Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ


ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΙΩΤΕΣ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥΣ....

«Στον Τζιτζιφέ ‘χουν μάζωξη, συνάθροιση μεγάλη/ καλωσορίζουν τη χρονιά οι Αποκορωνιώτες,/ αναθυμούνται τα παλιά, χαράσσουνε το μέλλον/ και κόβουνε την πίτα τους…». Μ’ αυτό το νεοριζίτικο ξεκίνησα τον χαιρετισμό μου, ως συντονιστής της εκδήλωσης, που έγινε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, 2 Φεβρουαρίου, από το Κοινωφελές Ιδρυμα “Αγία Σοφία” και τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος, στο “Ριζίτικο” του Τζιτζιφέ. Θεσμός πια η συνεστίαση και η κοπή της βασιλόπιτας του περί ου ο λόγος Ιδρύματος, που ίδρυσε ο εκ Νεροχωρίου ορμώμενος μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, εδώ και τριάντα χρόνια για τη στήριξη του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” που παρέχει αγάπη ελπίδα και στοργή σε 160 περίπου συνανθρώπους μας. Καλώς εβρεθήκαμε, λοιπόν, γι’ άλλη μια χρονιά, με αφορμή την ανατολή της νέας χρονιάς, στον Τζιτζιφέ του ριζίτικου (εννοώ του ριζίτικου τραγουδιού) και στο “Ριζίτικο” (εννοώ τον φιλόξενο χώρο) του Τζιτζιφέ.
Και, βέβαια, σπουδαίο πολιτισμικό γεγονός που καταγράφεται (διορθώνω, χαράσσεται) στη συλλογική αποκορωνιώτικη μνήμη και προστίθεται στον εξ’ αδιανεμήτου πλούτο της και τούτη η μάζωξη. Ξετρουλιαχτοί οι χώροι του “Ριζίτικου”, από Αποκορωνιώτες κατά χωριά και κατά οικογένειες, αλλά και φίλους των. Μια μάζωξη που άρχισε με την απολογιστική ομιλία για την περασμένη χρονιά από τον διευθυντή του Ιδρύματος παπά Μιχάλη Βλαβογιλάκη, συνεχίστηκε με την ευλογία και την κοπή της πίτας από τον και πρόεδρο του Ιδρύματος μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό Παπαγιαννάκη και με χαιρετισμούς απ’ τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη τη βουλευτή Βάλια Βαγιωνάκη και άλλους εκπροσώπους αρχών και φορέων, πριν πάρουν την ευθύνη οι οργανοπαίκτες του Καλλιτεχνικού Παραδοσιακού Μουσικού Συλλόγου “Ο Χαρίλαος”, ο Γιώργης Γαλανάκης με τη λύρα του και ο Βασίλης Μπιχάκης με το λαγούτο του…
Πολυσχιδείς οι δράσεις του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και τη χρονιά που πέρασε. Ειρηναίου Γαλανάκη ρήμασι και έργοις πειθόμενον… Η φράση αυτή στον νου μου, ενώ άκουγα τον παπά Μιχάλη να μας τις θυμίζει επιγραμματικά, να ευχαριστεί εκείνους που βοήθησαν (ειδική η αναφορά που έκανε στο συστεγαζόμενο με το Ιδρυμα Ινστιτούτο Τύπου, στα “Χανιώτικα νέα” και ονομαστικά στον ιδρυτή τους Γιάννη Γαρεδάκη), πριν “σταθεί” στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”. «Είναι ένα από τα πρώτα και από τα καλύτερα στην Ελλάδα και υπηρετεί τον τόπο εδώ και 23 χρόνια», είπε μεταξύ των άλλων, μιλώντας γι’ αυτό για να τονίσει στη συνέχεια: «Είναι συγκινητική η απήχηση που έχει στην τοπική κοινωνία, η οποία το έχει αγκαλιάσει, το τροφοδοτεί και το στηρίζει, όπως και αυτό στηρίζει τους εμπερίστατους ανθρώπους του Αποκόρωνα». Και λίγο πιο κάτω: «Ως άνθρωποι αλλά και ως μέλη της εκκλησίας, δεν θα πρέπει να έχουμε ως στόχο ζωής την επιβίωση, αλλά τη συμβίωση. Ανάμεσά μας έχουμε, δυστυχώς, πολλούς ανθρώπους, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, μοναχικούς γέροντες, εγκαταλελειμμένους, ανήμπορους, πεινασμένους, με ψυχολογικά προβλήματα. Αυτές οι καταστάσεις, όχι μόνο δε μας τιμούν, αλλά στιγματίζουν εμάς και τον πολιτισμό και τη χριστιανική μας ιδιότητα. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα»…
Δήμητρα Ηλιάκη, Λευτέρης Μαρικάκης, Χριστίνα Παρασκευάκη, Νεκταρία Λαγουδάκη και Στέλλα Φουφουδάκη, τα ονόματα των “παιδιών” του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”. Στάθηκε ξεχωριστά σ’ αυτά, εκτός των άλλων, ο παπά Μιχάλης στην ομιλία του, όπως και στον γραμματέα του Ιδρύματος τον Μάρκο τον Σελλιανάκη και στην υπάλληλο του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, τη Μαρία την Κατσουλάκη. Ο Ανδρέας Νικάκης, απ’ το Ινστιτούτο Τύπου, η δική μου προσθήκη. «Χάρη που δε λογίζεται, μηδέ μισθό δεν είναι», έλεγαν οι παλιοί μας.«Ομορφε Αποκόρωνα μαύρα ‘ναι τα στενά σου/ από τσ’ επαναστάσεις σου και τα κινήματά σου». «Ομορφε Αποκόρωνα, ποιός θα σου βρει ψεγάδι/ το φως του ήλιου δεν μπορεί, να πει κανείς σκοτάδι». Οι δύο πρώτες μαντινάδες που τραγούδησε ο Γιώργης ο Γαλάνης όταν ήρθε η σειρά της λύρας και του λαγούτου. Για να συνεχίσει με το “Ξεροστεριανό νερό” το Χαρίλαου: «Το ξεροστεριανό νερό λένε πως έχει αβδέλες/ μα ‘κείνο το παντέξευρο, βγάζ’ όμορφες κοπέλες»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου