Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

O “Zαέρης” από τους Μαχαιρούς Αποκορώνου






«Ο Ζαέρης δεν έχασε καιρό και άρχισε να ρωτά πράγματα για τα Γυμνάσια. Ήθελε να πληροφορηθεί όχι σχετικά με τα μαθήματα, αλλά με τον τόπο που βρισκόταν το νέο σχολείο του και τη διαδρομή από το χωριό μέχρι εκεί. Έβλεπε το Γυμνάσιο, σαν την αρχή μιας νέας μεγάλης περιπέτειας. Έμαθε, λοιπόν ότι το Γυμνάσιο ήταν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, μια μεγάλη ιστορική κωμόπολη. Για να φθάσει εκεί έπρεπε να περπατά δυόμισι με τρεις ώρες το πρωί και άλλες τόσες το απόγευμα. Θα είχε πάνω από δεκαοκτώ χιλιόμετρα την ημέρα πήγαινε – έλα. Θα διέσχιζε λόφους, λαγκάδια και χειμάρρους. Η περιπέτεια θα ήταν μεγάλη, αλλά και αυτός ήταν πολύ δυνατός». (Λ. Μυλωνάκης, “Ζαέρης”, σελ. 154).

Καθόλου τυχαία η επιλογή μου ν’ αρχίσω, ως συντονιστής της παρουσίασης των βιβλίων του γνωστού τοις πάσι γιατρού της πόλης μας Λεωνίδα Ι. Μυλωνάκη “Ζαέρης” και “Επτά αστέρια στο βοριά”, που διοργάνωσαν στο πάντα φιλόξενο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και η νεοσύστατη Ομάδα Λογοτεχνίας “ΕΥ-πλους”, με το παραπάνω απόσπασμα απ’ το πρώτο βιβλίο. Εμνήσθην, βλέπετε, ενώ το διάβαζα, ημερών… αρχαίων. Τα χρόνια εκείνα της δεκαετίας του 1960, όταν μ’ ένα σακούλι, γεμάτο βιβλία, φασκόμηλα και όνειρα στην πλάτη ο καθένας μας πηγαινοερχόμαστε με τα πόδια απ’ τα χωριά μας, στο πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί, ένδοξο γυμνάσιο Βάμου, για να μάθουμε “γράμματα, σπουδάματα”. Απ’ τους Μαχαιρούς ο Λεωνίδας, απ’ το Νίππος εγώ.

Πατρίδα όλων τα παιδικά μας χρόνια. Ιδιαίτερα ημών που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε σε χωριά, στις δημώδεις κοινωνίες μιας ορισμένης εποχής και περιοχής που, φευ(!), έχουν σβήσει. Σ’ αυτήν την πατρίδα επιστρέφει με τα βιβλία του, το “Ζαέρης” που εκδόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και το “Επτά αστέρια στο βοριά”, σαν “έτοιμος από καιρό” ο Λεωνίδας Μυλωνάκης. Θέμα χρόνου γι’ αυτόν το γράψιμο εκείνων που φώλιασαν στις αναμεσάδες του νου του, περιμένοντας να βγουν στο φως. Θέμα χρόνου και η “συνωμοσία” του σύμπαντος για να γίνουν βιβλία, τα συγκεκριμένα βιβλία, δυο συλλεκτικές εκδόσεις, που παρουσιάστηκαν από δυο διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου μας την πρώην σχολική σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής -συγγραφέα Αγγέλα Μάλμου και τον δάσκαλο λογοτέχνη Βασίλη Χαρωνίτη, ενώ αποσπάσματα απ’ αυτά διάβασε η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευδοκία Σκορδαλά – Κακατσάκη, στο κατάμεστο από κόσμο (καρφίτσα, που λένε, δεν έπεφτε) Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης!

Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι καθαρά βιογραφικό και δεν είναι δύσκολο, να καταλάβει ο αναγνώστης ποιος είναι ο Ζαέρης και οι περιπέτειές του, ποιανού είναι τα βιώματα. Η αφήγησή τους προσφέρει αισθητική απόλαυση, όπως πρέπει να γίνεται με όλα τα λογοτεχνικά έργα τα οποία απευθύνονται κυρίως σε παιδιά!! Απ’ τα που υπογράμμισε μιλώντας για το πρώτο βιβλίο η Αγγέλα Μάλμου. «Ο συγγραφέας διατηρεί μέσα του ανόθευτη την παραδοσιακή Κρήτη, όπως την έζησε στον όμορφο Αποκόρωνα και χωρίς να την εξιδανικεύει, μάς την παρουσιάζει με τον σεβασμό και την αγάπη που αξίζουν όλα τα σημαντικά πράγματα», είπε μεταξύ των άλλων, μιλώντας για το δεύτερο βιβλίο ο Βασίλης Χαρωνίτης.

Υπέρ των Συσσιτίων της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου οι εισπράξεις απ’ τις πωλήσεις των βιβλίων. Δωρεάν έλαβε, δωρεάν δίδει μια ζωή ο “Ζαέρης” από τους Μαχαιρούς!



Η αλληλογραφία μας


Αθηνά Κανιτσάκη, συγγραφέα, Χανιά: Η Αθηνά Κανιτσάκη ζει για να γράφει και γράφει για να ζει. Υγεία να έχουμε! Εσείς για να γράφετε και να “βγάζετε” βιβλία κι εγώ για να γράφω κάθε φορά που θα μου τα στέλνετε με την “αγάπη και τις ευχές” σας, την παραπάνω φράση, κυρία Αθηνά! “Χάρμα αναγιγνώσκειν” και το τελευταίο 14ο(!) κατά σειρά βιβλίο σας με τον τίτλο “Εύθυμα και σοβαρά των καιρών μας…” που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και κείμενά σας στα “Χ.Ν.¨, των οποίων είστε τακτική συνεργάτις. Σας συγχαίρω από καρδιάς γι’ αυτά που γράφετε, όπως τα γράφετε!

Χανιώτικα νέα (04.08.2017)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου