Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
ΝΑ ΠΩΣ ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ηταν να μη δω την ανάρτηση που έκανε στη σελίδα της στο Βιβλίο των προσώπων (Φέισμπουκ) η και καλή μου φίλη διευθύντρια του 11ου Δημ. Σχ. Χανίων Μαρία Κληματσάκη, στις 30 Ιανουαρίου, αργά το βράδυ. Για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών την προηγούμενη ημέρα, παραμονή της Χάρης τους στο Σχολείο της ο λόγος… ΘΕΛΩ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ, Μ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, της μήνυσα, συνοδεύοντας τα συγχαρητήρια μου. Σιγά που δε θα ανταποκρινόταν η Μαρία και δεν θα κινητοποιούσε το “εμείς” του Σχολείου της, όπως πολύ καλά ξέρει να το κάνει.
Αμ έπος, αμ έργον, λοιπόν… Κατάπολλα τα ευχαριστώ μου, καλή μου συναδέλφισσα! Και σ’ εσένα και στους συνεργάτες σου και στους μαθητές σας. Ειδικά στη δασκάλα της Β1 τάξης Κατερίνα Δημογεροντάκη και στον και συνεργάτη μου στο 5ο Δημ. Σχ. δάσκαλο της Στ2 τάξης Γιώργο Κανδαράκη που είχε και τον “ρόλο” του φωτογράφου όπως και στους μαθητές τους.
Και του χρόνου με υγεία!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος



[…] Καθοδηγητής της εκδήλωσης,ο αγαπημένος μας παπά Μανόλης, εφημέριος της γραφικής πανέμορφης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία, της δικής μας ενορίας. Ανταποκρίθηκε με περίσσια χαρά στην πρόσκλησή μας, να ευλογήσει την αρτοκλασία και να συνεορτάσομε[…]. Στο πλευρό του και ο ψάλτης του Ναού που έδωσε τη δική του νότα στο τελετουργικό. Παρόντες όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολικού μας συγκροτήματος, το βοηθητικό προσωπικό και όλοι οι μαθητές, από τα προνήπια μέχρι και τα εκτάκια μας, που τίμησαν με τον τρόπο τους τους εορτάζοντες Αγίους των Γραμμάτων. Συγκινητική ήταν η φωνή και η παρουσία των μαθητών που με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της κας Δημογεροντάκη (Β1), παρουσίασαν την Προσωπικότητα και το Εργο των Τριών Ιεραρχών, στέλνοντας μηνύματα σημαντικά και διαχρονικά.
Ο παπά Μανώλης παρέμεινε στο σχολείο μας και μοίρασε τα αρτίδια που μας προμήθευσε ο κ. Νίκος Βλαζάκης μέσω της Σχολικής μας Επιτροπής από τον φούρνο του κ. Μιχαήλ Σταυρουλάκη, στον  Κουμπέ, που έκανε και τον κόπο να μας τα παραδώσει στο σχολικό μας χώρο. […]
(Από την ανάρτηση
της διευθύντριας του Σχολείου Μαρίας Κληματσάκη στη σελίδα της στο βιβλίο των προσώπων)
Την παραμονή της εορτής των Τριών Ιεραρχών ήρθε ο παπά Μανώλης στο σχολείο μας για να ευλογήσει τους άρτους. Κάναμε μια όμορφη γιορτούλα αφιερωμένη σε αυτούς τους σημαντικούς άνδρες .Μάθαμε ότι και οι τρεις ήταν πολύ μορφωμένοι και έγιναν Επίσκοποι. Στον Αγιο Βασίλη είπαν: «Πρέπει να πάρεις αυτό το αξίωμα εσύ που μας φέρνεις λιχουδιές» στον Αγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο είπαν: «Μιλάς τόσο ωραία, σαν να βγαίνει μέλι από το στόμα σου, πρέπει να γίνεις Επίσκοπος». Στο Γρηγόριο το Θεολόγο είπαν: «Πρέπει να γίνεις Επίσκοπος γιατί οι Αρειανοί θα καταστρέψουν τον κόσμο». Μάθαμε επίσης ότι και οι τρεις ήταν πολύ πλούσιοι, αλλά τα χρήματά τους τα έδιναν στους φτωχούς και αυτοί έγιναν ασκητές μοναχοί. Ηταν πολύ ταπεινοί, αγαπούσαν τον Χριστό και προσεύχονταν να είναι όλοι οι άνθρωποι καλά. Εγώ πέρασα πολύ όμορφα σε αυτή τη γιορτή και έφαγα νοστιμότατο άρτο που μου έδωσε ο παπάς.
Κωνσταντίνα Συροκάκη, Β1
Εμένα με εντυπωσίασε η ζωή του Αγίου Βασίλη. Εκανε τόσα πολλά καλά πράγματα, Εδωσε όλα τα λεφτά του σε φτωχά παιδάκια.
Εφτιαξε τη “ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ”, μια μικρή πολιτεία που είχε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία και εργαστήρια για να μαθαίνουν άνδρες και γυναίκες διάφορες δουλειές. Δεν άντεχε να βλέπει τους ανθρώπους να πεινάνε και να βασανίζονται.
Ηθελε να είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι και πιο πολύ τα παιδιά. Από αυτά που έμαθα, τον θαυμάζω και θα μου άρεσε και τώρα οι πλούσιοι άνθρωποι να βοηθούσαν τους φτωχούς και άστεγους.
Αγγελος Κολοβός – Ρουτζάκης, Β1



Ακουγα για γιορτή των Γραμμάτων και δεν καταλάβαινα γιατί λεγόταν έτσι. Τα έμαθα όλα στη γιορτούλα που μας ετοίμασαν οι δασκάλοι μας, στο σχολείο. Όμορφα λόγια μας είπε και ο παπά Μανώλης, που ευλόγησε την αρτοκλασία και τα αρτάκια. Πόσο αγαπούσαν τα παιδιά που τους μοίραζαν γλειφιτζούρια, καραμέλες και άλλα γλυκίσματα!! Είχαν γράψει πολλά βιβλία και επειδή ήταν μορφωμένοι τους είπαν “φωστήρες”. Ηταν τόσο αγαπητοί και οι τρεις που ο Επίσκοπος Ιωάννης αποφάσισε να γιορτάζουν όλοι μαζί στις 30 Ιανουαρίου και μαζί με αυτούς όλοι οι δάσκαλοι και οι μαθητές. Τα αρτάκια είναι σαν δώρο των δασκάλων μας για τη γιορτή τους. Μακάρι να περνούσαμε κάθε γιορτή τόσο όμορφα!!
Λένα Νικήτα, Β1




Είναι και οι τρεις τέλειοι, τους θαυμάζω και τους αγαπώ για την προσφορά τους. Ο Αγιος Βασίλης αγαπούσε πολύ τα παιδιά και έκανε πολύ σημαντικό έργο, αλλά και ο Γρηγόριος ο Νανζιαζινός που ήταν λίγο αυστηρός , υπερασπιζόταν τους Χριστιανούς και δεν άφηνε να πάθουν κακό. Τέλειος άνθρωπος ήταν και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που μίλαγε γλυκά για τον Χριστό και όλοι ήθελαν να τον ακούσουν. Δεν ήθελαν να ζουν με πολλές ανέσεις, γι αυτό έτρωγαν λίγο και δούλευαν πολύ. Οι γονείς τους ήταν υπερήφανοι γι αυτούς και ήταν στο πλευρό τους. Η εκκλησία γιορτάζει κάθε ένα ξεχωριστή ημέρα αλλά και όλους μαζί στις 30 Ιανουαρίου. Γιορτάζουμε εμείς οι μαθητές, αλλά και οι δασκάλοι μας. ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ λοιπόν και του χρόνου.
Σταυρούλα Τερζούδη, Β1


Συνέντευξη με τον ιερέα της ενορίας μας





Την ευχή σας παπά-Μανώλη! Θα θέλαμε να πάρουμε τη γνώμη σας για το αφιέρωμα, που κάνουμε στο σχολείο μας ,για τους Τρείς Ιεράρχες. Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια;
Την ευχή μου παιδιά μου. Ρωτήστε ό,τι θέλετε και εγώ θα σας απαντήσω.
Πώς αισθανθήκατε όταν σας καλέσαμε στο σχολείο μας  για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, εφόσον οι ιερείς δεν έρχονται σε σχολεία παρά μόνο για τον αγιασμό στην αρχή της σχολικής χρονιάς;
Ενιωσα ότι πήγα στο σπίτι μου να δω τα παιδιά μου. Τέτοια μεγάλη χαρά.
Πώς σας φαίνεται που το κράτος αποφάσισε να μην πηγαίνουμε στην εκκλησία την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών; Αυτό πιστεύετε είναι καλό για τη θρησκεία μας;
Είναι λάθος! Και εύχομαι γρήγορα να το διορθώσουν. Είναι ένα τραβηγμένο λάθος.
Τι θα μας προτείνατε να κάνουμε ώστε να έχουμε μια καλή συνεργασία μαζί σας αυτή τη σχολική χρονιά;
Να με καλέσετε στο σχολείο και να έρθω να κάτσω στο θρανίο μαζί σας, να παίζω στο διάλειμμα μαζί σας, να είμαι σαν μαθητής και να συζητήσουμε παρέα. Εχουμε πολλά να πούμε…
-Δε θέλουμε να σας κουράσουμε άλλο. Σας ευχαριστούμε πολύ και ελπίζουμε να βρεθούμε στα θρανία ξανά!!!!
Εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή και τη χαρά που μου δώσατε. Να είστε γερά και να προδεύετε στη ζωή σας
Ευθαλία Σπάρταλη, Ιωάννα Κασφίκη, Ολια Κόρακα, Ερικα Κονταξάκη, ΣΤ2 τάξη







2 σχόλια:

  1. Πάντα καταφέρνεις να μας συγκινείς με την πένα σου!!Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε ευχαριστήσουμε από καρδιάς, που δίνεις τόπο, δάθεση και χρόνο για να ακουστεί η φωνή των παιδιών μας και να σου ευχηθούμε να είσαι γερός, δυνατός, ανθρώπινος ,αλληλέγγυος ...για πολλά χρόνια ακόμη ,ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ προς μίμηση ,για ΟΛΟΥΣ μας.
    Με απέραντη εκτίμηση και αγάπη
    η δασκάλα
    Μαρία Κληματσάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ ευχαριστώ πού μου δίνετε τη χαρά να σας παρακολουθώ να υψώνετε κάθε μέρα την σημαία της Δασκαλοσύνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή