Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΑΚΙΑΝΟΥ 
ΕΦΗΒΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ... ΜΕ ΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ Μ' ΟΝΕΙΡΟ





Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
“Eφηβοι εν δράσει”, ο τίτλος μιας ετήσιας έκδοσης, ενός υπέροχου περιοδικού 44, ιδιαίτερα επιμελημένων, μεγάλου σχήματος, σελίδων που κυκλοφόρησε με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2018-19, το Γενικό Λύκειο Αλικιανού. Eφηβοι… “με λογισμό και μ’ “όνειρο”, συμπληρώνω, για να θυμηθώ τον Ποιητή. Eφηβοι, που έχουν την τύχη να τους εμπνέουν Ωραίοι Δάσκαλοι, όπως οι φιλόλογοι Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, Ελένη Θεοδωράκη και Σοφία Μαλαθράκη και ο, σε ρόλο και ταχυδρόμου, πληροφορικός Κυριάκος Κουμάκης, που έχουν την ευθύνη του περί ου ο λόγος περιοδικού, δείγματα του οποίου φιλοξενούνται στον σημερινό Παιδότοπο. Από καρδιάς τα συγχαρητήριά μου, όπως και η ευχή μου, άλλωστε, για καλή συνέχεια!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

  • Εισαγωγικό σημείωμα







Εμείς, μια μικρή ομάδα μαθητών του Γενικού Λυκείου Αλικιανού, με  διάθεση για δημιουργικότητα και συνεργασία αποφασίσαμε να εκδώσουμε το δικό μας περιοδικό, ένα μαθητικό περιοδικό, στο οποίο καταγράψαμε τις σκέψεις μας, τους προβληματισμούς μας πάνω σε θέματα που αφορούν την ηλικία και τα ενδιαφέροντά μας. Σε αυτό το περιοδικό συμπεριλάβαμε και τις δράσεις του σχολείου μας, που μας γέμισαν πλούσιες εμπειρίες, χρήσιμα βιώματα, όμορφες αναμνήσεις που θα ''κουβαλάμε'' παντοτινά στην καρδιά και την σκέψη μας. Κι όλα αυτά θελήσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας και να μας γνωρίσετε καλύτερα! Ελπίζουμε ότι θα μας κρίνετε με επιείκεια αλλά και αυστηρότητα μαζί για να μπορέσουμε να γίνουμε ακόμα καλύτεροι σε επόμενες εκδόσεις!!
         Τέλος απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή του σχολείου μας , κύριο Μαυρογένη Ιωάννη, που πρόθυμα στηρίζει τέτοιες εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και τους ευγενικούς χορηγούς μας, που στήριξαν οικονομικά την προσπάθειά μας!

    Η συντακτική ομάδα                                         
ΚΕΚΕΡΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ,
ΛΙΤΣΙ
ΣΑΡΑ
ΜΑΝΤΩΝΑΝΑΚΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ -ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ
ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ
ΜΑΡΙΑ
ΜΠΑΧΑ
ΛΕΝΤΙΑΝ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
ΑΝΤΩΝΙΑ
ΠΑΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
ΦΑΝΟΥΡΙΑ
ΠΑΠΙΛΑΡΗ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΣΑΡΙΝΑΚΗ
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ
ΣΤΑΦΥΛΑΡΑΚΗ
ΙΩΑΝΝΑ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
ΜΑΡΙΟΣ -ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΤΖΑΤΖΙΜΑΚΗ
ΕΥΤΥΧΙΑ
ΦΥΤΟΥΡΑΚΗ
ΕΙΡΗΝΗ
ΧΙΝΤΡΕΪ
ΕΛΕΖ

Με μια ματιά…






Δράσεις του Σχολείου μας (σελ. 3)
Γέφυρα Κερίτη (σελ. 19)
Εμπειρίες από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Αλικιανού (σελ. 22)
Συναισθηματική Νοημοσύνη (σελ.24)
Πύργος Da Molin (σελ.25)
Άγχος και Πανελλαδικές(σελ. 28)
Συμβουλές και οφέλη Γυμναστικής και σωστής Διατροφής (σελ.29)
Αλκοόλ και Έφηβοι (σελ.30)
Διατροφή και Νέοι (σελ. 31)
Συμβουλές για Μακιγιάζ (σελ.33)
Συνέντευξη με έναν Κρητικό μουσικό(σελ.33)
Οι μαντιναδολόγοι του σχολείου μας(σελ.34)
Κρητική Διατροφή και όχι μόνο(σελ.35)
Τα πιο παράξενα αθλήματα (σελ.38)
Ώρα για παιχνίδι(σελ. 40)
Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστή από την Περιφέρεια Κρήτης στο Γενικό Λύκειο Αλικιανού

Οι μαθητές της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου   Κοκοτσάκη Ανδρονίκης, συμμετείχαν στον διαγωνισμό δημοσιογραφικών δεξιοτήτων που διοργάνωσε την περσινή σχολική χρονιά η εφημερίδα ΧΑΝΙΏΤΙΚΑ ΝΈΑ. Τότε ο περιφερειάρχης Κρήτης, που παραβρέθηκε στην απονομή των βραβείων, υποσχέθηκε σε όλα τα σχολεία που συμμετείχαν έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή . Σήμερα 25 Ιανουαρίου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τυπογραφίας ο κύριος Αρναουτάκης παρέδωσε στα σχολεία από ένα Η/Υ! Το σχολείο μας συμμετείχε στον εν λόγω διαγωνισμό με συνέντευξη υπό τον τίτλο: Το κοινωνικό ιατρείο φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων έξι χρόνια δίνει μήνυμα προσφοράς και αλληλεγγύης!
Ευχαριστούμε τα Χανιώτικα Νέα για την δυνατότητα που δίνουν στους μαθητές της πόλης μας να γίνουν δημοσιογράφοι έστω και για λίγο καταγράφοντας, ερευνώντας, διασταυρώνοντας σημαντικά θέματα της πόλης μας!

Επίσκεψη μαθητών του Λυκείου Αλικιανού στην Γερμανία








Ομάδα μαθητών και καθηγητών του Γενικού Λύκειο Αλικιανού Χανίων στα πλαίσια του προγράμματος eTwinning με τίτλο “Hey students: Teach2Learn <=> Learn2Teach”  που υλοποιήθηκε για τη σχολική περιόδο 2017 βραβεύτηκε με Εθνική και Ευρωπαϊκή ετικέτα ποιότητας.


Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή μαθητών με το σχολείο Jungmannschule της πόλης Eckernforde της Γερμανίας με ταυτόχρονη επίσκεψη στο Αμβούργο από 23-28 Νοεβρίου 2018. Στη δράση αυτή συμμετείχαν οι μαθητές Γ. Κοτοβού, Μ. Κούσι, Ρ. Λαδοπούλου και Α. Παπανίκου καθώς και οι καθηγητές Ι. Νικολάου και Σ. Σταυγιαννουδάκης.

Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε Γερμανικές οικογένειες , ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της Βόρειας Γερμανίας, γεύτηκαν τοπικά προϊόντα, παρακολούθησαν μαθήματα και γνώρισαν τον τρόπο λειτουργίας των Γερμανικών σχολείων.


Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος των καθηγητών του Γενικού Λυκείου Αλικιανού με ανακοίνωση του, ευχαριστεί θερμά για την ευγενική χορηγία μέρους των εξόδων για το ταξίδι αυτό το Δήμο Πλατανιά, την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τις ενορίες και τα εκκλησιαστικά συμβούλια των χωριών Αλικιανού, Βατολάκου, Αγιάς, Μεσκλών, Καράνου, Σκινέ, Φουρνέ, Κουφού, Πρασέ, Λάκκων και Σέμπρωνα της Πέμπτης Αρχιερατικής Περιφέρειας, καθώς και το φαρμακείο του Αικιανού που αναγνωρίζοντας τη διάκριση των μαθητών και των καθηγητών τους, συνέβαλλαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΚΕΡΙΤΗ (Απόσπασμα)





Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 3.00 μ.μ. η γέφυρα του Κερίτη καταρρέει μπροστά στα έντρομα μάτια των κατοίκων της περιοχής, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς».. Η γέφυρα που για περίπου 110  χρόνια ήταν αναπόσπαστο  κομμάτι της ζωής του Αλικιανού  και της περιοχής των Μουσούρων , παρασύρθηκε από τον ποταμό και το μεγαλύτερο τμήμα της κατέρρευσε , στερώντας από τους κατοίκους τη βασική πρόσβαση τους σε ευρύτερες περιοχές του νομού Χανίων. 

Η γέφυρα του Κερίτη άρχισε να κατασκευάζεται το 1908 κατά την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας και  αποτέλεσε ένα από τα βασικά έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών,  μετά την μακροχρόνια Οθωμανική αδιαφορία και εγκατάλειψη. Χτίστηκε από τους κατοίκους του Αλικιανού το 1908, προκειμένου να συνδέει τους πεδινούς οικισμούς και τις γειτονιές του χωριού.  Ολοκληρώθηκε το 1911 και εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. 
Είναι πετρόκτιστη, τρίτοξη και αρκετά επιβλητική. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Χρήστο Τσολίνα και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Λογοθέτη από τα Κύθηρα, (γαμπρό της Αλικιανιώτικης Οικογένειας Κατζουρού),με την εργασία των κατοίκων του Αλικιανού και των γύρω χωριών. Η γέφυρα με τα τρία ευμεγέθη τόξα κατασκευάσθηκε με κυβοπλίνθους (νταμαρόπετρες) και λαξευτό πωρόλιθο. Είναι επηρεασμένη τόσο  από ανάλογα έργα της Γαλλικής σχολής όσο και από την τοπική παράδοση  που έχει τις αρχές της στα χρόνια της Βενετοκρατίας, ενώ δε λείπουν και νεοκλασικές επιδράσεις .
Από το 2009 με υπουργική απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο διατηρητέο μνημείο ιστορικής κληρονομίας «γιατί αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικού τεχνικούέργου των αρχών του 20ου αιώνα, που συνδυάζει άριστη γνώση της τεχνικής κατασκευών και υψηλή αισθητική αντίληψη». 
Από την κατάρρευση της γέφυρας διασώθηκε μόνο το ένα τόξο και επιθυμία των κατοίκων είναι η  στήριξη των τμημάτων που σώθηκαν και η αποκατάσταση της γέφυρας στην αρχική της μορφή. [..] 

Χανιώτικα νέα (Σἀββατο, 27.2019)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου