Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

2ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

ΣΕΛΙΔΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛ. ΧΡΟΝΙΑΣ



Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ένα πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο ταξίδι στην περασµένη σχολική χρονιά κάνουν στον σηµερινό Παιδότοπο οι γνωστές για τις δράσεις τους δασκάλες του 2ου Οικολογικού Νηπιαγωγείου Χανίων Εύη ∆ήµου, Κατερίνα Αλεξανδράκη και Ελένη Αναγνωστάκη, µένοντας και «ξεναγώντας» µας κάθε µήνα σ’ ένα «σταθµό»… Συγχαρητήρια για όλα όσα κάνετε, έτσι όπως χάριν των παιδιών τα κάνετε και τόσο όµορφα τα παρουσιάζετε, καλές µου συναδέλφισσες! Γι’ αυτά που γράφετε εδώ και βέβαια για τα πάµπολλα άλλα, κάποια απ’ τα οποία έχουν φιλοξενηθεί κι εφέτος, αλλά και προηγούµενες χρονιές σ’ αυτήν τη σελίδα...
Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος - λογοτέχνης


Ιούνης, τέλειωσε η σχολική χρονιά…

Μα πως κυλάει έτσι ο καιρός; Σαν το ποταμάκι από κείνο το βουνό που λέει κι ο ποιητής…ευτυχώς όμως εγώ, το σχολείο, κρατάω ημερολόγιο και όταν αγαπημένα μου παιδιά μου λείπετε , το ανοίγω, κοιτάζω τις εικόνες, διαβάζω τα όμορφα που κάνατε μαζί με τις κυρίες σας και ανυπομονώ να έρθει ο Σεπτέμβριος να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι!

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 27.7.2024) 












Σεπτέμβριος

Ένα δημιουργικό ταξίδι χωρίς σύνορα πραγματοποιήθηκε στο νηπιαγωγείο μας από τον Σεπτέμβρη ως τον Φλεβάρη! Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning συνεργαστήκαμε με νηπιαγωγεία από την Ρουμανία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Λιθουανία και την Πορτογαλία με στόχο την καλλιέργεια της δημιουργικότητας των παιδιών μέσα από παιγνιώδης παιδαγωγικές διαδικασίες!


Οκτώβριος

Ο Οκτώβρης έβαλε τα φωτεινά του ρούχα και μας περίμενε ηλιόλουστος στην λίμνη της Αγιάς! Χάρη τους αγαπητούς μας φίλους και συνεργάτες του ΚΠΕ Βάμου και τις όμορφες δράσεις που διοργάνωσαν για όλα τα παιδιά απολαύσαμε την Γιορτή των Πουλιών! Μα και μάθαμε τόσα πολλά για την ζωή των πουλιών και την σημαντικότητα της λίμνης μας!


Νοέμβριος

Επαναβράβευση του σχολείου μας !Μια φορά οικολογικό πάντα οικολογικό!Από το 2009 έως και σήμερα μέσα από δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης αποκτάμε την πράσινη σημαία και μαθαίνουμε να ακούμε και να φροντίζουμε το περιβάλλον γύρω μας! Η γη μας, το σπίτι μας!

Δεκέμβριος

Στην ανοιχτή αγκαλιά της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων , τα κάλαντα της Χίου ζωντάνεψαν και έδωσαν μιαν άλλη διάσταση στους πίνακες του Κ. Βολανάκη…Αγέρηδες, κύματα, ναυτικοί, καλάντισαν : « Καλησπερίζω φέρνοντας αγέρα μυρωμένο, απ τ αφρισμένα κύματα χιλιοτραγουδισμένο, Άγιε μου Βασιλάκη μου και Άγιε μου Νικόλα, προστάτευε τους ναυτικούς την ώρα του κυκλώνα…» Και το παιδικό καράβι πήρε τη θέση του στις θάλασσες του ζωγράφου…Αέρα στα πανιά σας αγαπημένα μας παιδιά! Ευχαριστούμε την κα Γιαννουλάκη που έκανε την πινακοθήκη ... μουσείο της γειτονιάς!


Ιανουάριος

Χάρη στην κα Τιγιάνα Μίτροβιτς, ειδική παιδαγωγό και εκπαιδευόμενη Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας οι συναντήσεις γονέων του σχολείου έγιναν ξεχωριστές και πολύτιμες! Μέσα από τις χρήσιμες και διαφωτιστικές εισηγήσεις της!


Φεβρουάριος

Η ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης στις 06/02/24 και εορτάστηκε σε 180χωρες στον κόσμο. Μέσα σε αυτές, και εμείς, διοργανώνοντας δράσεις με παιγνιώδη τρόπο με υλικό που αντλήσαμε από την σελίδα, https://saferinternet4kids.gr. Γίναμε ντετέκτιβ του Διαδικτύου και μάθαμε να ξεχωρίζουμε την αλήθεια και το ψέμα!Και ΟΧΙ, δεν υπάρχουν πια δεινόσαυροι!Και ΝΑΙ ,άλλα δέντρα χάνουν τα φύλλα τους το Χειμώνα άλλα ΟΧΙ! Εξαλλου το είδαμε με τα μάτια μας στην αυλή του σχολείου!Διαδίκτυο δεν μας ξεγελάς εύκολα!

Μάρτιος

«Λένε πως πρέπει να δίνεις εκείνη τη μέρα…» οι μαθητές μας είδαν τους γονείς και τις κυρίες να στήνουν ένα μεγαλο τραπέζι κάτω από τον πλάτανο, είδαν μουσικούς να τους προσφέρουν την πρώτη τους πατινάδα, είδαν ένα μεγάλο γαϊτανάκι να στήνεται για χάρη τους, είδαν μπαμπάδες και μαμάδες του συλλόγου από το πρωί στην ψησταριά, είδαν πως μια αγκινάρα φτάνει να φάνε όλοι…κι έτσι είδαν πως γίνεται ένα γλέντι απο καρδιάς…δίνοντας!και έτσι γιορτάσαμε παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη!


Απρίλιος

Οι ιστορίες γράφονται, παίζονται, εικονογραφούνται! Οι ιστορίες διαβάζονται γι αυτό και μείς ανυπομονούμε να κάνουμε τον Μεγάλο Περίπατο της Ανάγνωσης και να πάμε στο Δημοτικό σχολείο!Η αλλιώς πως συνδυάζεται η Φιλαναγνωσία με την μετάβαση! Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα δράσεων με αφορμή τον εορτασμό για το παιδικό βιβλίο που επιμελήθηκαν οι νηπιαγωγοί και οι δασκάλες της Α’ δημοτικού! Ευχαριστούμε την ζωγράφο Κα Περάκη, την συγγραφέα Κα Πλανάκη και την κούκλοπαίχτρια Katarina!


Μάιος

« Οι μικροί χαρταετοί συναντούν το μεγάλο Μίκη» και οι κυρίες από 13 Νηπιαγωγεία του ν. Χανίων προετοιμάζουν τον ουρανό για το πιο δημιουργικό ταξίδι! Ευχαριστούμε το 14ο Νηπιαγωγείο Χανίων για την πρόσκληση σε αυτό το etwinning έργο, και όλα τα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία για την ουσιαστική συμπόρευση!



Ιούνιος

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, φιλοξενήσαμε σπουδάστριες και σπουδαστές της παιδαγωγικής σχολής LVR που εδρεύει στο Düsseldorf της Γερμανίας. Ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα των δυο χωρών και παρουσιάστηκαν από πλευράς μας καλές πρακτικές για μια αποτελεσματική, δημιουργική και παιγνιώδη σχολική καθημερινότητα. Τι κι αν δεν ήξεραν ελληνικά; Η παγκόσμια γλώσσα του παιχνιδιού έδειξε τον δρόμο… Κουτσό, κρυφτό, ζωγραφομαχίες, ισορροπία, κι έναν φιλικός ποδοσφαίρου Ελλάδα-Γερμανία!!! Γιατί ΠΑΙΔΙ σημαίνει ΠΑΙΖΩ … σε κάθε χώρα! Ευχαριστούμε την Δημοτική πινακοθήκη Χανίων και την κα Άννα Νεμπαυλάκη για την φιλοξενία , την ξενάγηση και το δημιουργικό εργαστήρι που ακολούθησε! ”landscape stories” από τα ΧΑΝΙΑ στο DÜSSELDORF!


Η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Εύη Δήμου και οι νηπιαγωγοί: Κατερίνα Αλεξανδράκη και Ελένη Αναγνωστάκη

Χανιώτικα νέα (27.7.2024) 

https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-2o-oikologiko-nipiagogeio-chanion-selides-imerologioy-tis-perasmenis-scholikis-chronias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου