόλους και αρχίσαμε τις πρόβες. Η αγωνία μας κορυφώθηκε την μέρα της παράστασης! Είχαμε καλεσμένους τα παιδιά, τους γονείς και φυσικά την κα Κακατσάκη.
Ολοι μας χειροκρότησαν και μας θαύμασαν.
Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι γι’ αυτό που κάναμε!
Αγγελος Νικολακάκης
Παναγιώτης Μπουντάκης
Κοσμάς Μπαλαμπάκης
Παναγιώτης Μουσουράκης
Αλεξάνδρα Ντόκα
Κάθε φορά που διαβάζαμε ένα κεφάλαιο είχαμε την αγωνία να διαβάσουμε παρακάτω! Φωνάζαμε όλοι “Κι άλλο! Κι άλλο!”.
Ηταν ένα μαγικό ταξίδι μέσα στο βιβλίο και στην καρδιά της Ελπίδας! Αλλες φορές γελούσαμε με τα καμώματά της άλλες φορές νιώθαμε λύπη και συγκίνηση.
Για παράδειγμα σκάσαμε στα γέλια με τις σκανδαλιές που φαντάστηκε ότι έκανε η Ελπίδα μια κρύα, χειμωνιάτικη μέρα στο χιόνι με τα άλλα παιδιά. Ηταν μοναδική και ξεχωριστή. Συγκινηθήκαμε με την “Επιχείρηση Ατλας” όταν ήθελαν να πάνε στην παραλία μαζί με τη μαμά της!
Πιο πολύ όμως μας συγκίνησε το Συνέδριο των παιδιών! Από εκεί μας ήρθε η ιδέα να οργανώσουμε μία παράσταση με κουκλοθέατρο! Χρειαστήκαμε πολύ καιρό για να τελειώσουμε πολλά υλικά και πολλή υπομονή.
Μετά από καιρό αρχίσαμε τις πρόβες, ώσπου έφτασε η μεγάλη μέρα. Μας παρακολούθησε η συγγραφέας του βιβλίου κα Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη και την ευχαριστούμε πολύ!
Περάσαμε πολύ ωραία.
Μαρία Ρουμπεδάκη
Φαμπιάνα Μπραχουσάι
Ευα Νικολουδάκη
Ελευθερία Τζομπανάκη
Πέτρος Γιανκόλοβ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου