Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

" Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο». Η φράση αυτή του Ντοστογιέφσκι, από το στόμα του πρίγκιπα Μίσκιν, στον νου μου, ενώ παρακολουθούσα το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, 11 Νοεμβρίου, στο Ιστορικό Καφέ “Κήπος” της πόλης μας το μουσικό – ποιητικό πρόγραμμα “Οταν οι νότες αγκαλιάζουν τη μουσική”, που παρουσίασαν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο συνθέτης – ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος, με τη συμμετοχή του Γιώργου Σαλτάρη στο πιάνο, του Βασίλη Παυλίδη στο μπουζούκι και της Ανθής Βαφειάδη, του Σταύρου Ψαρουδάκη και της Φρόσως Κουσεβάκη στο τραγούδι. Με το που άρχισε, μέχρι τέλους κι ακόμα παραπέρα. Για την ομορφιά της ποίησης και την ομορφιά της μουσικής, ο λόγος. Για την ομορφιά της ποιοτικής ποίησης όταν γίνεται τραγούδι ποιότητας και τη “διαλαλεί” το κοινό συγκεκριμένα. Οπως “παρουσιάστηκε” ενώπιόν μας, σε όλους μαζί και στον καθένα μας χωριστά. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν εμφανίζεται και σε άλλες περιπτώσεις με διάφορες μορφές…
Ανοίγω παρένθεση. Συμβόλαιο διαρκείας με την ποιότητα έχουν ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Πασχάλης Τόνιος. Ως ηθοποιός και τραγουδιστής ο πρώτος, και ως συνθέτης και τραγουδιστής ο δεύτερος. “Οπερ έδει δείξαι”, όμως στο “Καφέ Κήπος”, ο υπεύθυνος του οποίου ο πάντα επίσης ωραίος Βασίλης Σταθάκης, είναι κι αυτός της ποιότητας εραστής. “Καρατσεκαρισμένο”, όπως θα ‘λεγε και η αξέχαστη Μαλβίνα, και πανθομολογούμενο απ’ όλους τους Χανιώτες και τους επισκέπτες του μοναδικού στο είδος του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ όλον τον κόσμο… βασιλείου του Βασίλη. Κλείνω την παρένθεση.
«Δεν θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά,/ να μου δοθεί ετούτη η χάρη./ Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές/ που σιγά-σιγά βουλιάζει/ και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ/ που φαγώθηκε απ’ τα μαλάματα το πρόσωπό της». Με στίχους του Γιώργου Σεφέρη, μελοποιημένους απ’ τον Πασχάλη Τόνιο, άρχισε να μας ταξιδεύει σαν καλός καπετάνιος στη θάλασσα της ομορφιάς ο Γρηγόρης Βαλτινός. Η ποιότητα είναι απλή και μας οδηγεί στην ομορφιά, ξεκάθαρο το μήνυμα. Ξεκινώντας απ’ την “Ομορφη πόλη” του Γιάννη και του Μίκη Θεοδωράκη, έχοντας συντροφιά το “Ασπρο περιστέρι” του Μάνου Χατζηδάκη, ανάβοντας “Κερί” στη μνήμη του Γιάννη Σπανού, ακούγοντας την “Ιστορία του Κεμάλ”, όπως την έγραφε ο Νίκος Γκάτσος, τραγουδώντας την “Μπαλάντα του κυρ Μέντιου” του Κώστα Βάρναλη… Τι να πρωτοθυμηθώ απ’ αυτήν την μουσικοποιητική πανδαισία, απ’ αυτήν την “παρέλαση” των ποιητών, των μουσικοσυνθετών και των τραγουδιστών, κάνοντας κάπου ενδιάμεσα στάση στον “σατιρικό” και προφητικό Γεώργιο Σουρή! “Ομορφη πόλη, φωνές μουσικές”, σ’ έναν πανέμορφο, με πολύ μεράκι διαμορφωμένο χώρο, τόσο κατάμεστο από κόσμο, που δεν χωρούσε, που λέει ο λόγος, ούτε καρφίτσα… “Χρώματα κι αρώματα”, αντανακλάσεις της ομορφιάς, πτυχές του πολιτισμού μας, κατόψεις της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, όψεις ζωής. Κόντρα σ’ όλα αυτά που μας πληγώνουν, «σ’ αυτόν τον κόσμο τον καλό τον χιλιομπαλωμένο”…
«Μη στεναχωρεθείς ποτέ αν κουζουλό σε πούνε/ τα όνειρα των γνωστικών οι κουζουλοί τα ζούνε». Αυτή τη μαντινάδα ζήτησε ο Βασίλης Σταθάκης να χαραχθεί στο παραδοσιακό κρητικό μαχαίρι που χάρισε στον Γρηγόρη Βαλτινό. Τον εκφράζει, είπε, όταν ήρθε η ώρα να του το προσφέρει. Είναι και θέμα κουζουλάδας η ομορφιά, που όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι θα σώσει τον κόσμο, έγραψα στο μπλοκάκι μου, ακούγοντάς την…
'ΣΟΥΡΗΣ Ο ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΣ"

«Ποιος είδε κράτος λιγοστό/ σ’ όλη τη γη μοναδικό,/ εκατό να εξοδεύει/ και πενήντα να μαζεύει;// Να τρέφει όλους τους αργούς,/ να ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,/ ταμείο δίχως χρήματα/ και δόξης τόσα μνήματα// Να ‘χει κλητήρες για φρουρά/ και να σε κλέβουν φανερά/ κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε/ τον κλέφτη να γυρεύουνε;» Οι πρώτες τρεις στροφές του ενός απ’ τα 100 περίπου ποιήματα του Γεωργίου Σουρή, που μελοποίησε με αφορμή τα 100 χρόνια απ’ τον θάνατό του, ο Πασχάλης Τόνιος κι ένα απ’ τα 5 που ακούστηκαν στην μουσικοποιητική βραδιά της Δευτέρας στο “Καφέ Κήπος” Χανίων, να το τραγουδά ο Γρηγόρης Βαλτινός.


”Σουρής ο σατιρικός, ο προφητικός”… Τα λέει όλα στον τίτλο του έργου του για τον “Αριστοφανικό” ποιητή, που παρουσιάστηκε στις 18 του Φλεβάρη στο θέατρο “Παλλάς” από μια πολυμελή ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών και ερμηνευτών σε σκηνοθεσία του Μεγακλή Βιντιάδη, ο Πασχάλης Τόνιος. Πάντα επίκαιρος ο κορυφαίος νεοέλληνας σατιρικός ποιητής, που, ειρήσθω εν παρόδω, προτάθηκε πέντε φορές για βραβείο Νόμπελ.
Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 15.11, 2019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου