Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΧΡΥΣΑ

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ


Γράφει η Χρύσα Κακατσάκη
Ο Πέτρος είχε πάει, μια φορά στη ζωή του, σε παρέλαση με το σχολείο. Την 25η Μαρτίου, πριν τον πόλεμο. «Είναι υποχρεωτικό», τους είχε πει ο κύριος Λουκάτος. «Όποιος δεν έρθει δε θα πάρει βαθμό». Ο Πέτρος έτσι κι αλλιώς θα πήγαινε, γιατί ήθελε πολύ να φορέσει την μπλε στολή του φαλαγγίτη. Ο διευθυντής τούς είχε πει, μόλις περάσουν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, να φωνάξουνε: «Ζήτω ο αρχηγός*! Ζήτω η Ελλάδα!». Ο Σωτήρης και η παρέα του, πέντε έξι αγόρια από τα θηρία της τάξης, αντί να φωνάξουν «Ζήτω ο αρχηγός! Ζήτω η Ελλάδα!», φωνάζανε: «Ζήτω ο μαϊντανός! Ζήτω η φασουλάδα!».
Αλκη Ζέη, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου


Επειδή ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος για τους σημαιοφόρους κλπ, ας θυμηθούμε ότι τις μαθητικές παρελάσεις, τις γυμναστικές επιδείξεις και οτιδήποτε θα συνέβαλε στην ανάπτυξη στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας καθιέρωσε επισήμως ο Μεταξάς, μια μέρα σαν τη σημερινή που διέλυσε το Κοινοβούλιο και εγκαθίδρυσε το δικτατορικό καθεστώς.
Σημείωνε χαρακτηριστικά στο ημερολόγιό του :“Τι όνειρο ήταν χθες και σήμερα!-Χθες στο πεδίον του Αρεως με την Εθνική Νεολαία. Το έργον μου! Εργον που ενίκησε μέσα σε τόσες αντιδράσεις! Απόγευμα παρέλασις Σχολείων Προσκόπων και Εθνικής Νεολαίας με τα Τάγματα εις την ουράν. Αι φάλαγγες της ΕΟΝ ατέλειωτοι! Ολοι ντυμένοι! Περίπου 18 χιλιάδες παιδιά από Αθήνας και Πειραιά,.
Και κάτι ακόμα για την Ιστορία.

Καμια κυβέρνηση από τον Μεταξά και μετά δεν διανοήθηκε να καταργήσει τις παρελάσεις. Κυκλοφόρησε μόνο σαν είδηση το 1984 και την ίδια βραδιά ο τότε υπουργος Παιδείας Α. Κακλαμάνης έσπευσε να τη διαψεύσει


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου