Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ


ΕΝΑΣ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Ο ΚΑΥΤΕΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ





Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Είχα ακουστά για το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και για το πόσο σημαντική θεωρείται κυρίως από τους ερευνητές που ασχολούνται με αυτήν αλλά και με τους χρηματοδότες των ερευνητικών προγραμμάτων.
Σε σχετική συζήτηση που είχα με άτομο που γνωρίζει περί αυτής, έμεινα άκρως εντυπωσιασμένος αλλά και ολίγον -δεν το κρύβω- προβληματισμένος για το... μέλλον.
Αλλά, ποιο μέλλον; Αφήστε το αυτό. Στην Ελλάδα ζούμε, και εδώ δεν ενδιαφερόμαστε για τους επερχόμενους. Εμείς να ’μαστε καλά κι οι άλλοι ας τα βρουν μπροστά τους και ολόγυρά τους!
Πάντως στην περίπτωσή μας έχω την αίσθηση ότι ίσως “η τεχνητή νοημοσύνη” να μας δώσει λύσεις και να μας βγάλει από τα αδιέξοδα!
Κι εξηγώ:
Διάβασα ότι κάποιοι ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων έχουν αναπτύξει ένα σύστημα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εφευρίσκει νέα στιλ ζωγραφικής! 
Οι συγκεκριμένοι έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα νέο είδος αυτόματης τέχνης που να είναι πρωτοποριακή, αλλά όχι υπερβολικά πρωτοποριακή. «Για τον σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος, που χρησιμοποιεί δύο νευρωνικά δίκτυα, εκ των οποίων το ένα... κατεβάζει ιδέες και το άλλο τις αξιολογεί».
Αυτό λέγεται ότι μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και νέο ρεύμα στην Τέχνη...
Κάπου εδώ ακριβώς μου 'ρθε η αναλαμπή: «Αυτό χρειάζεται η χώρα» σκέφτηκα! Ενα αλγόριθμο που εμείς δεν θα του δώσουμε μόνο δύο νευρωνικά δίκτυα αλλά πολλά... Ας πούμε, πέντ' εξι, αρκετά περισσότερα δηλαδή από αυτά που χρησιμοποιούν οι δικοί μας εθνοσωτήρες.
Επειτα τον βάζουμε σε μια από τις πολλές μπρίζες στο Μαξίμου και τον αφήνουμε εκεί, ελεύθερο να παράξει έργο! Αυτό που θέλουμε να γίνει στην Ελλαδίτσα!
Να σημειώσω εδώ ότι το ποσοστό λάθους επιλογών σε συνεργάτες κ.λπ. είναι μηδενικό! Δεν θα ’ναι κακή ιδέα να έχουμε αλγόριθμους σε όλες τις υπουργικές θέσεις! Αλγόριθμους για βουλευτές, αλγόριθμους για ιδιαίτερους γραμματείς, για συμβούλους, παρασυμβούλους κ.λπ.
Για αργομισθία ούτε λόγος βέβαια. Ασε που αυτοί
-οι αλγόριθμοι ντε- δεν κλείνουν μάτι παρά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.
Και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάζουν άποψη κι άλλα να λένε κι άλλα να πράττουν! Κι ούτε βέβαια θα τους δίνουμε εντολή για “ΟΧΙ” κι εκείνοι θα το μετατρέπουν σε “ΝΑΙ”!



Χανιώτικα νέα (05.07.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου