Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

'Η ΑΡΓΙΑ εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκε την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν'. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, 'Οι έμποροι των εθνών'.

OΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ αμιγές καλού. Μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας βλέπει στο μαύρο τοπίο της όλης κατάστασης ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος. Αρχίζουμε επιτέλους να συνειδητοποιούμε ότι η εποχή των λόγων πέρασε ανεπιστρεπτί και τώρα πρέπει να μιλήσουν τα έργα, μου είπε σε γενομένη συζήτηση. Και μου θύμισε τη φράση του Μπρεχτ: Μονάχα η γνώση της πραγματικότητας μπορεί να μας μάθει πως την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.

'ΕΝ ΠΛΗΡΕΙ συγχύσει αθώοι'. Ας το παραδεχθούμε, για να χρησιμοποιήσω τον στίχο του Μιχάλη Κατσαρού, αυτό. 'Εν πλήρει συγχύσει αριστεροί', όπως δήλωσε τις προάλλες σε μια συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Εν πλήρει συγχύσει δεξιοί, εν πλήρει συγχύει απολίτικοι. Εν πλήρει συγχύσει γενικώς...

ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ και έτεκεν μυν; Μετά τις αναμενόμενες σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ). Τι; Θα βράσουμε την όποια συναίνεση και θα την πουλήσουμε στας Ευρώπας. Θα βράσουμε την όποια μη συναίνεση και θα πιούμε το ζουμί της...

ΜΕΤΑ ΤΟ βραχυπρόθεσμο Πρόγραμμα (αιωνία του η μνήμη) το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Για έναν πλήρη Οδικό Χάρτη για τη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας κάνει λόγο ο πρωθυπουργός. Φοβού τις λακκούβες γενικώς...

ΟΠΟΥ ΛΑΛΟΥΝ πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει. Σωστό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όπου λαλεί ένας μόνο κόκορας ξημερώνει οπωσδήποτε.

Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Θεέ μου, που δεν με άφησες να γίνω επίσημος. Λάστιχο έπρεπε να γίνω αυτές τις μέρες για να πηγαίνω από εκδήλωση σε εκδήλωση και να καταθέτω στεφάνια. Εκ βαθέων η ευχαριστήρια προσευχή του φίλου μου.

Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ έκανε για λογαριασμό της ομάδας μας αυτό που ήθελε να κάνει την Κυριακή νικώντας τον ΠΑΟΚ, γείτονα. Η ομάδα μας, δεν έκανε για λογαριασμό της αυτό που έπρεπε να κάνει κι έχασε απ’ τον Ολυμπιακό Βόλου. Τζάμπα πήγε ο κόπος σου να ξεσκονίσεις τη σημαία με τον Δικέφαλο, τελικά.

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στους νεκρούς που πέσανε στη μάχη/ για να μπορεί η Κρήτη μας τη λευτεριά της να ’χει. Στον απόηχο των εκδηλώσεων για την 70ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης, η μαντινάδα. Αυτοί, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, οι πατεράδες και οι μανάδες μας, πέσανε στη μάχη, Ηλία Σταματάκη. Εμείς τι κάνουμε σήμερα; Εκτός απ’ τις εκδηλώσεις Μνήμης...

ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙΔΗ, υπεύθυνο εκδόσεων 'Ερεισμα' συγγραφέα, Χανιά: Τω όντι 'αποτελεί μια περιεκτική και ανατρεπτική αναψηλάφιση της μεγαλύτερης τραγωδίας του νεώτερου ελληνισμού', όπως επισημαίνει και το Κέντρο Μικρασιατών και Ποντιακών Ερευνών, ο δημόσιος διάλογος που είχατε με την κα Ελευθερία Μπαντουράκη - Μπολέτη στην εφημερίδα μας προ τριετίας. Σας ευχαριστώ πολύ που μου δώσατε την ευκαιρία να τον ξαναθυμηθώ μέσα από τις σελίδες του βιβλίου 'Η φλόγα της αγάπης και οι αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής', στο οποίο μαζί με άλλα κείμενα και πολλές σχετικές φωτογραφίες, τον συμπεριλάβατε.

Η ΠΑΡΤΙΤΟΥΖΑ είναι οι νότες που έχουν μπροστά τους οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Ο μαέστρος δεν θέλει παρτιτούζα. Αυτός και μόνον αυτός κρατάει τη βακέτα του και την κουνάει τεντωμένη δώθε κείθε, έχοντας κάτι το κοινόν στα οπίσθιά του. Το κοινόν δεν παίρνει μέρος σ’ όλα αυτά, μόνον βλέπει και ακούει έντονα καταγοητευμένον από την διέγερσιν. Ξεχωριστό το σημερινό μαργαριτάρι από κείμενα μαθητών που μου έστειλε ο Κώστας Μπετινάκης! Αντί για ανέκδοτο.

'Ο θρησκόληπτος πυροβόλησε την ομήγυρη/ με τα «πρέπει» του/ «αλλιώς θα καείτε στην κόλαση», προειδοποίησε/ ένας δεκαπεντάχρονος περνούσε/ καβάλα στο ποδήλατό του/ «ε, και; εκεί βρίσκονται όλες οι ωραίες γυναίκες» του φώναξε/ και προχώρησε/ ορθοπεταλιά'.
Το ποίημα 'Το παραμύθι για το ποδήλατο του άπιστου'
του Πολυχρόνη Κουτσάκη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου