Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ


  
ΒΑΓΓΕΛΗ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ: "ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ¨" 
 ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ





Γράφει η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη*



   «Όπως το ψωμί» ή κατά την φιλολογική προσέγγιση «Ωσεί άρτος» τιτλοφορείται η νέα ποιητική συλλογή του πολυγραφότατου Βαγγέλη Κακατσάκη, τον οποίο είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω προσωπικά στη συνέντευξή μας, που έλαβε χώρα πριν λίγο καιρό στο  πλαίσιο της ραδιοφωνικής μου εκπομπής «Πολιτισμός εν Κινήσει». Μια ποιητική συλλογή πολυεπίπεδη, με το θρησκευτικό στοιχείο να δεσπόζει, χωρίς όμως να επισκιάζει το σύνολο των ποιημάτων που εμπεριέχονται σε αυτήν.

 

    Θα ξεκινήσω από τον τίτλο.  Όπως το ψωμί που ζυμώνει με λαχτάρα και κόπο η μάνα για την οικογένειά της, όπως ο ποιητής κεντά μέχρι να φτάσει στην τελική μορφή των ποιημάτων του, όπως ο άνθρωπος που παλεύει για να παραμείνει ΑΝΘΡΩΠΟΣ μέσα στη δίνη της αντιφατικής εποχής.. .

Ο ποιητής γράφει χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Κακατσάκης, σε ρόλο Σίμωνος Κυρηναίου, '' αλιεύς ελπίδων \  σε φουρτουνιασμένες θάλασσες,\ ποιμήν αγαθών προβάτων και διώκτης αιμοβόρων λύκων \  αίρων την οδύνη του σύμπαντος κόσμου». Σε αυτούς τους στίχους αποτυπώνεται εύλογα ο ρόλος και η αποστολή του ποιητή. Ο άνθρωπος-ποιητής που μέσα από την γραφή του αφυπνίζει τις συνειδήσεις, κατακεραυνώνει τα κακώς κείμενα, φέρει την ελπίδα του κόσμου.



   Οι λέξεις που επιλέγει ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι προσεκτικά και προσεγμένα επιλεγμένες. Κάθε λέξη, κάθε σημείο στίξης σωστά τοποθετημένα αποδίδουν με εύγλωττο τρόπο τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα. «Παιχνίδια με τις λέξεις», «Ρητορικές ερωτήσεις»,  «Ανορθογραφία» , «Πατρίδα του ποιητή»,  «Αυτό το υπέροχο ''μας''», είναι μόνο μερικά από τα ποιήματα, 54 στο σύνολό τους, που περιλαμβάνονται στην ποιητική συλλογή  «ΟΠΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ». Ο ποιητής καλεί τον συνάνθρωπο να αντισταθεί, όσο υπάρχει λίγος χρόνος, « ένας ένας χωριστά\ κι όλοι μαζί να αντισταθούμε!»  Πόσο επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα διαχρονικό, το αίτημα-έκκληση του ποιητή, αντίσταση σε όλους εκείνους που προσπαθούν να μας υποδουλώσουν ως έθνος, ως ανθρώπους, ως οντότητες.

 

Σε επίπεδο μορφής, ο Ποιητής κινείται συνήθως σε ελεύθερο πλαίσιο και σε κάποιες περιπτώσεις ακολουθεί  και την παραδοσιακή μορφή με στίχο δεκαπεντασύλλαβο.  Και στις δύο περιπτώσεις, τα ποιήματα του Β. Κακατσάκη γίνονται αφορμή αναστοχασμού, συγκινούν και προβληματίζουν ακόμα και τον πιο δύσκολο αναγνώστη. Ο ποιητής θίγει την μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, άγνωστος μεταξύ αγνώστων αλλά και την αισιοδοξία που αντλεί από τη δύναμη του Κυρίου: « Όταν με απειλεί το χειρότερο, Κύριε,\  νιώθω το χέρι σου να με προστατεύει και να κατευθύνει τα διαβήματά μου».



Πολλά  μπορούν να γραφούν και να ειπωθούν για την ποιητική συλλογή του εκλεκτού ποιητή και ανθρώπου Βαγγέλη Κακατσάκη. Αυτό που μένει σε κάθε περίπτωση στον αναγνώστη και  είναι η χαρά, η ηρεμία και η αισιοδοξία!



*φιλόλογος – ραδιοφωνικός παραγωγός

        




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου