Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 ΛΑΜΠΡΑΚΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ, ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕΚαλοί μου φίλοι καλό Σαββατοκύριακο!
“Γράφουμε, δημιουργούμε, ονειρευόμαστε”… Σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο τα ρήματα στο εξώφυλλο και του 14ου τεύχους του περιοδικού “Μαθητών λόγος” του Γυμνασίου Βάμου που κυκλοφορήθηκε με τη λήξη της σχολικής χρονιάς. Ως συνήθως. Χρόνια τώρα λειτουργούν και λειτουργούνται κάτω απ’ τη σημαία του “εμείς” οι δάσκαλοι και οι μαθητές του «πάλαι ποτέ αλλά και νυν και αεί ένδοξου σχολείου των Αποκορώνων». Ανοίγω παρένθεση. Δεν το κρύβω ότι συγκινούμαι όταν αναφέρομαι στο “σχολειό” μου και ότι νοιώθω περήφανος για όλα τα ωραία που γίνονται, έτσι όπως γίνονται, σ’ αυτό. Κλείνω την παρένθεση. Τι να βάλω και τι ν’ αφήσω, απ’ το φετινό, ιδιαίτερα όπως πάντα, επιμελημένο τεύχος στον σημερινό Παιδότοπο.
Το πρώτο που σκέφτομαι. Οπωσδήποτε τα “περιεχόμενα” το “σημείωμα” της Συντακτικής Επιτροπής την “άποψη” της Διευθύντριας και…. βλέπουμε. Με… αστερίσκο η απόφασή μου. Δεν το συζητώ ότι θα επανέλθω, πριν ανοίξουν τα σχολειά, στις σελίδες του!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!


Περιεχόμενα
3….. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δίνουν μαθήματα αλληλεγγύης και αλτρουισμού
5….. Επίσκεψη στα γραφεία των Χανιώτικων νέων
6….. Συνέντευξη από εθελοντή του Αποκόρωνα
7….. Οδική ασφάλεια – Τροχαία ατυχήματα
9….. Βία στα γήπεδα
10….. Γνωρίζετε τον Καζαμία;
11….. Kακοποίηση των ζώων
12….. Οι μαθητές γράφουν για τα χωριά τους Ιμπρος – Κάινα – Σωποτό
14….. Δικαιώματα των γυναικών. Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία
16….. Το κάστρο του Μυστρά
18….. Ιστορικό Αρχείο Κρήτης
19….. Ιωάννης Δασκαλογιάννης
22….. Μουσικό εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου
23….. Η επίσκεψη της Α’ Γυμνασίου στο μουσείο της Ελεύθερνας
25….. Θερμές ευχές και τραγούδια ηχούν στο Γηροκομείο Χανίων από μαθητές του Γυμνασίου Βάμου
26….. “Η Αλφαβήτα της εφηβείας”, Μάγια Δεληβοριά
27….. Αγία Σοφία – Καλλιτεχνική δημιουργία
29….. Ειδήσεις από το σχολείο μας.
Το περιοδικό που έχετε στα χέρια σας αποτελεί τη συλλογική προσπάθειά μιας ομάδας παιδιών του Γυμνασίου Βάμου.
Την είπαμε συντακτική ομάδα όπως κάνουν οι δημοσιογράφοι και οι ρεπόρτερ των μεγάλων περιοδικών. Και γιατί όχι; Παρόλο την μικρή ηλικία τους, κατάφεραν, να έχετε στα χέρια σας αυτό το έντυπο μέσα σε δυο-τρεις μήνες.
Βασιστήκαμε στη φαντασία, την ευρηματικότητα, το ανήσυχο πνεύμα και την καλλιτεχνική δημιουργία των παιδιών για την παρουσίαση αυτού του περιοδικού που έχετε στα χέρια σας.
Σας παρακαλούμε να είστε επιεικείς στην κριτική σας.
Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας για θέματα του περιοδικού, όπως παρατηρήσεις ή κάτι που θα θέλατε να δημοσιεύσουμε στέλνοντάς μας επιστολή, e-mail ή τηλεφωνώντας μας.
Η Συντακτική Επιτροπή
Μανόλης Φραγκιαδάκης,
Κατερίνα Χαιρετάκη,
Χρύσα Ανιτσάκη


Η άποψη της διευθύντριάς μας για το περιοδικό
Υπάρχουν παιδιά που κρύβουν απίστευτες δυνάμεις μέσα τους. Δυνάμεις που σχετίζονται με το πνεύμα, τις τέχνες, τη μουσική, τη δημιουργικότητα. Δουλειά των εκπαιδευτικών, εκτός των άλλων, είναι να εντοπίσουν αυτές τις δυνάμεις και να τις αναδείξουν. Να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να πιστέψουν σ’ αυτές, να τις καλλιεργήσουν και ασφαλώς να τις χρησιμοποιήσουν δημιουργικά προς όφελος τους, αλλά και προς όφελος του συνόλου.
Αυτές ήταν οι σκέψεις μας όταν το 2005 ξεκινήσαμε για πρώτη φορά να επεξεργαζόμαστε και να υλοποιούμε την ιδέα της δημιουργίας μαθητικού περιοδικού στο Γυμνάσιο Βάμου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 14τεύχη. Το ονομάσαμε “Μαθητών λόγος” γιατί σκεφτόμαστε ότι ο λόγος πρέπει να δοθεί στους μαθητές για ν’ αρχίσουν να προβληματίζονται και να εκφράζουν τις σκέψεις τους σε διάφορα θέματα. Θέματα κοινωνικά, ιστορικά, αξιών, κοινωνικής και σχολικής ζωής. Οι μαθητές μας, ανταποκρίθηκαν πέρα από κάθε προσδοκία και μας απέδειξαν ότι όταν τους δοθεί ο χώρος και το βήμα έχουν υλικό μέσα τους αλλά και την διάθεση να το καταθέσουν. Η συνεργασία τους με τους υπεύθυνους καθηγητές από τότε -και κάθε χρόνο- μέχρι και σήμερα φέρνει στην επιφάνεια την έκδοση ενός τεύχους 30-35 σελίδων με συνεντεύξεις, άρθρα, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικές κινηματογράφου, ειδήσεις από τη σχολική ζωή αλλά και καλλιτεχνικά τους έργα, μιας και το εξώφυλλο πάντα του περιοδικού είναι ως ένα βαθμό δικό τους δημιούργημα. Το λογότυπο του τίτλου του περιοδικού έχει φιλοτεχνηθεί από ειδική γραφίστρια από το Ηράκλειο που συνεργάστηκε μαζί μας αφιλοκερδώς και καθόρισε από τότε το στίγμα του περιοδικού μας.
Χαρείτε το μαζί μας, δεν θα χάσετε το χρόνο σας. Είμαι σίγουρη.
Γκαγκαδέλη Αικατερίνη – Φυσικός
Διευθύντρια Γυμνασίου Βάμου
(Υπεύθυνες καθηγήτριες: Αρκολάκη Πηνελόπη, Καλαϊτζάκη Ειρήνη)Επίσκεψη στα γραφεία των Χανιώτικων 

νέων

Τις πόρτες τους άνοιξαν σε οκτώ από τους συμμαθητές μας τα γραφεία των Χανιώτικων Νέων, με τον διευθυντή κ. Περάκη να μας ξεδιπλώνει μοναδικά, την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία της χανιώτικης εφημερίδας.
Απαντώντας τις ερωτήσεις μας ο κ. Περάκης μάς ταξίδεψε με τον λόγο του στη διαδρομή που κάνει μία εφημερίδα για να φτάσει στα χέρια μας και να μπορούμε εμείς να μυρίζουμε καθημερινά τη μυρωδιά του φρεσκοτυπωμένου χαρτιού.
Στη συνέχεια μας έδωσε την ευκαιρία να ρίξουμε την ματιά μας, σε εφημερίδες προηγούμενων χρόνων και του προηγούμενου ακόμα αιώνα.
Επίσης είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε κι από κοντά μερικούς από τους ρεπόρτερ της εφημερίδας που φέτος κλείνει τα πενήντα της χρόνια.
Φραγκιαδάκης Μανώλης, Β3


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου