Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΧΟΡΤΑ... ΦΥΓΑΜΕ! 



Η αβρωνιά, ο αγόγλωσσος, η αγριαγκινάρα, το αγριοσπάνακο, το αγριόβλητο, η αγριόβρουβα, το αγριοκάρδαμο, το αγριολάχανο, ο αγριομαϊντανός, το αγριόπρασο, το αγριοσέλινο, ο ακουρνόποδος, το αμάραντο, ο ασκορδούλακας, ο άσπρος ασκορδούλακας, ο ασκόλυμπρος, η βρούβα, η βυζιά, η γαλατσίδα, ο γέροντας, η γλυστρίδα, η κάππαρη, η καυκαλήθρα, η κλουβίδα, το κοκκινογούλι, η κουτσουνάδα, ο κρίταμος, το λά(μ)παθο, ο λειβαδίτης, το μάραθο, το μελισσόχορτο, η μολόχα, η ξυνίδα, το πεντάνευρο, το περδικούλι, το πετρομάρουλο, η πετροφιλιά, ο πηγουνίτης, η πικρόβρουβα, το πικροράδικο, το πιρουνάκι, το ραδίκι (ροδίκιο), το σπ(φ)αράγγι, το σταμναγκάθι, η σταρίδα, ο σταφυλίνακας, το στριφτούλι, ο στύφνος, το τσιχλάντερο, η τσουκνίδα, ο τσόχος, η φτέρη, ο (α)χάτζηκας, το χηνοπόδι. Τα βρώσιμα άγρια χόρτα της Κισάμου (60 τον αριθμό) όπως αλφαβητικά τα παραθέτει στο ομότιτλο βιβλίο του ο και γνωστός ανά το πανελλήνιο αλλά και διεθνώς Κισσαμίτης γεωπόνος – συγγραφέας Κων/νος Στ. Χαρτζουλάκης. Στο μοναδικό στο είδος του βιβλίο – λεύκωμα, 72 σελίδων, απ’ τις εκδόσεις “Πυξίδα της Πόλης” του φίλου μου του Μαθιού Φραντζεσκάκη. Άξιον εστί το τόλμημα! Και του συγγραφέα και του εκδότη…

«Η ιδέα της καταγραφής των άγριων βρώσιμων χόρτων, απορρέει και από τα προσωπικά βιώματα της ανατροφής μου στην Κίσαμο. Ιδιαίτερα τις “βόλτες” στα χέρσα χωράφια, τους ελαιώνες και τις πλαγιές της “Κουνουπίτσας”», γράφει μεταξύ των άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου του ο συγγραφέας που “πονεί” ιδιαίτερα όπως είναι φυσικό και επόμενο, τον τόπο που τον γέννησε και τον σημάδεψε. Ανθός και καρπός αυτού του “πόνου” το περί ου ο λόγος βιβλίο, που δεν το συζητώ ότι πρέπει να μπει στις βιβλιοθήκες, όλων των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κρήτης κι όχι μόνο της Κισσάμου. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα τα φυτά που περιγράφονται «δεν υπάρχουν μόνο στην Κίσσαμο, αλλά συναντώνται σε όλη την Κρήτη και πιθανόν σε πολλές περιοχές της πατρίδα μας», όπως γράφει και ο συγγραφέας. Βεβαίως για να χρησιμοποιείται σε προγράμματα τοπικής φυσικής ιστορίας. Δεν αποπαίδισε, δόξα τω Θεώ, ο Κλάδος των Δασκάλων απ’ αυτούς που μπορούν να τα υποστηρίξουν.

Πάμε για χόρτα… Σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο το ρήμα και σε πληθυντικό αριθμό το ουσιαστικό Φύγαμε! Πάντα Ωραίος ως Έλληνας γεωπόνος αλλά και ως γεωπόνος Έλληνας, Κώστα Χαρτζουλάκη!

ΚΟΡΩΝΟΪΚΑ .. ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ



Στο άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και ειδικότερα στο self test στέκεται με τις σημερινές της μαντινάδες η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη: «Οι δάσκαλοι κι οι μαθητές πριν πάνε στο σχολείο/ το σέλφι τεστ θα πάρουνε από το φαρμακείο», μας λέει στην πρώτη. «Αυτό το τεστ απόδειξη, πως όλα είν’ εντάξει/ χωρίς αυτό δεν μπαίνουνε οι μαθητές στην τάξη», συνεχίζει στη δεύτερη. «Αρνητικοί στον κορωνιό, μακάρι να ‘στε όλοι/ να μην υπάρχουν κρούσματα στην όμορφή μας πόλη», κλείνει στην τρίτη. Να ‘ρθει γρήγορα αυτή η μέρα, η ευχή όλων μας, Νεκταρία!

Η αντίστροφη μέτρηση για το “άνοιγμα” του τουρισμού, μετά το άνοιγμα των σχολείων, μέτρησε χθες και την τελευταία μέρα της. Χαμόγελα από σήμερα!  Να βλέπω τουρίστες να κατεβαίνουν τις σκάλες των αεροπλάνων… Να βλέπω τουρίστες να λιάζονται στις ανά την Ελλάδα παραλίες…

Ωστόσο τα “Κορωνοϊκά… στα πεταχτά” συνεχίζονται. “Χόρτ’ αγά”, όπως έλεγαν και οι παλιοί μας. Εκεί που λες τον νικήσαμε τον… άτιμο, να τον μπροστά μας!

«Έχουμε πολύ ταξιδέψει. Το σώμα σου κι εγώ/ έχουμε κολλήσει/ και οι δυο κορωνοϊό,/ τώρα και τα δυο μπορούν να φταρνιστούν.// Το σώμα μου κι εγώ/ έχουμε νοσήσει/ από το σώμα σου/ που ποτέ σου δεν προστάτεψες.// Δεν έχεις μάσκα τώρα/ τι ζητάς ανάμεσα σε μένα και στο σώμα μου». Έτσι μάς λέει ο Σπύρος Κυριάκης (http:\\provocateur.gr) θα έγραφε το ποίημα “Το σώμα μου κι εγώ” ο Γιάννης Βαρβέρης, αν ζούσε επί κορωνοϊού.

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 14 Μαίου 2021)

https://www.haniotika-nea.gr/pame-gia-chorta-fygame/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου