Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο Φίλιππος ο Β’, πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παίζει σκάκι στην παραλία του Πλαταμώνα με τον Ιωάννη Καποδίστρια. Είναι εκνευρισμένος, γιατί ο πρώτος πρωθυπουργός της νεότερης Ελλάδας του παίρνει συνέχεια τις παρτίδες. Οργισμένος, σηκώνεται, πετάει το σκάκι στη θάλασσα και καβάλα στο άλογό του τρέχει προς τη Θεσσαλονίκη. Ο Καποδίστριας δεν πιστεύει στα μάτια του. Ζητάει δυο ασπιρίνες απ’ τον σερβιτόρο. Υστερα, καβάλα κι αυτός σ’ ένα γαϊδουράκι, ξεκίνησε για το Ναύπλιο με τη συνοδεία του. Πίσω του ακολουθούσαν ακόμη τρεις σωματοφύλακες πάνω σ’ ένα δίτροχο αμάξι, που το έσερναν δυο μουλάρια. Είχαν διανύσει πορεία δύο χιλιομέτρων κι ένα πολεμικό αεροπλάνο F17 ξέσχισε τους αιθέρες, πετώντας από πάνω τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ο Καποδίστριας συνεννοήθηκε με τον πιλότο, χρησιμοποιώντας επιδέξια το φορητό του ασύρματο τηλέφωνο. “Κύριε πρωθυπουργέ, σας ζητάει επειγόντως ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Μέττερνιχ. Πρέπει, λέει, αύριο το πρωί να συναντηθείτε στον πλάτανο της Ερμιόνης, κοντά στο Ναύπλιο”. “Πείτε του, ότι το ραντεβού ακυρώνεται. Θα συναντηθούμε σε δέκα μέρες στην αριστερή όχθη του Δούναβη, ξέρει αυτός, ώρα δώδεκα το μεσημέρι. Θα μιλήσουμε για την καταστροφή των Ψαρών και την πολιορκία του Μεσολογγίου. Να έχει μαζί του και μερικά μπουκάλια μπύρα”». Μια απ’ τις ιστορίες του βιβλίου “50+4 κραυγές” του Λευτέρη Φύτρα (εκδ. “ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ”, 2006). “Ραντεβού στον Δούναβη” ο τίτλος της.
«Οι στίχοι μου έχουν το νόημα που τους δίνει ο καθένας. Αυτό που τους δίνω εγώ ταιριάζει μόνο σ’ εμένα κι έτσι δεν έρχεται σ’ αντίθεση με κανένα». Αυτή την απάντηση έδωσε ο διάσημος Γάλλος ποιητής Pol Vallery στον Allain, όταν τον ρώτησε αν η ερμηνεία που έδωσε στο ποίημά του “Air de semiramis” είναι σωστή. Με βάση αυτή δεν χρειάζεται να μας πει ο συγγραφέας, ο Λευτέρης Φύτρας τι ακριβώς εννοεί στην εν λόγω ιστορία του, όπως άλλωστε και στις άλλες 53 του βιβλίου του. Αυτά που εμείς καταλάβαμε, όπως τα καταλάβαμε, αυτά θέλει να μας πει. Ο καθένας και οι ερμηνείες του. Δεν ισχύει μόνο για την ποίηση η απάντηση του Vallery στον Allain…
Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα Ελληνας… Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μοναδικός, εκτός των άλλων, και σε κινήσεις στρατηγικής, αλλά και τακτικής. Ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν τα έχανε στις όποιες δυσκολίες και αναλάμβανε τις ευθύνες του… Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήξερε να υπαγορεύει τους όρους του παιχνιδιού… Ο Ιωάννης Καποδίστριας κανόνιζε με τον καλύτερο τρόπο τα “ραντεβού” του με την Ιστορία… Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξης… Κάποιες απ’ τις σημειώσεις μου, ενώ διάβαζα την “κραυγή” του Λευτέρη Φύτρα για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας, την Κυριακή των εκλογών, λίγο πριν πάω να ψηφίσω. Εχοντας διαρκώς στον νου μου αυτά που είπε αρνούμενος τον μισθό του κυβερνήτου: «Εφ’ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματά μου αρκούν διά να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν».
«Ραντεβού με την Ιστορία» είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές του 1981, τις πρώτες εκλογές που κέρδισε, ο και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Ραντεβού με την Ιστορία έχει, σε τελευταία ανάλυση, ο οποιοσδήποτε νέος κυβερνήτης, η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει την εξουσία… Αρχή άνδρα (και Κυβέρνηση) δείκνυσι! Στην Ιστορία πάντα ο τελικός λόγος…
Η αλληλογραφία μας
Αυγερινό Ανδρέου, δικηγόρο, πρώην πρόεδρο της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, εκδότη του λογοτεχνικού περιοδικού “Αντιστροφές: Πάντα “εν λόγω ελληνικώ” οι “αντιστροφές” σου φίλε! Με αφορμή την κυκλοφορία του με αρ. 24 τεύχους των (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος 2019) η ευχή μου. Πάντα “Ωραίος ως Ελληνας”, στη διακονία της ανάδειξης της σύγχρονης λογοτεχνίας μας και ιδιαίτερα της νεοελληνικής ποίησης. Που δεν λησμονεί για να χρησιμοποιήσω στίχους του άγνωστου σ’ εμένα ποιητή Παναγιώτη Τσουτάκου ότι ποίηση είναι και το Πυθαγόρειο “Αριστου ύδωρ” για τον καθαρισμό της ψυχής από τους ρύπους.
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 9.7.2019)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου