Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Φίλες και φίλοι, καλημέρα!


ΟΣΕΣ... ΧΕΙΜΩΝΙΕΣ (τι λέξη!) κι αν κάνει ο φετινός Μάιος, κάποια στιγμή θα στρώσει. Μα κι αν δεν στρώσει ακολουθεί Ιούνης. Αρα, λοιπόν, και επομένως δεδομένη η καλοκαιρία. Τι καλά να 'ταν δεδομένη και για την ελληνική οικονομία η καλοκαιρία. Να περνούσε ως διά μαγείας η βαρυχειμωνιά που τη δέρνει και απειλεί να την εξαφανίσει. Να ξημέρωνε μια ημέρα με ήλιο...
ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΓΙΑΤΙΚΗΣ νύκτας. Ναι! Το παράξενο δέντρο μπροστά μας είναι η... παραδιά! Να, λοιπόν, που λεφτά υπάρχουν! Πόσα μας λείπουν; Μέχρι ένα τρισεκατομμύριο ευρώ μπορούμε να πάρουμε, λέει η σχετική πινακίδα. Να κάνουμε τη δουλειά μας, να ξεπλερώσουμε τα χρέη μας και να 'χουμε όχι μόνο για να τρώμε, δίχως να δουλεύουμε, με χρυσά κουτάλια, αλλά και να δανείζουμε τους άλλους.
ΞΥΠΝΗΣΑ: ΚΑΝΤΕ εκείνο, κάντε το άλλο, κάντε το παράλλο. Κόψτε απ' εδώ, κόψτε από κει, κόψτε από παντού. Τα νούμερα, πάνω απ' όλα τα νούμερα, πρέπει να βγουν κι ας ξεβγούν οι άνθρωποι.
ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ τα δυο μεγάλα κόμματα για την υλοποίηση του Μνημονίου ζήτησε η Τρόικα. Απ' τα μικρά, τα λεγόμενα μικρά, δεν ζήτησε τίποτα. Προσώρας...
ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ που μας έχετε επιβάλει μας οδηγείτε κατευθείαν στην ύφεση, είπε, λέει, η Βάσω Παπανδρέου στους εκπροσώπους της Τρόικας σε συνάντηση που είχε μαζί τους ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. 'Κι έκαμε τα μούτρα τους κρέας', το σχόλιο από τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο.
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΜΕ μια ιστορία που βρήκα τις προάλλες στο Διαδίκτυο ο (www.sofokleous10.gr). Ενας άνθρωπος καταδικάστηκε από τον βασιλιά του σε θάνατο. Ομως ο βασιλιάς τού είπε ότι θα του χαρίσει τη ζωή αν μάθαινε το άλογό του να μιλάει μέσα σ' έναν χρόνο. Ο καταδικασμένος συμφώνησε. Κι όταν τον ρώτησαν γιατί, απάντησε ότι μέσα σ' έναν χρόνο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μπορεί να πεθάνει ο βασιλιάς, μπορεί να πεθάνει ο ίδιος, μπορεί να μάθει το άλογο να μιλάει. Τέλος διαλείμματος.
ΜΕΣΑ ΣΤΗΣ μάνας την καρδιά φωλιάζει η αγάπη/ και στα σκοτάδια της ζωής ωσάν τον ήλιο λάμπει. Πέρασε η γιορτή της Μητέρας, εντάξει, αλλά όταν είναι για τη μάνα ποτέ δεν είναι αργά. Αυτό έλειπε να μη συμφωνήσω μαζί σου, Ηλία Σταματάκη!
'ΕΙΣΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ''. Γραμμένο στον τοίχο ενός σχολείου. Με κόκκινα γράμματα, της φωτιάς. 'Τζίνα σ' αγαπώ'. Με πιο μεγάλα γράμματα, επίσης κόκκινα της φωτιάς, δίπλα. 'Ερως ανίκατε μάχαν/ Ερως ος εν κτήμασι πίπτεις, ος εν μαλακαίς παρειαίς νεάνιδος ενυχεύεις'...
Ο Ε. ΛΥΤΗΣ και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Ελληνες ποιητές κατηγορίας Νόμπελ. Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ηταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες. Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη και για τον λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες. Μαθητικά μαργαριτάρια. Αν είναι δυνατόν!
'Είμαι ένας καθρέφτης τριπλός που μέσα του/ Κρύβει χιλιάδες πρόσωπα/ Οταν ανοίγει ξεχύνονται και πλημμυρίζουν τα/ Δωμάτια./ Κοιτάνε δεξιά αριστερά χτενίζονται βάφουν/ Τα χείλη τους κοιτάνε ψηλά τεμαχίζουν το/ Πρόσωπό τους σε τρία κομμάτια και μετά/ Χαμογελούν με τριπλό χαμόγελο στον άγνωστο/ Που αθέατος παρακολουθεί από την άλλη άκρη/ Του δωματίου./ [...]'.
Από το ποίημα 'Ο τριπλός καθρέφτης' του Δημήτρη Μυταρά...
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http://petaxta.blogspot.com/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου