Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΠΡΙΝ ΑΠΟ 9 ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΝ ΧΘΕΣ

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ






Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ μεθύσι/ μ’ έζησε και θα με ζήσει/ θέλω να ’χω και εξουσία/ πήτε τήνε και μανία.../ Να με ιδεί εξουσιαστή/ η πατρίδα κι ας χαθεί!/ Λυτρωτή της να με κράξει/ και, στο διάολο, ας βουλιάξει!/ Εμέ η δόξα μου να ζήσει/ και το έθνος ας ψοφήσει!'.

ΕΝΤΑΞΕΙ τις εθνικές εκλογές της εποχής του είχε υπόψη του ο Ανδρέας Λασκαράτος, όταν τα τέλη του 19ου αιώνα έγραφε αυτούς τους στίχους. Εν τινί μέτρω πάντως, θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι ισχύουν και για όλες τις εκλογές -και των αυριανών περιφερειακών και δημοτικών συμπεριλαμβανομένων. 'Εν τινί μέτρω', προσέξτε το αυτό, για να μην κατηγορηθώ ότι όλους και όλα τα ισοπεδώνω.

'ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ οι Εσκιμώοι αλιείς, όλοι οι Αραβες ιππείς, και όλοι οι αρχαίοι Πάρθοι τοξόται, ούτως και όλοι οι σημερινοί Ελληνες είναι πολιτευταί, όλοι ψηφοθήραι, όλοι κομματάρχαι και εκ τούτου και κάπως ρήτορες εξ’ ενάγκης'.

Ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ροΐδης, στα τέλη του 19ου αιώνα, επίσης, έγραψε τα παραπάνω. Απ’ το ίδιο πνεύμα, όπως και ο Κεφαλονίτης, αυτός ένας Συριανός.., ελαυνόμενος.

ΩΣΤΟΣΟ ο Γεώργιος Σουρής, επέμενε να φωνάζει: 'Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια/ κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια/ ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί/ ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή'. Ο κλέψας, του κλέψαντος, τω κλέψαντι, τον κλέψαντα. Από την Ονομαστική μέχρι την Αιτιατική. Η Κλητική ανήκει στον αξέχαστο Ντίνο Ηλιόπουλο. Κλέφτες! Κλέφτες!

Ν’ ΑΡΧΙΣΩ με την ευχή 'Καλό Βόλι', αμέσως μετά το καλημέρα, σκεφτόμουν, φίλες και φίλοι, να όμως που άλλα... κνισάρισε παραπάνω η κνισάρα! Συμβαίνουν, το έχω ξαναγράψει, αυτά! Ας σας ευχηθώ, λοιπόν 'καλό βόλι', καλή ψήφο, δηλαδή, έστω και στο 6ο 'πεταχτό' -κι ας πάμε παρακάτω!

ΑΣ ΠΑΜΕ χαλαρά να μάθουμε, για παράδειγμα, τι θα ψηφίσει ο μαντιναδολόγος μας, ο Ηλίας ο Σταματάκης, που όπως θυμάστε την είχε κάνει 'γυριστή', με μια άλλη μαντινάδα του προ ημερών. Αμ δε! 'Ρωτούνε και ξαναρωτούν, εγώ ποιους θα ψηφίσω/ το μυστικό μου δεν θα πω στην έγνοια θα τσ’ αφήσω', γράφει σε μια άλλη μαντινάδα που μου έστειλε.

'ΓΥΡΙΣΤΗ' δια της μαντινάδας, ο άψε - σβήσε μαντιναδολόγος μας (ή το ’χεις ή δεν το ’χεις) Ηλίας Σταματάκης, 'στριφογυριστή', εσύ Βαγγέλη, με το ατάκα και επί τόπου δικό σου 'πολιτικοδιοικητικό' πεταχτό'. (ή το ’χεις ή δεν το ’χεις το 'πεταχτό')... Το σχόλιο που έκανε στον 'τοίχο' μου, στο φέισμπουκ, όπου αναρτώ τα 'πεταχτά' (23 Οκτ.), η και καλή φίλη εκλεκτή συνεργάτις της εφημερίδας μας Νανώ Κουτσάκη - Σπανουδάκη.

ΣΤΡΙΦΟΓΥΡΙΣΤΗ... ξεστριφογυριστή, Νανώ, όλοι ή σχεδόν όλοι, μπορούν και διαβάζουν πίσω από τις γραμμές. Και τα γραπτά μένουν...

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ των Θερμοπυλών ο βασιλιάς της Σπάρτης, Λεωνίδας, είπε στους στρατιώτες του: 'Ελάτε να προγευματίσουμε καλά γιατί το κανονικό γεύμα θα το πάρουμε στο βασίλειο του Αδη.

[...] Οι Ελληνες, ήταν κι αυτοί ενάρετοι/ Μα οι Ελληνες δεν ήτανε αθώοι/ Σκοτώσαν, λόγου χάρη, τον Σωκράτη./ Βέβαια είναι δύσκολο να κρίνουμε/ Δεν ήμασταν παρόντες./ Πάντως το ασφαλέστερο, σε τέτοιες περιπτώσεις/ Είναι να μην αποκριθείς/ Να βρεις μια υπεκφυγή/ Αν πάλι δε σου βρίσκεται καμιά/ Στο κάτω κάτω της γραφής, μπορείς ν’ αυτοκτονήσεις.
Από το ποίημα 'Με γεμάτα χέρια' του Γάλλου ποιητή Μπορίς Βιάν
(Μετάφρ.: Αντώνης Φωστιέρης - Θανάσης Νιάρχος)

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου