Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Ο Λυκούργος και το δίχτυ της αγάπης



Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, επιτ. σχολ. σύμβουλος

Από την καταξιωμένη λογοτέχνιδα παιδικών βιβλίων Ευδοκία Σκορδαλά -Κακατσάκη κυκλοφορήθηκε τελευταία το νέο της βιβλίο για παιδιά «Ο Λυκούργος και το δίχτυ της αγάπης».
Ο Λυκούργος, το λυκάκι, ήταν μαθητής του σχολείου για τα ζώα του δάσους, που βρισκόταν χωμένο στην καταπράσινη πλαγιά του βουνού. Στο σχολείο αυτό όλοι οι μαθητές - ζωάκια ζούσαν χαρούμενα, ευτυχισμένα και αγαπημένα, τυλιγμένα μέσα στο «δίχτυ της αγάπης».
Μια όμως πυρκαγιά, που απρόσμενα ξέσπασε, αποτέφρωσε τα πάντα και μέσα στη δίνη της ο πατέρας του Λυκούργου, προσπαθώντας να διασώσει τους κατοίκους του δάσους, έγινε παρανάλωμα της φωτιάς.
Από τότε ο Λυκούργος βυθίστηκε σ’ ένα απέραντο πέλαγος θλίψης, που τον έκανε να γίνει ιδιότροπος και ιδιόρρυθμος και να αδιαφορεί για όλους και για όλα, καθώς ξέφυγε από το «δίχτυ της αγάπης» και κλείσθηκε στον εαυτό του. Οι συμμαθητές του όμως, με τις οδηγίες της δασκάλας τους, κατάφεραν, με την αγάπη τους, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη που του έδειχναν, να τον επανεντάξουν μέσα στο «δίχτυ της αγάπης» και να τον επαναφέρουν στον παλιό καλό του εαυτό.
Η απλή αυτή ιστορία, που είναι γραμμένη με τέχνη και μαεστρία και προσιδιάζει στην παιδική φύση, εκπέμπει απλόχερα τα μηνύματα, που η συγγραφέας θέλει να περάσει στα παιδιά, και κυρίως την αγάπη προς όλους, που είναι η κορωνίδα των ανθρώπινων αρετών.
Παράλληλα όμως εκπέμπονται και αρκετά άλλα μηνύματα, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και απαιτήσεις, ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο, που την έχει ανάγκη, η στήριξη στον ψυχικά πάσχοντα από τους υγιείς κ.ά.
Και βρίσκει η συγγραφέας πάντα τους πιο έξυπνους τρόπους να περάσει στους μικρούς αναγνώστες της τα υψηλά αυτά μηνύματα - αρχές, που πρέπει η νέα γενιά να ενστερνισθεί, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και πιο αγνό από τον δικό μας.
Καθώς δε η γλώσσα των κειμένων ανταποκρίνεται στην παιδική αντιληπτικότητα και τη γλωσσική της πραγματικότητα, το βιβλίο αποτελεί τέλειο μέσο για να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τον κόσμο των ανώτερων ανθρώπινων ιδεωδών και των υψηλών ιδανικών.
Ειλικρινά κι αυτό το βιβλίο της κας Σκορδαλά - Κακατσάκη με εντυπωσίασε, καθώς έρχεται σε μια εποχή υλιστική, κατά την οποία το μόνο ιδανικό της είναι το χρήμα, για χατίρι του οποίου γίνονται απάνθρωπα εγκλήματα και η ικανοποίηση των κατώτερων ζωικών και χαμερπών ανθρώπινων παθών, μεγάλων πληγών του σημερινού κόσμου που πρέπει να καταπολεμήσομε.
Μπράβο!
Και σ’ άλλα με το καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου