Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΕΔΩ 21ος ΑΙΩΝΑΣ 


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Η περίοδος της πανδημίας που σταδιακά φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της, όποτε κι αν έρθει αυτό, μας δίδαξε πάρα πολλά κατά τη διάρκειά της!

Ο καθένας με τον τρόπο του βίωσε σίγουρα διαφορετικά αυτήν τη δύσκολη περίοδο, ωστόσο… είμαστε ακόμη εδώ για να αντιμετωπίζουμε και να αντιμετωπίσουμε τις νέες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω Covid-19!

Mία πρώτη γενική διαπίστωση είναι πως δεν ωφελούν τα πισωγυρίσματα!

Υπό την έννοια ότι, η ροή των γεγονότων, γεγονότα που η ανθρωπότητα πια αντιμετωπίζει από κοινού, πρέπει να μας κάνουν σοφότερους!

Η συγκεκριμένη πανδημία ανέδειξε μία σειρά θεμάτων· εξάλλου ιδιαίτερα εμείς εδώ στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, είδαμε να ξεφυτρώνουν αίφνης διάφορα “φρούτα” που άλλα μας εντυπωσίασαν, άλλα τα δοκιμάσαμε και φτύσαμε τα κουκούτσια τους, άλλα μας γοήτευαν με την όψη τους αλλά από ουσία μας απογοήτευσαν!

Όμως πλέον στις μέρες μας, της σύγχρονης αυτής εποχής που διανύουμε, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε άκρως επιλεκτικοί στο τι “παίρνουμε και τι αφήνουμε”, έχουμε τη δυνατότητα να σκανάρουμε πολύ γρήγορα τα φαινόμενα.

Ζώντας εξάλλου -τουλάχιστον ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από εμάς- σε δύο “παράλληλα σύμπαντα”, αυτό του διά ζώσης βίου και το άλλο του εικονικού – ψηφιακού, πολύ πιο εύκολα(;) καταννοούμε τα διαφαιννόμενα από τις προσλαμβάνουσες εμπειρίες(!!) μας!

Τούτος ο νέος και σύγχρονος τρόπος “ζωής” που είναι ακόμη εν τη γενέσει του, μας κάνει να είμαστε συνεχώς επιφυλακτικοί απέναντι σε αυτά που μας… καθορίζει!

Κι έχει πια πολύ καλά διαφανεί π.χ. ότι ο καθένας μας(;) μπορεί να διαβλέπει την πραγματική υπόσταση των ανθρώπων με τους οποίους επικοινωνεί, μπορεί να κάνει πολύ καλή ανάγνωση του χαρακτήρα και των χαρακτηριστικών τους και τελικά να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις πράξεις και τα λόγια τους!

Ακόμη, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, καθένας μας μπορεί να δει με αποδεικτικά στοιχεία “χειροπιαστά” κατά πόσον οι άνθρωποι του… όποιου περιβάλλοντός του είναι αυτοί που ταιριάζουν λίγο, πολύ ή καθόλου στη δική του νεοπραγματικότητα!

Με τις εξελίξεις να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι παλαιότερα, ο σύγχρονος άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος σχεδόν καθημερινά με τέτοιου είδους σκέψεις που καλό είναι να μην τον στοιχειώνουν αλλά να τον κάνουν απλά… σοφότερο!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 12. ΜαΪου 2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/edo-21os-aionas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου